Morcheeba zve albem "Blackest Blue" na noční procházku za svitu Luny

02.09.2021 14:35 - Dan Hájek | foto: Morcheeba

Na své desáté řadovce se Morcheeba navrátila ke svým hudebním kořenům, a nechala tak promluvit svou nezávislou tvář. Přesně v těch intencích, které u této dvojice můžeme očekávat, což ale neznamená, že album "Blackest Blue" nemá čím překvapit. Vydejte se s ním do hluboké noci.
7/10

Morcheeba - Blackest Blue

Skladby: Cut My Heart Out, Killed Our Love, Sounds Of Blue, Say It's Over, Sulphur Soul, Oh Oh Yeah, Namaste, The Moon, Falling Skies, The Edge Of The World
Vydáno: 14.5.2021
Celkový čas: 43:09
Vydavatel: Fly Agaric Records

Hudební cesta skupiny Morcheeba od comebackové studiovky "Blood Like Lemonade" vydané v původní sestavě se Skye Edwards prozkoumává teritoria mezi elektronikou a akustikou a přináší tvorbu s jasnou formou a rukopisem.

V tomto módu se nese i letošní deska "Blackest Blue". Ve větším měřítku zde zaslechnete odkazy na jejich počátky - hned úvodní skladba "Sounds Of Blue" by hravě zapadla na jakoukoliv nahrávku z jejich nejslavnější éry. Naopak "Cut My Heart Out" se houpe v bluesovém oparu, k němuž má Ross Godfrey rozhodně stále velmi blízko. Riffy jeho kytary sklouzávají v poutavé ornamenty a stávají se nosným hybatelem nálad. Z řady vybočuje poutavá balada "Say It's Over", jež se nese na hypnotické klavírní linii a v níž hlas Skye doplňuje Brad Barr - svým způsobem je to ohromující moment, kterých tu klidně mohlo být i vícero.

Ačkoliv album nijak neuhýbá z nastoleného nastavení, výrazně rychlou věc zde nenajdete. Přesto se kapele podařilo najít kompromis v odvaze udělat věci jinak. I po letech tak její hudba fascinuje. "Blackest Blue" s přibývajícím časem zraje a přes počáteční ostýchavost vám postupně odkryje skvělá zákoutí. Těmi nejsvětlejšími je trio po sobě jdoucích písní "Oh Oh Yeah" (postavené na téměř sedm minut trvající hloubavé melodii), "Namaste" a překrásné "The Moon", kterou jsme slyšeli v exkluzivní premiéře během akce "Národ sobě - kultura tobě". Morcheeba nesází jen na jistotu a na svém nejnovějším počinu vypráví Lunou ozářené příběhy, jež podlamují kolena.

Pokud se nestanou věci nepředvídatelné, měla by se Morcheeba zastavit v Praze - v rámci akce Metronome Prague Warm Up vystoupí v sobotu 11. září na Výstavišti v Holešovicích.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY