Mír, nebo lásku? S "Peace or Love" od Kings Of Convenience si vyberete vždycky dobře

21.06.2021 00:00 - David Věžník | foto: Universal Music Norway

Autor jedné ze zahraničních recenzí na album "Peace or Love" přiznává, že měl mnohdy pocit, jako by už jen samotným poslechem oba členy Kings Of Convenience vyrušoval. Vy se ale rušit nenechte a s mírem i láskou v duši opět vstupte do světa bezbřehé melancholie a nikdy nekončícího babího léta.
8/10

Kings Of Convenience - Peace or Love

Skladby: Rumours, Rocky Trail, Comb My Hair, Angel, Love Is a Lonely Thing, Fever, Killers, Ask for Help, Catholic Country, Song About It, Washing Machine
Vydáno: 18.6.2021
Celkový čas: 37:37
Vydavatel: Universal
Těžko říct, jestli kolega v tom svém článku opisoval z textu pojednávajícím o předchozí studiovce těchto Norů "Declaration Of Dependence" ("Poslouchat Kings Of Convenience je jako nazírat někomu přes rameno do deníčku"), nebo jestli ty emoce, které tvorba téhle dvojice v lidech vyvolává, jsou prostě shodné napříč zeměmi. Jedno je ale jisté - s deskou "Peace or Love" přijdou znovu. A znovu to bude krásné.

Za těch dvanáct let od vydání zmíněné nahrávky se v životech Eirika Glambeka Bøeho and Erlenda Øyeho událo mnohé. První si odskočil k tanečnímu projektu Kommode a začal vyučovat environmentální psychologii. Druhý DJoval, přidal pár hostovaček u kámošů Röyksopp a natočil reggae album. Prvnímu se rozpadlo dvacetileté manželství, druhému zemřeli oba rodiče. Úspěchy i ztráty se samozřejmě promítly i do novinky.

Vše je ovšem zároveň na svém místě. Jsou tu ty španělky. Je tu to koření - smyčce, piano, občasné dechy a v jednom případě i automatický bubeník. Jsou tu ty charakteristické dvojhlasy zpívající v přenádherných harmoniích. Jsou tu ty ozvěny simon-garfunkelovského folku (někdy nazývané jako new acoustic) i bossa novy. Je tu hostující Feist (a hned dvakrát). Je tu to neskutečně hluboké přátelství. Je tu ta bezbřehá melancholie. Je tu to nikdy nekončící babí léto.

Pouštět se v případě "Peace or Love" do hlubšího srovnávání s předchozími řadovkami Kings Of Convenience vlastně nemá smysl. Liší se novinka nějak výrazně od starších počinů? Používají Bøe a Øye něco jinak než předtím? Nebo to jedou naopak znovu a stejně? Měli byste si vybrat mír, nebo lásku? Ať už si vyberete cokoliv, vyberete si dobře. Příjemný poslech přejeme.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY