shop.musicserver.cz
Röyksopp, Forum Karlín, Praha, 22.2.2023

Röyksopp se po letech vrátili do Prahy, očekávání ale bohužel nenaplnili

Vydáno: 24.02.2023 18:30 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Ondřej Michal

Rozčarování. To je to slovo, které se v souvislosti s koncertem norských elektronických mágů Röyksopp dere na jazyk nejvíce. V Praze přitom neodehráli vyloženě špatný set, nic tragického se nestalo. Jen se, bohužel, zase jednou natěšené očekávání nepotkalo s nemilosrdnou realitou.

Live: Röyksopp

support: nd_baumecker
místo: Forum Karlín, Praha
datum: 22. února 2023
setlist: Impossible, This Time, This Place..., The Girl And The Robot, Here She Comes Again, Monument, Speed King, Oh, Lover, Unity, You Don't Have A Clue, The "R", Breathe, Running To The Sea, What Else Is There? (Trentemoller Remix), Never Ever, Sordid Affair, I Had This Thing, Do It Again, Like An Old Dog
Fotogalerie

Röyksopp, Forum Karlín, Praha, 22.2.2023
© Ondřej Michal
Je to už dlouhých dvacet let, co u nás Röyksopp hráli poprvé, tehdy ještě v Roxy. Nelze ale nevzpomenout jejích další koncert, který je starý třináct let. Premiéra prvního ročníku Open Air Festivalu v Panenském Týnci tehdy nedopadla podle očekávání, nemilosrdné počasí a návštěvnost zapříčinily, že se pak na stejné místo odhodlal znovu vypravit jen Aerodrome festival a i ten už je minulostí. Norské duo bylo tehdy teprve na vzestupu, už v té době ale patřilo mezi černé koně někdejšího odvážného line-upu. Jakkoliv pamětihodný koncert ale odehráli, zůstali i tak ve stínu svých nepřímých učitelů z Faithless. Protože když ti spustili v hustém dešti svůj hit "We Come 1", promočené publikum skákalo do vzduchu a zažívalo jeden z nejsilnějších koncertních zážitků vůbec.

Od vydání "The Inevitable End" v roce 2014 bylo dlouho ticho. Skupina se po občasných náznacích nakonec naplno vrátila až v loňském roce, kdy vydala trojdílnou kolekci "Profound Mysteries", svůj audiovizuální opus magnum. A nejen někteří členové musicserveru, ale i čtenáři volali po tom, aby se něco tak mimořádného dostalo v naší výroční anketě na stupínky nejvyšší. Nevyšlo to. A to přitom milovníků severské elektroniky nemáme v redakci málo.

Röyksopp, Forum Karlín, Praha, 22.2.2023
© Ondřej Michal
Společný sraz příznivců formace nakonec proběhl v až po střechu naplněném Foru Karlín a vidět na jednom místě tolik rozdivočených (převážně) čtyřicátníků byl zážitek. Atmosféra byla skvělá, a když na pódium s DJským pultem a reflektory zkonstruovanými podobně jako robot Dummy z filmů o Iron-Manovi dorazila ústřední dvojice v blikajících kostýmech a roztodivnými pokrývkami hlavy, kterým sekundovali skoro nehybní tanečníci v maskách a oranžových hábitech, jeden by skoro čekal zážitek srovnatelný s koncerty legendárních Daft Punk.

Proč tedy nakonec v perexu píšeme o rozčarování? To máte tak. Důvod, proč je poslední albová trilogie fanoušky tak vzývaná a proč oslovuje i příznivce jiných hudebních žánrů, spočívá mimo jiné v tom, jak pestrou a zvukově teplou kolekci se muzikantům podařilo sestavit. Downbeat elektronika, která v jejich tvorbě hraje nemalou roli, je ve velké míře instrumentální, a když už si duo pozve hosta, je to právě on, kdo pomáhá vytvářet krásně klenuté melodie, u kterých se tak dobře pracuje. Jestli hledáte poklidnou hudbu, u které se budete schopni soustředit na čtení, psaní nebo zkrátka nějakou kreativní činnost, Röyksopp jsou k těmto účelům jako stvoření.

Röyksopp, Forum Karlín, Praha, 22.2.2023
© Ondřej Michal
Problém je bohužel v tom, že ty poklidné nálady se do živého předvedení nepřenesly. Svein Berge a Torbjørn Brundtland naneštěstí nepřivezli živou kapelu, která by jejich hudbu povýšila na další level, ale víceméně jen okopírovali model, s nímž objížděli koncertní štace už před lety. Nevzali s sebou ani žádného z mnoha hostů, kteří jim na albech zpívají. A to se nemusíme bavit hned třeba o Astrid S, úplně by stačilo, kdyby si pozvali nějakého univerzálního vokalistu, který by jim tři, čtyři věci odzpíval naživo.

Röyksopp svůj set postavili na chladné, dunivé elektronice ve vysokém tempu, která jim sice jde dobře taky, jenže když jí je moc a nedává prostor k vydechnutí u pomalejších věcí, stává se monotónní. K oživení sice došlo pokaždé, když došlo na hitovou spolupráci s Robyn nebo když zaznělo například "Breathe", jinak ale stačilo, abyste z koncertu viděli prvních dvacet minut a jako byste jej viděli celý.

Röyksopp, Forum Karlín, Praha, 22.2.2023
© Ondřej Michal
Také je zvláštní, že ani vizuálně to nebylo nijak ohromující. Světla zaujala spíše vzhledem než funkčností a hlavně je podivné, když někdo, kdo natočí tolik videoklipů a evidentně si je v této oblasti jistý, si pak při samotném koncertě nevezme ani plátno pro projekce. Ve skutečnosti tak jediným živým elementem byla čtveřice tanečníků, jejichž choreografie byly hodně neobvyklé a ve finále docela fajn.

Představování toho, co všechno mohlo být, ale nebylo, bohužel nebralo konce. Zatímco v úvodu vystoupení oba pánové střídali blikající kostýmy s extravagantními pokrývkami hlavy, s přibývajícími minutami pestré svršky odkládali a většinu svého dvouhodinového setu, v němž si jednou omylem hudbu zcela ztlumili, byli v civilním oblečení. A totéž platí pro tanečníky. Hábity a masky nahradily obyčejné bílé nátělníky tak rychle, že nezbývá než obvinit protagonisty z toho, že to všechno pozlátko bylo jen pro fotografy. Ti se totiž dle zaběhlých koncertních pravidel musí po třetí písničce sbalit a foťáky schovat. Na web a sociální sítě tedy půjde jen to zajímavé ze začátku show, ten zbytek už se ale nikde na oficiálních místech většinou neobjeví.

Röyksopp, Forum Karlín, Praha, 22.2.2023
© Ondřej Michal
Jako fanoušek se pak chtě nechtě musíte ptát, zda jste nebyl tak trochu podveden. A absence velkých hitů "Happy Up Here" nebo "Eple" přitom z toho všeho nakonec bolí nejméně. Očekávání, jaké s sebou Röyksopp přivezli, bylo nemalé. A oni neodehráli špatné vystoupení - to nikdo neříká a nelze ignorovat, že většina sálu se dobře bavila. Jen to místo náladotvorného živého koncertu byl spíše takový trochu lepší DJ set. Sice extrémně vzácný a přivezený do Prahy po šíleně dlouhé době, ale pořád jen DJ set.

Takže proto musíme s těžkým srdcem hovořit o rozčarování. Jít na Röyksopp totiž bylo jako koukat se na reklamy na fastfood, který právě oznámil nový burger v nabídce. Těšíte se na pestré barvy, obří velikost, spoustu čerstvé zeleniny, pořádný flák masa, šťavnatou omáčku a nadýchanou housku. A pak vám na stole přistane ta realita.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Röyksopp přetavili popové písničky do energií napěchovaného housu (24.02.2023 07:55)
- Röyksopp v Praze představí svou albovou trilogii "Profound Mysteries" (10.02.2023 10:25)
- Recenze: Röyksopp se na "Profound Mysteries III" dál posouvají (04.01.2023 08:00)
- Nové desky 46/2022 - od Nickelback přes Disturbed po Tokio Hotel (23.11.2022 16:30)
- Video: Röyksopp v emotivním videu "Stay Awhile" zkoumají lidskou potřebu intimity (17.11.2022 10:34)
- Röyksopp zavítají po dvou dekádách znovu do Prahy (13.10.2022 15:49)
- Audio: Röyksopp uvádějí dvojku "Profound Mysteries" hypnotickou hymnou "Oh, Lover" se Susanne Sundfør (22.08.2022 18:15)
- Recenze: "Profound Mysteries" od Röyksopp je víc než album. Fakt! (20.06.2022 00:00)
- Röyksopp doplní "Profound Mysteries" druhým dílem (19.06.2022 15:09)
- Nové desky 17/2022 - od Rammstein přes Bloc Party po Martina Garrixe (04.05.2022 08:30)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu