Morcheeba ukolíbala Prahu do příjemné letargie

12.09.2021 20:51 - Jan Trávníček | foto: Marie Trávníčková

"Jak se vám líbí moje šaty? Ty jsem si šila sama!" Nikdo jiný na světě tyto dvě věty neříká na každém koncertě. Jenom Skye Edwards. A i když už je to po letech neskutečně ohrané, je po všech těch covidových omezeních malý zázrak, že jsme ty věty po čase zase slyšeli i v Praze. A dál?

Live: Morcheeba

místo: Metronome Warm Up, Výstaviště, Praha
datum: 11. srpna 2021
Fotogalerie

Morcheeba, Metronome Prague Warm Up, Výstaviště Praha, 11.9.2021
© Marie Trávníčková
Festival Metronome se ani letos neuskutečnil. Přehlídka, která aktuálně slibuje taková jména jako Nick Cave spolu s The Bad Seeds, popovou senzaci Oh Wonder nebo jedinečnou ikonu Becka, si i v letošním roce musela dát nucenou pauzu. Protipandemická opatření jsou neúprosná, a tak se stejně jako řada jiných velkých akcí musela přesunout až na rok 2022. Pořadatelé v čele s Davidem Gaydečkou ale nechtěli celý rok sedět jen se založenýma rukama, připravili tedy o poznání menší událost, nazvanou Metronome Warm Up. A jejím největším zahraničním jménem byla právě britská skupina Morcheeba. Ta je na našich pódiích jako doma, a jelikož má na kontě ještě stále čerstvou novinku "Blackest Blue", bylo nač se těšit.

Snad aby se fanoušci trochu rozhýbali, vybrala si kapela po úvodní novince "Cut My Heart Out" svůj druhý největší hit "Otherside" do setlistu hned jako druhý v pořadí. Příjemně zaplněný prostor před Křižíkovou fontánou na holešovickém Výstavišti na to reagoval spokojeným pohupováním do rytmu. Sametově líbezný hlas dreadaté zpěvačky už léta stojí na pevných základech a ústřední protagonistka ho ovládá jako Rudolf Desenský neposlušné psy. Triphopová páteř skladeb se přelévala tu do downtempa s elektronickými prvky, tam do R'n'B, vždy ji ale jistil bezpečně rozpoznatelný vokál Skye Edwards.

Morcheeba, Metronome Prague Warm Up, Výstaviště Praha, 11.9.2021
© Marie Trávníčková
Z nové desky zazněly například singly "Sounds Of Blue", fanoušky hojně zpívané "Oh Oh Yeah" nebo "The Moon". Posledně zmíněnou ostatně už mnozí dávno znali. Ještě dlouho před vydáním poslední řadovky ji Skye spolu s Rossem Godfreyem akusticky zahráli pro stejnými pořadateli organizovaný koncert "Národ sobě - kultura tobě", který v únoru odvysílala Česká televize. Ta ostatně bude natáčet i speciální poctu Ivanu Královi, která na Metronome Warm Up proběhne v neděli a na které vystoupí například Aneta Langerová, Debbi, Jiří Suchý, Meky Žbirka a spousta dalších.

Morcheeba těch vyloženě radostně a popově znějících písní tolik nemá, ostatně se o ně nikdy ani příliš nesnažila, "Enjoy The Ride" mezi ně ale patří a žluté nasvícení spolu s decentními tanečky zpěvačky příjemně oživily jinak spíše temnější atmosféru, v níž dominovala například výborná hitovka pro nejvěrnější - "Blood Like Lemonade". Pozorní posluchači si možná všimli i drobného útržku z "Love To Love You Baby" od Donny Summer, který si mladší z nich pamatují coby kousek singlu "Naughty Girl" od Beyoncé. A když si Skye sundávala klobouk, příhodně k tomu zapěla kousek "Hot In Herre" od Nellyho.

Morcheeba, Metronome Prague Warm Up, Výstaviště Praha, 11.9.2021
© Marie Trávníčková
Tu vůbec nejoptimističtější skladbu ale všichni znáte. "Rome Wasn't Built In A Day" vždy bývala tím pravým sluncem, které spolehlivě zasvítilo a následně uzavřelo kterýkoliv tuzemský koncert Morcheeby v poslední dekádě, a mnozí si ještě vzpomenou, jak léčivý účinek měl Skyin hlas, když ho před jedenácti lety i navzdory marihuanovému opojení zpívala unaveným návštěvníkům Rock For People.

Ovšem pozor, Metronome Warm Up vůbec poprvé ukázal, že koncerty britské formace mohou mít vrchol i jinde. Čerstvý kousek "Say It's Over" je duet s Bradem Barrem, který stojí na klavíru a úplně jiné atmosféře, než jakou od dnes už jen dua běžně známe. I Skye v něm zpívá maličko jiným způsobem. Na Výstavišti si musela vystačit sama, i tak ale stejně jako na desce dokázala postavit chlupy příjemným vzrušením. Kéž by takových skladeb vzniklo v jejich dílně dobudoucna ještě více!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY