Moby láká kráskou "God Moving Over The Face Of The Waters" na desku i dokument

26.05.2021 17:47 - Jaromír Koc | foto: Deutsche Gramophon

Jak již jistě víte, vyjde tento pátek (28. května) Mobyho album "Reprise" s novými úpravami jeho více či méně známých písní, ve stejný den bude uveden i celovečerní dokument o tomto americkém hudebníkovi. Než se tak stane, můžeme si dopřát čerstvou interpretaci jeho klasické instrumentálky "God Moving Over The Face Of The Waters".

Tento song patří k Mobyho nejstarším nahrávkám. S hlavní melodií si pohrával již ve svých hudebních začátcích, finální verzi pak zařadil na album "Everything Is Wrong", které vyšlo v roce 1995. Na tomto fanoušky i kritikou opěvovaném počinu smíchal techno, hip hop, dojemné balady, ale prokázal také, že umí složit rovněž nádherné, pod kůži se vrývající instrumentální kusy. A to je i případ více než sedmiminutové skladby "God Moving Over The Face Of The Waters", kterou filmoví fandové mohou znát také z filmu "Heat" s Al Pacinem a Robertem De Nirem.

Kompozice má neuvěřitelnou sílu již ve své původní verzi, kterou tento všestranný pětapadesátník natočil ve svém domácím studiu na Manhattanu. Instrumentální track, který roste každým dalším vrstvením kláves, vyvolává mrazení po celém těle a má velmi melancholickou až smutnou náladu. To platí i pro verzi pro rok 2021, ve které si zahostoval věhlasný islandský klavírista Víkingur Ólafsson. Jeho hbité ruce dále doprovází velký orchestr, který výsledku dává až epický rozměr. Prostě balzám pro uši i na duši.

Pokud máte rádi Mobyho alespoň z poloviny tak jako já, určitě si nadcházející víkend neplánujte nic zásadního. Dočkáme se dlouho slibovaného dokumentu s prostým názvem "MOBY DOC", který mapuje celý umělcův život. Půjde o velmi osobní zpověď doplněnou o názory kolegů a přátel, kteří rodáka z New Yorku měli možnost poznat blíže. Vstupenky na interaktivní premiéru, která se v našich končinách uskuteční na iTunes dva dny po té světové, můžete zakoupit zde.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY