Připravuje se rozsáhlý průvodce labyrintem textů Jima Morrisona

09.07.2021 12:52 - Honza Průša | foto: Genesis Publications

"Skutečná poezie nic neříká, pouze odškrtává možnosti. Otevírá všechny dveře. Můžeš projít jakýmikoliv, které ti vyhovují. A proto mě poezie tolik láká - protože je tak věčná." Takhle definoval Jim Morrison svůj vztah k poezii a důvody, proč ho básně tolik zajímají. A právě teď, půl století po jeho smrti, se připravuje velkolepá kniha, která bude jeho básnickou tvorbu shrnovat.

Publikace se bude jmenovat "A Guide to the Labyrinth" a půjde o rozsáhlou sbírku hudebníkových veršů, poznámek, náčrtů i dosud nepublikovaných fotografií. Ucelený pohled na Morrisona jako básníka, ale nejen to.

Lidé z nakladatelství Genesis Publications, které knihu vydává, měli neomezený přístup do archivů frontmana skupiny The Doors včetně osmadvaceti jeho poznámkových bloků. A na šesti stovkách stránek publikace se objeví přímo kopie některých částí těchto zápisníků, dále náčrty, texty písní či přepisy jeho rukopisů. Vydavatel slibuje, že v knize bude mimo jiného rukopis básně "An American Prayer", velké množství dosud nepublikovaných veršů, scénář k filmu "HWY" nebo "Paris Journal" nalezený v Morrisonově bytě v Paříži, reprodukovaný v plném znění.

Aktuálně je v předprodeji limitovaná edice knihy, která bude doplněna také dvěma kompletními kopiemi výše zmíněných zápisníků (číslo 13 a 15) a vinylem s Morrisonovou recitací. Ta bude vydaná jen v počtu 2 000 kusů a každý výtisk bude podepsaný členy The Doors Robbym Kriegerem a Johnem Densmorem a také Jimovými sourozenci Anne a Andym Morrisonovými. Spoustu dalších informací se pak můžete dozvědět přímo na webu věnovaném této literární lahůdce.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY