Pekař na lodi uháněl před bouřkou

03.07.2021 16:11 - Jan Trávníček | foto: facebook interpreta

S koncerty to máte tak: většinou na ně jdete s tím, že se stanou ozdobou celého vašeho dne. Nebo i týdne, měsíce či roku. Občas se ale stane, že se třeba tak úplně nepovedou, a pak jste z toho spíše rozmrzelí. Jsou ale i takové, na které hodně rychle zapomenete. Akorát je to z úplně jiných důvodů, než byste čekali.

Live: Pekař

místo: Loď Odra, Rašínovo nábřeží, Praha
datum: 30. června 2021

Fotografie jsou pouze ilustrační, na koncertě jsme neměli fotografa.

Byl to tak trochu den jako z amerického akčního filmu. Ještě odpoledne mohli přihlížející sledovat na Českomoravské ulici v Praze zločince, který vyšplhal na třípatrový dům a po příjezdu šesti policejních vozů skákal ze střechy na střechu zase dolů, načež jej strážci zákona nakonec museli pochroumaného naložit do sanitky. Tím ale akční část neskončila.

Pekař, Lucerna Music Bar, Praha, 21.12. 2016
© Lucie Levá
Pekař se svou stále ještě novou kapelou dokázal o pár hodin později na rozdíl od svého souputníka Voxela zcela zaplnit loď Odra. Ta opouštěla Rašínovo nábřeží za melodie úvodní "Bohyně". A na rozdíl od lodi Praha plula opravdu velmi pomalu. Než doplula k nedalekému Barrandovskému mostu, zvládl písničkář s občanským jménem Petr Štolba odehrát například "Tančím 2", "Ještěžetě" nebo "Příběhy".

Bylo ale znát, že nepříznivá předpověď počasí ohlašující večerní silné bouřky dělá starosti nejen vyprodané palubě, ale i muzikantům, jejichž nástroje by v případě přírodní spouště chránily jen látkové plachty.

Špatné nazvučení, které se podařilo vyladit až v půlce vystoupení, tak bylo tentokrát podružné. I Pekař uznal, že spěchají a chtějí dohrát dříve, než nás všechny bouřka zastihne, a tak i největší hity typu "Větrolamy" nebo "Bůh" zazněly ve zhruba hodinovém koncertu poměrně brzy.

Atmosféra na lodi ale byla snad i díky střeše chránící účastníky od blížící se katastrofy pořád výborná, takže i když skupina stihla odehrát celý setlist, vrátila se nakonec ještě na dva přídavky. Patrně neplánovaná píseň "Rock & Roll" se tak musela obejít bez části textu, na který si Pekař nevzpomněl, ale na druhou stranu - ta přiznaně ironická a klišé melodie spolu s vtipnými verši fungovaly naživo perfektně a hitový potenciál se skladbě upřít nedá.

Pekař, Lucerna Music Bar, Praha, 21.12. 2016
© Lucie Levá
Jen co kapela dohrála, nebe naprosto zčernalo. Stačilo pár minut a cesta z lodi na metro se proměnila skoro v boj o přežití. Americký akční film byl zpátky. Vzduchem létaly předměty, oblohu rozsvěcovaly už jen blesky a enormně silná bouře připomínající mordor z Rock for People 2012 během pár hodin ochromila většinu republiky. Sto padesát tisíc domácností zůstalo do druhého dne bez elektřiny, vlakům bránily v jízdě popadané stromy a výjezdy hasičů se oproti běžným bouřkám ztrojnásobily.

Ale to už jste asi všechno viděli ve zprávách. Pod tíhou reality si pak už na jinak sympatický výkon kutnohorského rodáka a jeho bandy vzpomněl naneštěstí asi jen málokdo.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY