Josefstadt, Pevnost Josefov, Jaroměř, 12.-14.8.2021, den první

Josefstadt poprvé: Když legendy zvalchují festival a šlehají ohně

Vydáno: 17.08.2021 10:12 v sekci Naživo - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš "Jajo" Rozkovec / @musicserver.cz

Už dva roky musí festival Brutal Assault čekat na odpovídající oslavu svého pětadvacátého výročí. Anticovidová opatření ani letos neumožnila uspořádat plnohodnotný ročník, organizátoři ale i tak udělali maximum možného. Metalový svátek letos dostal název Josefstadt. Jaký byl první den?

Live: Josefstadt, den první

místo: Pevnost Josefov, Jaroměř
datum: 12. srpna 2021
Vystoupili: Harakiri For The Sky, Bohemyst, Debustrol, Decapitated, Stíny Plamenů, Gride, Sick Sinus Syndrome, Vader, Destruction
Fotogalerie

Josefstadt, Pevnost Josefov, Jaroměř, 12.-14.8.2021 Den první
© Tomáš "Jajo" Rozkovec / @musicserver.cz
Oproti loňské verzi s názvem JosefOff narostla letošní podoba malého Brutalu na tři dny. Přibyla rovněž druhá, menší Octagon stage v útrobách pevnosti a dále stánky s merchem i pochutinami. Opět se tak v omezených a pro pořádání větších kulturních akcí stále dosti nepříznivých podmínkách podařilo vykřesat festival, který v žádném případě svému většímu bratříčkovi ostudu nedělal. Někomu chyběly větší možnosti, jiní si zase libovali v přehlednosti celé akce i v návratu ke kořenům. No, jeden se nezavděčí všem, ale to už za ty roky organizátoři vědí více než dobře.

K pódiu umístěnému podél zdi pevnosti na místě, kde za běžných okolností bývá stanová stage, jsem se dostal v momentě, kdy už svou show rozjeli Harakiri For The Sky. Velká scéna jim vcelku sedla a i na relativně brzkou odpolední hodinu dokázali nalákat mnohohlavé publikum. Bohužel jim nepomohl poněkud nepodařený zvuk, který ony jemné detaily, tak důležité pro jejich hudbu, zastřel.

Rychlý přesun do Octagonu - ve znamení přesunů tam a zpět to ostatně letos bylo neustále, sety se nepřekrývaly -, kde si (pokud se nepletu) odbyli svou premiéru domácí Bohemyst, pokračovatelé Avanger a hlavně duchovní nástupci slovutných Master's Hammer. Alespoň takový jsem měl z jejich vystoupení, které hladce míchalo death i black metal se svižnými melodiemi, dojem. A pětice, které bylo maličké pódium vcelku těsné, vypadala velmi nadšeně, že může hrát zrovna na tomhle podniku.

Josefstadt, Pevnost Josefov, Jaroměř, 12.-14.8.2021 Den první
© Tomáš "Jajo" Rozkovec / @musicserver.cz
Návrat k hlavní stagei už z dálky připomínal sněm dlaždičů pořádaný v podniku čtvrté cenové kategorie. To už to totiž roztáčeli domácí veteráni Debustrol. Dojem z jejich až na sílu dryáčnického projevu napravovaly nasazení, nijak neobroušená ostrost téhle české verze slayerovského thrashe, nekompromisnost a koneckonců také motorová pila povýšená na hudební nástroj.

Pauzu před Decapitated vyplnili v Octagonu Gride, já dal nicméně přednost kolečku po areálu, kde zaznívala i němčina, polština, francouzština, prohodil jsem pár slov s Dány, opět se mihla dvojice stálých návštěvníků až z Peru. Povědomých tváří požehnaně a díky komornímu rozložení festivalu i možnost každého potkat alespoň třikrát. Nepřehlédnutelná byla i mladší generace, metal očividně stále táhne, a jestli se Josefstadt dá brát jako přípravka na klasický ročník, má Brutal Assault postaráno o publikum na další čtvrt století.

Josefstadt, Pevnost Josefov, Jaroměř, 12.-14.8.2021 Den první
© Tomáš "Jajo" Rozkovec / @musicserver.cz
Ale zpět k jevišti, na kterém startovalo jedno z velkých jmen soupisky, polské death metalové jistoty Decapitated. Podle některých je zradil zvuk, já měl asi štěstí na dobré místo. U zdi pevnosti to drtilo kosti jaksepatří a zvuk neztrácel na čitelnosti. Nasazení obrovské, radost z toho, že je kapela zase na pódiu, bylo očividné - ale to by se dalo napsat snad o všech muzikantech, kteří letos hráli. Na skok do Octagonu na šlapající, byť nijak vyloženě strhující koncert domácích blackošů Stíny Plamenů a pak rychle zpět do podobných vod, na Vader.

Polské legendy a jeden z největších přínosů středo-východní Evropy žánru death metalu postavily svůj set na své nejlepší desce "De Profundis" a tady prostě nelze šlápnout vedle. Šestadvacet let staré album kope jako zamlada. O nadčasovosti nahrávky vypovídalo i to, že v setu zaznělo pospolu i s novějšími skladbami a ty starší se prostě tak nějak vyjímaly. Zážitek - a taky potěšení, neboť frontman Peter měl na sobě tričko žánrově spřízněných domácích Krabathor.

Josefstadt, Pevnost Josefov, Jaroměř, 12.-14.8.2021 Den první
© Tomáš "Jajo" Rozkovec / @musicserver.cz
Večerní dění poněkud narušila nešťastná událost, kdy vzplál jeden ze stánků z občerstvením. Jen díky rychlému zásahu hasičů z toho nebyl opravdu velký malér - ve stánku totiž byly tlakové lahve a v okolí zaparkovaná auta. Dění v areálu to nicméně nijak zásadně nenarušilo, metalisti jsou z tuhého těsta a festivalový život šel bez zádrhelů kupředu.

Čtvrtek uzavřeli (alespoň pro mě, definitivní tečkou nakonec byli až Sick Sinus Syndrome na malé stagei) teutonští thrasheři Destruction. Na stejném místě jsem je viděl před dvěma lety, letošní noční hodina jim sedla podstatně lépe. Tohle byla ukázková škola toho, jak nasekat thrash metal - a publikum pod pódiem - bez prodlev a velkých řeší. Němci od první chvíle šlápli na plynový pedál a nezpomalili, dokud neproťali cílovou rovinku. Noha mi ve zběsilém rytmu cuká ještě teď.

Začátek Josefstadtu patřil staré gardě a byl jak víno. Všichni hráli špičkově, ale Vader a Destruction si první den jasně podmanili.

NÁZORY
  • Já si to užil maximálně, je super že to prob?... (Fimi, 17.08.2021 14:48) Reagovat

    Já si to užil maximálně, je super že to proběhlo a organizátoři se neposrali. Destruction, Hypocrisy byli výborní...na octagon jsem téměř nechodil ale Sněť jsem prostě viset musel. Igorrr je šílený bizar. Vader, Decapitated a Azarath výborní

  • Kromě Debustrol (Doktor Slovo, 18.08.2021 04:39) Reagovat

    , které jsem vynechal,abych si nekazil chuť,to nemělo chybu.Bestial Invasion se mi nikdy neomrzí.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Valentines - You All Look Beautiful When You Dance 8/10
Recenze: The Valentines na debutu hlásí: "You All Look Beautiful When You Dance" Trojice The Valentines z Hradce Králové se na hudební scéně pohybuje už od roku 2017. Po několika singlech a EP se letos konečně rozhodla svůj rukopis otisknout i do debutového alba, které nazvala "You All Look Beautiful When You Dance".... čtěte zde
Vydáno: 13.05.2024 10:30 v sekci Recenze
Rammstein, Abélard, Letňany, Praha, 11.5.2024
Naživo: Okoukané triky stále uhranou davy. Rammstein se vrátili do Letňan Ani kontroverzní kauza zneužívání žen a potvrzená existence manažerky pro takzvanou nultou řadu kolos nezastavila. Vyšetřování bylo pro nedostatek důkazů ukončeno, a tak jediným, kdo dnes před koncerty Rammstein protestuje, je... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 09:00 v sekci Naživo
Rammstein, Letňany, Praha, 11.5.2024 (fotogalerie)
Fotogalerie: Rammstein se opět pokusili podpálit Letňany Ke 30. výročí založení skupiny se němečtí Rammstein opět vydali na velké turné. Jako první zastávku si již po několikáté vybrali Prahu, kde pro velký zájem rovnou přidali i druhý termín. Z prvního vyprodaného koncertu v... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 06:59 v sekci Naživo | Fotogalerie
Fat White Family - Forgiveness Is Yours 8/10
Recenze: Fat White Family si vás na "Forgiveness Is Yours" získají žánrovou pestrostí a působivými tématy Angličtí Fat White Family přicházejí po pěti letech s novým albem "Forgiveness Is Yours". Čtvrtá řadovka této rockové partičky překypuje velmi působivými příběhy, které doprovází místy až experimentální tóny pohybující se... čtěte zde
Vydáno: 11.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší
Komentované diskografie: Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší Thirty Seconds To Mars se k nám znovu vracejí, a to 15. května do Sportovní haly Fortuna v Praze. Bratři Shannon a Jared Letové společně s doprovodnými hudebníky představí novou desku "It's the End..." i průlet svou historií.... čtěte zde
Vydáno: 10.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Komentované diskografie
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Brutal Assault přiveze exkluzivní show The Dillinger Escape Plan pro střední a západní Evropu. Zahrají v původní sestavě (14.04.2024 18:25)
- Naživo: Nájezdu Vikingů z Enslaved na pražské Futurum trochu scházela dravost (19.03.2024 21:50)
- Festival Brutal Assault přinese unikátní poctu Bedřichu Smetanovi (05.03.2024 19:24)
- Hudba v tisku: Dayal Patterson se noří "Do propasti" temných zákoutí black metalu a dál prohlubuje záběr své encyklopedie (03.03.2024 09:00)
- Video: Alcest se v singlu "L'Envol" nechávají unášet na křídlech bájných ptáků (27.02.2024 16:03)
- Mistři drtivé komplikovanosti Meshuggah zahrají ve Foru Karlín (23.02.2024 10:07)
- Audio: Death-doomoví klasici My Dying Bride lákají vodou nasáklým klipem "Thornwyck Hymn" na novou studiovku (15.02.2024 14:58)
- Na Brutal Assault míří na Grammy nominovaní Baroness i hvězdy osmdesátkového thrashe (09.02.2024 09:32)
- Blackmetalová encyklopedie Dayala Pattersona se uzavírá čtvrtou částí "Do propasti" (24.01.2024 11:13)
- Video: Domácí deathmetalisté Innesphere představují skladbu "The Trident Is Burning", video natočili na festivalu Brutal Assault (14.12.2023 12:37)

ALBUM TÝDNE 20/2024

The Valentines
You All Look Beautiful When You Dance

Trojice The Valentines z Hradce Králové se na hudební scéně pohybuje už od roku 2017. Po několika singlech a EP se letos konečně rozhodla svůj rukopis otisknout i do debutového alba, které nazvala "You All Look Beautiful When You Dance". A povedlo se - deska hudebně baví, přitom textově vybízí k zamyšlení.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)
Út 28.05.
Bruce Springsteen & The E Street Band (US) (Letiště Letňany, Praha)
Po 03.06.
Rakim (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber Prince The Prodigy Kabát Queen Adele Sia Bono Dua Lipa Taylor Swift Rush Beyoncé Imagine Dragons Mirai Lady Gaga AC/DC Liam Gallagher 2H+ Linkin Park
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe