Chcete klip, co zcela vyčnívá z tuzemské tvorby? Pusťte si "Tělo 2086" od Anety Langerové

10.08.2021 07:56 - Honza Průša | foto: Helena Kadlčíková

Možná se vám aktuální řadovka Anety Langerové ani moc nelíbí. Možná jste si ji poslechli jednou nebo dvakrát a odložili ji do propadliště dějin. Možná vás nechytla ani píseň "Tělo 2086". Alespoň takhle to mám s tou deskou já. Nerozumím jí. Ničím mne nezasáhla. Nebaví mne.

Ale ať už album "Dvě slunce" milujete, nesnášíte, nebo je vám úplně ukradené, stejně zbystřete a pusťte si Anetino aktuální video "Tělo 2086". Ten klip bez nadsázky představuje jednu z nejkrásnějších výtvarných věcí, co v tuzemsku v posledních letech vznikly. Za to, že je opravdu silný a skvělý, může jednak celkový nápad, jednak zpracování. Tady si fakt všechno sedlo.

Na YouTube profilu se ke snímku píše, že v době, kdy Aneta s Jakubem Zitkem skládali tuto píseň, ještě nemohli tušit, že opravdu přijde doba, kdy se lidé nebudou moci hýbat, líbat a navzájem se dívat přímo do očí. Mělo jít o postapokalyptickou fikci, která se ale s covidovým světem trochu propojila s realitou. Vizuál má říkat, že anonymní svět nikdy nemůže nahradit lidskost. A to se mu opravdu daří, je radost se na něj koukat. Vlastně je jen škoda toho polopatisticky a hyperoptimisticky vygradovaného závěru. Podle mého názoru už je to zbytečné a ve chvíli, kdy lidé ve snímku odloží ty koule, ztrácí je trochu i klip jako takový.

Ale to je jen drobnost, kterou bych autorům sice vytknul, zároveň ale rozumím jejich optimismu a pozitivitě. Ostatně jsme na happyendy a dojímání zvyklí třeba od filmů Jana Svěráka.

Aneta Langerová má ale i tak jeden z nejlepších videoklipů letošního roku. Podívejte se na něj, i pokud ji vůbec neposloucháte. "Tělo 2086" režiséra Vítka Bělohradského ve výtvarném zpracování Evy Zimové a Sochařské pohotovosti zcela vyčnívá z tuzemské klipové tvorby.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY