shop.musicserver.cz
Epydemye - Prosklený nebe

"Prosklený nebe" od Epydemye propojuje lidské příběhy se stavy mysli

Vydáno: 18.09.2021 09:00 v sekci Recenze - Milan Menčík | foto: Vladimír Béďa Haim

V současné době vzniká málo nahrávek, které na jednom disku dokážou pobavit, rozněžnit i přinutit k zamyšlení. Album "Prosklený nebe" od formace Epydemye přesně takové je. Pandemický čas se na něm podepsal naprosto minimálně a písně na něm obsažené povznášejí posluchačovo nitro.

8/10

Epydemye - Prosklený nebe

Vydáno: 20.8.2021
Celkový čas: 41:59

Skladby: Prosklený nebe, Smečka, Ticho, Farmář, Levantský sen, Dialog, Cestu najdu, Nebuď smutnej, Spálená země, Vypínám, Malicherná, Nouzový kód, V bílým pokoji, To chce neklid

Vydavatel: vlastní náklad

Název "Prosklený nebe" je prostým odkazem na jednu z nejpozoruhodnějších poutních památek v České republice posledních let. Kostel Nanebevzetí Panny Marie má svou velmi pohnutou historii a v sedmdesátých letech už na něj soudruzi dokonce podepsali demoliční výměr. Ten naštěstí souběhem mnoha okolností nebyl nakonec nikdy vykonán a páter Josef Suchár z něj za pomoci mnoha a mnoha dalších lidí dokázal vyrobit dominantu, kde v současnosti našli útočiště věřící mnoha církví.

A také hudebníci. V nedávné době zde koncertovala Kapela Napořád, svou verzi hitu "Srdce nehasnou" zde pro předávání Cen Anděl natočil Richard Krajčo a nyní se rozhodla vetknout jeho symbol do své aktuální kolekce jihočeská kapela Epydemye. A to nejen prostřednictvím mistrné grafické práce autora obalu Milana Krištůfka, ale i titulní skladby, která celé album startuje a jakoby přemosťuje ze sleevenotu, který napsal právě páter Suchár..

Když do neratovského chrámu přijdete, ta atmosféra obrovské a nádherné stavby s prosklenou střechou na vás zapůsobí. A nemusíte být ani vyznavači žádného náboženství. Sedíte, přemýšlíte, hloubáte nad svým životem či nad problémy, které vás tíží, radostmi, které vás těší. Přesně tak působí i tohle album.

Autoři songů Mirek Vlasák a Honza Přeslička si totiž berou inspiraci jak z historie, tak z jednotlivých životních situací. Epydemye zvládne energicky zpívat o tísnivých i depresivních věcech, jako ve skladbě "Smečka". O farmářích už nezpívá jen Pokáč ("Farmář Tonda") nebo David Stypka ("Farmářům"), ale přidává se i kapela z Týna nad Vltavou v písni "Farmář". Ta patří k nejchytlavějším z celé desky, i když slovo korporát z textu ční jako trn, protože ho všichni mají spojený s nejmenovanou firmou našeho premiéra.

Naprosto příznačný je pro formaci zpěv, jakoby zdánlivě tlumený, polohlasný, nikde neuslyšíte žádné křičení, ale spíš jemné hladivé vokální linky celé trojice, která si své party dělí. Důležitý je přitom ženský element Lucky Vlasákové, která navíc tvrdí muziku nástrojem, který byste žádné ženě nikdy nepřisuzovali - kontrabasem. Nádherně však ve skladbě "Levantský sen" představuje příběh doktorky Amani Ballourové. Ta se stala šéfkou podzemní nemocnice ve válkou zmítané Sýrii a zachránila při svém mládí stovky lidí zasažených chemickými zbraněmi.

Naštvanost, kritičnost a zkroušenost v sobě zase nese "Dialog", který naráží na další události v politice i problémy v současných vztazích na všech možných úrovních. Přesně v duchu veršů: "Na pravdu stojíme frontu, ale svobodu chceme hned." Přáli bychom si krásně žít, ale nic pro to nejsme ochotni udělat.

Slabších okének se na čtrnáctipísňové kolekci nachází minimum. Mé ucho třeba tolik neoslnila "Cestu najdu", která se mi zdá melodicky vyprahlejší, ale hned za ní se nachází skladba plná lásky a naděje "Nebuď smutnej". Nechybí ani silný závěr v podobě dvou rytmicky i náladou zcela rozličných a silných songů "V bílým pokoji" a "To chce neklid".

Hudba zcela jasně vychází z folku, ale nechybí jí popová melodičnost, country energie či občas velmi jemná rocková zdrsněnost. Texty v sobě mají něco, co současná muzika tak zoufale postrádá. Jsou o něčem. Dají se v bookletu číst i jako básně, nalákají k tomu, abyste si o inspirativních osobnostech začali na Googlu dohledávat další informace, nejdou jedním uchem tam a druhým ven, a to je jedna z největších předností kapely. A i když album "Prosklený nebe" není žádným volným pokračováním andělské desky "Kotlina", je příběhů plné. Poutavých a inspirativních. I tím je Epydemye na domácí scéně jedinečná. Proto tento titul patří k nejlepším nahrávkám letošního roku. A pokřtěn bude 25. září... hádejte kde.

NÁZORY
  • Letos.... (Petr Palaščák, 05.10.2021 10:43) Reagovat

    ....je úžasný rok na hudební události.... Nová alba Michala Prokopa, Vládi Mišíka a z úplně jiné generace právě Epydemye. Zdálo by se, že alba Kotlina a Milé děti bude těžké ještě překonat...ale tohle je úplně nejvíc všechno...hudebně pestré, soudržné, textově přímo geniální. Proč vlastně ty písně neznějí už ze všech stran, ze všech médií...jak by to obzvláště teď, těsně před volbami, bylo potřeba... Křest v Neratově bylo pak něco, co nelze popsat slovy. Děkuji za krásnou a hlavně výstižnou recenzi, hned bych podepsal. Hezký den všem, Petr P.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Pokáčova rychlovka o Velikonocích se příliš zaměřuje na mlácení žen (30.03.2024 18:43)
- Naživo: Pokáč si třikrát po sobě podmanil malou Lucernu (22.03.2024 19:30)
- Fotogalerie: Pokáč zaplnil Lucerna Music Bar, přišli malí, velcí i celé rodiny (22.03.2024 10:17)
- Video: Pokáčovi ve filmovém songu "Život je pes" pomáhají Lucie Bílá, Richard Krajčo a spousta dalších (20.03.2024 09:26)
- Rozhovory: Pokáč - Priority se přeházely. Není nutné přešlapovat a čekat na zásah shůry (28.11.2023 08:30)
- Video: Pokáč laškuje s Gabrielou Laškovou "V peřinách" (03.11.2023 10:54)
- Recenze: Pokáčovo "Rodinné album" se prohlíží příjemně, chybí mu však moment překvapení (31.10.2023 15:00)
- Video: Pokáč vzdává hold matkám. Doporučuje jim: "Nejlepší lék je víno" (03.08.2023 08:45)
- Video: Pokáč se omlouvá za to, že není "Dokonalý muž" (05.04.2023 17:59)
- Vánoce můžete oslavit i v O2 areně s Krajčem, Burešovou či Margitou (24.03.2023 15:26)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Dua Lipa Imagine Dragons Linkin Park
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu