Wohnout slaví 25 let desátou řadovkou "HUH!"

01.08.2021 11:13 - Hana Bukáčková | foto: Martin Šimral

V pátek 6. srpna vychází formaci Wohnout desátá studiová deska, pojmenovaná zvláštně - "HUH!". "Název vznikl tak nějak spontánně, když jsme se smáli výkřiku vprostřed vznikající písničky," vysvětluje kapela, která letos slaví čtvrtstoletí své existence.

Wohnout - HUH!
© Michal Skořepa
Na pomyslnou oslavu tohoto výročí připravila fanouškům čtrnáctku kousků se svým typickým rozpoznatelným rukopisem. Songy vznikaly v období lockdownu ve spolupráci s producentem Michalem Skořepou. Jedná se o první spolupráci - doposud si pánové produkovali řadovky sami. Ten se ujal i kreseb v bookletu. Ke každé písni vznikla povedená koláž vždy s podobiznou člena skupiny. Fanoušci měli za úkol na sociálních sítí hádat, jaké názvy se za jednotlivými malůvkami skrývají. Mohli jsme tak rozluštit, že po intru následují skladby "Flašinety", "Umění", Pistolka, "Tercie", "HUH!", "Papoušek", "Píseň poštovní", "Pilot", "Kocovina", "Mozart", "Malý princ", "Člověk", "Postesk", "Soví". Deska neobsahuje žádné hosty - ženské a dětské sbory zastoupil sám Skořepa, jen v "Malém princovi" můžete zaslechnout děti muzikantů.

Honza Homola k tvorbě dodává: "Pro nás je důležité dělat písničky, a to tak neomezeně, aby nás nelimitovaly nějaké žánry. Samozřejmě, nejdeme do nějaké neposlouchatelnosti, ale jinak se neomezujeme. Asi proto je naše kapela tak specifická. Nikdy jsme si neříkali, že budeme hrát jako nějaká jiná kapela, všechno samo vyplynulo z našich nápadů. Možná díky tomu vykrystalizovalo něco svébytného. Na začátku jsme byli ortodoxní pankáči, což je znát na debutu. Tehdy bychom si nikdy nepřipustili, že budeme dělat nějaké disco. A teď nás to baví, i když nám spousta lidí vyčítá, že měkneme. Chceme se ve studiu bavit. Vymýšlet."

Natáčelo se ve studiu Sono pod taktovkou ostříleného Milana Cimfeho. A dobrou zprávu mají Wohnout i pro milovníky vinylů - na 2LP na ně totiž čeká i bonusová píseň "Jsme na zkoušce v roušce", která vznikla v první covidové vlně a ve které hostují další muzikantští kamarádi (Vašek Bláha, Kuba Ryba, Dara Rolins, Pokáč, Ota Klempíř a další). Kapela kolem bratrů Homolových pokřtí desku o měsíc později, tedy 5. září v Mystic Skate Parku na Štvanici.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY