Bartleby v úterý pokřtí svou desku v brněnském Kabinetu Múz

21.09.2021 11:18 - Tisková zpráva | foto: Lukáš Velecký

Bartleby, kapela mistra republiky ve slam poetry TCKR a kontrabasisty Jakuba Nožičky (ex-Ponk), pokřtí debutové album "#happiness" 21. září v brněnském Kabinetu Múz. Křest pojali jako večer kombinující projekty pracující s různými básnickými prostředky. Součástí tak bude autorské čtení básní Jana Těsnohlídka, slam poetry Anatola Svahilce a vystoupení nejen rapových Bartleby, ale také slovenské legendy Modré Hory.

"Po loňském vydání desky '#happiness' jsme měli naplánovanou koncertní šňůru. Stihli jsme ale jeden koncert, než se to celé zavřelo. Letos jsme oživili plán na brněnský křest, domluvili větší prostory v Kabinetu Múz a pozvali na pódium kamarády, kterých si hodně vážíme. Také bychom tímto koncertem chtěli zodpovědět nejčastější otázku: 'Na desce dobrý, ale jak to zní naživo?'" říká Nožička.

Bartleby reflektují na debutu "#happiness" dobu sebeklamu, snahu o vytváření falešné identity a hodnot, pracují se satirou i parodií. Originálně propojují rap s cimbálem a výrazným textovým rukopisem. Na desku přizvali řadu hostů, cimbalistu Michala Grombiříka (Petr Bende, Tomáš Kočko, Cirkus Problem), saxofonistu Marka Kotaču, zpěvačku Marii Puttnerovou (Jablkoň, Půljablkoň, Zvíře jménem Podzim), rapperku Kleopatru, folklorního houslistu Pavla Koplíka a také Michala Procházku (CimbalBand, Voxel) a bubeníka Mateje Štefíka (Carpet Cabinet), kteří spolu s Nožičkou a Hrabalem tvoří kapelní sestavu Bartleby.

"Osobně stojím rozkročený mezi všemi těmito přístupy - mám vydané dvě sbírky a další na cestě, roky jsem dělal slam, s Bartleby nám vyšlo rapové album. Po našem koncertě zahrají Modré Hory, hodně výrazní na slovenské rapové scéně právě svým rozpoznatelným textovým rukopisem. I oni mají na kontě knižní zářez, Artforum jim vydalo knihu textů 'Dobré slohy'. Po koncertě Modrých Hor nás čeká afterparty, o kterou se postará Kurt Cobalt, tedy Lukáš Horák - básník a prozaik," dodává Ondřej Hrabal alias TCKR.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY