shop.musicserver.cz
Måneskin, Rock for People Hope, Hradec Králové, 13.8.2021

Måneskin na Rock for People Hope rozpoutali šílenství

Vydáno: 16.08.2021 11:16 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Marie Trávníčková

Letošní miniedice festivalu Rock for People přivezla celou řadu zvučných jmen, jen o jednom z nich se ale mluvilo více než o všech ostatních. Italští Måneskin vzbuzují poprask, ať už se objeví kdekoliv, a podle pištícího davu nebylo pochyb o tom, že spousta později narozených přijela hlavně kvůli nim. Jak bylo?

Live: Måneskin

místo: Rock for People Hope, Letiště Věkoše, Hradec Králové
datum: 13. srpna 2021
setlist: In nome del Padre, Zitti e buoni, bury a friend (Billie Eilish cover), Chosen, For Your Love, I Wanna Be Your Slave, Coraline, Beggin' (The Four Seasons cover), Take Me Out (Franz Ferdinand cover), Somebody Told Me (The Killers cover), Kiwi (Harry Styles cover), I Wanna Be Your Dog (The Stooges cover), Close To The Top, Lividi sui gomiti, I Wanna Be Your Slave

Måneskin, Rock For People Hope, Festivalpark, Hradec Králové, 13.8.2021
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Glamrockové pozlátko z Eurovize odstartovalo v pátek pět minut po půl desáté, a i když bylo původně tak trochu v plánu tady jeho členy lehce pohanit za nenápadité riffy, které by, nebýt exotické italštiny a účasti v kontroverzní soutěži, neměly šanci prorazit do vyšší ligy, protože zhusta kopírují Toma Morella i Fleetwood Mac, nakonec je třeba smeknout.

Mohutná světelná show, divutvorné taneční kreace a teatrální i cíleně oplzlá gesta frontmana v ženském oblečení, ale hlavně obrovské nasazení celé kapely potvrdilo hype, který vystoupení Måneskin předcházel. Byl to první koncert headlinera na letošním ročníku a pro mnohé to byl i první OPRAVDOVÝ velký koncert zahraniční kapely po covidové přestávce. Ach, jak takové akce scházely! Kdyby nic jiného, tak už za to je třeba organizátorům poděkovat. Za to, že se to v téhle šílené době vůbec stalo.

Måneskin, Rock For People Hope, Festivalpark, Hradec Králové, 13.8.2021
© Marie Trávníčková
Vytknout setu, jehož závěr ozdobilo i pár fanoušků přizvaných na stage, lze snad jen přemíru coverů. Největší hit Franz Ferdinand do něj zapadl skvěle, ale Billie Eilish, The Killers, The Four Seasons (byť zde spíše verze od Madcon), Iggy Pop, … To už bylo na tu zhruba hodinu zbytečně moc. Snad je to dáno minulostí skupiny (má za sebou i účast v italském X Factoru), působilo to ale dojmem, jako by muzikanti neměli dost vlastního materiálu. Přitom to není pravda. Stačilo sáhnout do sbírky "Il ballo della vita" z roku 2018. Stydí se snad za svou starší tvorbu? Snad to tak horké nebude. Do příštího léta, kdy vystoupí mimo jiné na festivalu Rock am Ring, mají dost času všechno vypilovat.

A vrchol koncertu? Jednoznačně "I Wanna Be Your Slave", kterou bychom mohli nominovat na hymnu festivalu. Byla všudypřítomná. Dokonce sloužila i jako heslo na zdejší wi-fi. Dunivý, rytmický nástup a do hlavy rychle lezoucí refrén donutily lidi tahat mobily z kapes a natáčet, než je v půlce smetl zbytek pařícího davu. Když ale tentýž song kvarteto zahrálo i na konci jako přídavek ještě jednou a zpěvák Damiano David zavelel k wall of death, byl to nezapomenutelný zážitek. Finiš, jak má být.

Måneskin, Rock For People Hope, Festivalpark, Hradec Králové, 13.8.2021
© Marie Trávníčková
Zbývá zodpovědět si tu hlavní otázku: Stane se z Måneskin sezónní záležitost, nebo bude dobré pamatovat si, jakou zkratkou se na klávesnici píše to jejich A s kroužkem? O tom rozhodnou až jejich další kroky a nadcházející singly. Pisatel by byl skeptický. Ale to on je vždycky. Možné je všechno. Nebo vy jste snad v roce 2006 tušili, že "Hard Rock Hallelujah", coby donedávna poslední rocková píseň, která vyhrála Eurovizi, tady s námi bude tak dlouho a že Lordi budeme znát i o patnáct let později? Tak vidíte. Ať už to ale bude do dalších roků jakkoliv, zase jednou můžeme pochválit pořadatele, že dovezli jako první do České republiky kapelu, která přijela v době, kdy byla aktuální a zanechala vynikající dojem. A to vůbec není nic jednoduchého.

NÁZORY
  • S Maneskin jsem to zkoušel si poslechnout, ale pr... (Robert Libšanský, 16.08.2021 19:16) Reagovat

    S Maneskin jsem to zkoušel si poslechnout, ale prostě ne. Úplně mi uniká, proč tak nesympatický lidi s kapelou a muzikou, která byla překonaná už tak před 50ti lety, jsou najednou tak úspěšní. Jelikož jsem jeden se svým vlastním názorem a oni na vrcholu pozornosti, tak je asi chyba ve mně, ale ani mi to nevadí :)

    • Re: S Maneskin jsem to zkoušel si poslechnout, ale pr... (pcp, 17.08.2021 09:56) Reagovat

      Nejste zdaleka sám,mám podobný názor. Bohužel EVS je pouze přehlídka deviací a hudebního nevkusu pro ovce,které nemájí žádný hudební přehled. Je potřeba je teď využít,za 2 roky to (snad) nebude nikoho zajímat.

      • Re: S Maneskin jsem to zkoušel si poslechnout, ale pr... (Daniel, 17.08.2021 15:59) Reagovat

        ESC rozhodně není jen přehlídka deviací, spíš je to hudební soutěž, která dává umělcům možnost prosadit se a dává jim šanci být viděn miliony lidí po celé Evropě a ne jenom tam. V téhle soutěži zahájily svou kariéru, nebo se proslavily, například t.A.T.u, Lara Fabian, ABBA, Celine Dion, Loreen, Lena a spousta, spousta dalších. Ovečky jsou spíš ti, kdo tohle nevidí a pořád z toho dělají "buzerantskou a deviační" aktivitu :-)

    • Re: S Maneskin jsem to zkoušel si poslechnout, ale pr... (Anonym, 17.08.2021 16:39) Reagovat

      Nic novýho a převratnýho to asi bohužel není. Mám pocit, že jen využívají toho, že v mainstreamu dlouho chyběl rock a v poslední době se k němu lidé znovu vracejí. Členové kapely jsou pak velmi pohlední a atraktivní mladí lidé, takže i díky tomu, předpokládám, ta popularita. Navíc kapela neřeší žádný gender - zpěvák se na podiu líbá s kytaristou, nosí ženský doplňky... Taky je z nich cítit rebelie, což má mládež ráda, že. Já si je sem tam ráda poslechnu, a to kvůli italštině. V kombinaci s rockem totiž zní opravdu zajímavě.

      • Re: S Maneskin jsem to zkoušel si poslechnout, ale pr... (Anonym, 17.08.2021 17:59) Reagovat

        Vidím to velice podobně. Jsou to sympatičtí provokatéři a to mě fakt baví. A krom jiného se na ně dá dobře zapařit...:-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší
Komentované diskografie: Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší Thirty Seconds To Mars se k nám znovu vracejí, a to 15. května do Sportovní haly Fortuna v Praze. Bratři Shannon a Jared Letové společně s doprovodnými hudebníky představí novou desku "It's the End..." i průlet svou historií.... čtěte zde
Vydáno: 10.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Komentované diskografie
Jaroslav Rudiš & U-Bahn - Gagarin Pop 8/10
Video: Jaroslav Rudiš & U-Bahn zvou v klipu "Gagarin Pop" na procházku opuštěným Berlínem Jakkoliv spisovatel Jaroslav Rudiš působí, co se hudební sféry týče, nejvýrazněji v Kafka Bandu, už před dvaadvaceti lety natočil pod hlavičkou formace U-Bahn trojici skladeb, které dotvářely svět jeho knižního debutu "Nebe pod... čtěte zde
Vydáno: 09.05.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Tate McRae, charlieonafriday, Forum Karlín, Praha, 8.5.2024
Naživo: Tate McRae dovezla do Prahy bohužel jen pozlátko Dvacetiletá kanadská hvězda se v jedné ze svých písní ptá, co má druhá strana za problém. A podobně by se teď mohli ptát její příznivci, jaký že nadpis si to právě s povytaženým obočím přečetli. Nuže, milí fanoušci... čtěte zde
Vydáno: 09.05.2024 13:30 v sekci Naživo
Pohled do českých hitparád - 18. týden 2023
Spletli si naši dramaturgové rok? Rádiím vládne Michael Schulte s hitem loňského léta Dvanáctkrát vítězná Dua Lipa s "Houdini" zase jednou v českém éteru našla přemožitele. Nepřeskočila ji však žádná aktuálnější novinka, ale přes rok starý singl "Waterfall", s nímž Michael Schulte a R3hab kralovali... čtěte zde
Vydáno: 09.05.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 18/2024 - od Sii přes Duu Lipu po Willow
Nové desky 18/2024 - od Sii přes Duu Lipu po Willow Hudebním novinkám tohoto týdne kralují ženy v čele se Siou, Duou Lipou a Willow Smith. Tuto trojici navíc doplňují ještě Kacy Hill či Tenille Arts. Dámskou úderku vyvažují jazzman Kamasi Washington, indierockoví Better Than Ezra,... čtěte zde
Vydáno: 08.05.2024 13:00 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Måneskin ve "Valentine" dokazují, že umějí i balady (15.11.2023 12:28)
- Måneskin přidají na svou poslední desku pět nových skladeb (03.10.2023 16:36)
- Video: Måneskin s "Honey" opět rozparádili ceny MTV (14.09.2023 13:54)
- Video: Måneskin jsou v klipu k singlu "HONEY (ARE YOU COMING?)" draví a sexy. Jako vždy (07.09.2023 15:55)
- Naživo: Måneskin k velké show efekty nepotřebovali (15.05.2023 12:16)
- Fotogalerie: Divocí Måneskin v obrazech! (15.05.2023 07:19)
- Video: Måneskin zahráli v amerických late night shows "Gossip" a "Baby Said" (06.02.2023 08:11)
- Måneskin rozbili dominanci rapu v albovém žebříčku, do rádií vtrhla úspěchy ověnčená Miley Cyrus (02.02.2023 08:00)
- Recenze: Třetí album "Rush!" italských Måneskin je svěží, kytarové... a trochu dlouhé (28.01.2023 13:30)
- Nové desky 3/2023 - od Måneskin přes Katatonii po Mirai (25.01.2023 14:30)

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Vladimír Mišík Prince The Prodigy Kabát Queen Adele Taylor Swift Sia Rush Bono Dua Lipa Beyoncé Mirai Liam Gallagher Lady Gaga Imagine Dragons Linkin Park AC/DC 2H+
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu