shop.musicserver.cz
Billie Eilish - Happier Than Ever

Album "Happier Than Ever" od Billie Eilish je klidnější než debut, ale stále výtečné

Vydáno: 09.08.2021 00:00 v sekci Recenze - Pavel Parikrupa | foto: Universal Music

Ještě pořád teprve náctiletá Billie Eilish přichází se svou druhou řadovkou obhajovat pozice získané fantastickým debutem "When We All Fall Asleep, Where Do We Go?". "Happier Than Ever" je deska vyspělejší, už méně překvapivá a ne tak průlomová, ovšem stále výborná.

8/10

Billie Eilish - Happier Than Ever

Vydáno: 30.7.2021
Celkový čas: 56:07

Skladby: Getting Older, I Didn't Change My Number, Billie Bossa Nova, my future, Oxytocin, GOLDWING, Lost Cause, Halley's Comet, Not My Responsibility, OverHeated, Everybody Dies, Your Power, NDA, Therefore I Am, Happier Than Ever, Male Fantasy

Vydavatel: Universal

Očekávání. To je možná nejtěžší břímě, které je kladeno na hřbet talentovaným, úspěšným umělcům. Billie Eilish bude mít letos teprve dvacet let, ale s prvotinou zaznamenala tak obrovskou vlnu popularity, že pověstné klíčové druhé album všichni zainteresovaní očekávají s ještě větším zájmem. Navíc, když je ona sama pod neustálým tlakem soudících hlasů na sociálních sítích i v zajetí oněch vlastních démonů, sebekritiky, psychických potíží a úzkostí, o nichž zpívala, šeptala a sípala už před dvěma až čtyřmi lety.

"Happier Than Ever" může znamenat, že zpěvačka je opravdu nejšťastnější ve svém životě, ovšem rozhodně to nemusí znamenat, že dosáhla klidu, vyrovnanosti a míru. Recitativ v pop music je obyčejně docela pitomý nápad, ale úplně chápu, že skladba "Not My Responsibility" se na desce musela objevit kvůli svému textu - to je asi ono klíčové sdělení, co Billie chtěla svým posluchačům přednést: "Je moje hodnota založená jen na tom, jak mne vnímáte? Nebo váš názor na mě není moje odpovědnost?"

Spousta pomalých písní na nahrávce ilustruje autorčino hudební dospívání. Billie se vydává do nových hudebních teritorií, jako jsou bossa nova nebo jazz, stejně je ale nejlepší v tom, jak dokáže do poklidné a až skoro nudné nálady vrazit znepokojivý zvuk nebo myšlenku. Výborně vystavěný je titulní kus, jenž se z úvodní klidné rozehrávky přelije do druhé třetiny naznačující výbuch - a ten vskutku přijde v podobě závěrečné rockové části vrcholící grandiózním odesláním adresáta (pardon) do prdele.

Samostatný odstavec si samozřejmě zaslouží zpěvaččin bratr, skladatel, multiinstrumentalista a producent Finneas, bez něhož by jednoduše hudba Billie Eilish neexistovala. Jeho minimalistická, rafinovaná produkce je úchvatná, chirurgicky přesná a citlivá. Ví, kde stačí jen střídmý doprovod akustické kytary a kdy, v jakém momentu (a účelně) nasadit pulsující beat nebo podivný zvuk. Příkladem budiž klenot s názvem "GOLDWING", který zní jako diskotéka v kostele - úplně ho slyším v titulcích další řady seriálu "Nový papež".

Na docela velké ploše téměř jedné hodiny může mnoho pomalých písní vytvořit nebezpečné místo pro číhající stereotyp. Naštěstí jsou tu songy typu "NDA", které mají onen pověstný hook, drápek, co vás chytí, zvukového červíka, co si zaleze do vaší hlavy. Je tu mírně experimentální taneční skladba "Oxytocin" nebo hitovka "Therefore I Am" - ta se možná nejvíce přibližuje těm z první desky. A o nápadité, výbušné "Happier Than Ever" už byla řeč.

Bude stát za to pozorovat, kam se Billie Eilish se svým talentem bude posouvat dále. Ve svých necelých dvaceti má toho za sebou neskutečně hodně, rozvíjí se jako hudebnice, režíruje klipy a stále oslovuje své vrstevníky. Jak to všechno, co se kolem ní děje, ustojí a jak to s ní bude třeba za deset let? Bude sama šťastnější a její hudba nudnější a obyčejnější? Můžeme jen hádat.

NÁZORY
  • Prvý :D P.S.: pre mňa prapodivná speváčka, a... (Meres, 09.08.2021 00:53) Reagovat

    Prvý :D
    P.S.: pre mňa prapodivná speváčka, ale nech sa jej darí.

  • Cením si originality, ale u Billie se nemůžu p?... (Robert Libšanský, 09.08.2021 06:35) Reagovat

    Cením si originality, ale u Billie se nemůžu přenést, že tak spíš většinou šeptá, než zpívá, což na mě vždy působí divně. Takže podruhé už asi neposlechnu.

    • Re: Cením si originality, ale u Billie se nemůžu p?... (pišta, 10.08.2021 20:52) Reagovat

      šeptá, protože zpívat neumí..na živo je to větší děs ...

      • Re: Cením si originality, ale u Billie se nemůžu p?... (Vlad, 03.09.2021 20:37) Reagovat

        Naživo jsou větší děs všechny.

    • Re: Cením si originality, ale u Billie se nemůžu p?... (Si, 10.08.2021 22:09) Reagovat

      Ano, sice vypadá jako levná rule 63 kopie Marilyn Manson z lidlu, ale jinak je velmi originální a ani jsem si nevšiml že by se Marilyn Manson kdy inspirovala natož ho vykrádala????

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Billie Eilish ohlásila novou desku. Až do vydání z ní prý neuslyšíme ani notu (09.04.2024 14:49)
- "Útok na lidskou kreativitu musí skončit," píší Billie Eilish, Pearl Jam i Robert Smith a bouří se proti AI (05.04.2024 10:48)
- Vinyly ve více verzích? Billie Eilish kritizuje své hamižné kolegy (03.04.2024 19:41)
- Grammy ovládly hvězdy popu. Hlavní ceny si rozdělily Taylor Swift, Miley Cyrus a Billie Eilish (05.02.2024 11:00)
- Video: Billie Eilish v SNL zazpívala Barbie a Judy tak, že vás dojme k slzám (20.12.2023 08:01)
- Naštvaná Billie Eilish: "Mužská těla nikdo neřeší" (17.11.2023 15:55)
- Video: Troye Sivan si od Billie Eilish vypůjčil písničku z filmu "Barbie". A naprosto si ji přisvojil (12.10.2023 08:09)
- Recenze: Hravý soundtrack k "Barbie" vám prodlouží a připomene zážitek z kina (01.09.2023 08:30)
- Naživo: Billie Eilish na Szigetu švindlovala. Šestý a finální den mohl být mnohem lepší (28.08.2023 17:35)
- Fotogalerie: Billie Eilish opanovala poslední den festivalu Sziget (18.08.2023 15:29)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia U2 AC/DC Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Dua Lipa Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu