Sbírejte třeba kytary

02.05.2021 17:41 - Tisková zpráva | foto: kytary.cz

Pro hudební fanoušky může být vlastnictví ikonického modelu nástroje nebo dokonce konkrétního kusu, který patřil jejich oblíbenému hudebnímu interpretovi, podobnou metou, jako je pro motoristického fandu Jaguar E Type 1961 zaparkovaný v jeho garáži. Kytara má tu výhodu, že na ni nepotřebujete garáž, také vám jen tak nezrezne a především bude vždycky asi o trochu levnější než ten Jaguar. Můžete ji mít pověšenou na stěně jako obraz.

Boutique
© kytary.cz
Fenomén vintage letí nejen v módě. Módní vlny frčí i v hudebních nástrojích, retro je ale populární pořád. "Zajímavé je, jak se z artefaktů a estetiky 80. let stává oceňované retro. Dotýká se to nejen designu, ale i zvukového světa. Do kategorie, které dáváme nálepku vintage, se už probojovaly metalové a různě opulentní tvary kytar. Ale ty zásadní skvosty byly vyrobené v Americe v 50. nebo 60. letech minulého století," říká Štěpán Drábek, šéf oddělení Boutique v obchodu Kytary.cz. Prodala se tu třeba baskytara Fender Jazz Bass z roku 1960 z úplného počátku výroby. Ačkoliv měla novější lak, což podstatně snižuje hodnotu, vyšplhala se její cena téměř ke čtyřem stům tisícům českých korun.

Mezi sběratelské lahůdky tu patří nástroje po hudebních hvězdách českých pódií. "Prodávali jsme třeba kytaru, na kterou hrál Michal Pavlíček v posledních 10 letech, nebo taky kytaru, co s Honzou Křížkem objela většinu koncertů v novodobé historii Blue Effectu," říká Drábek, který s profesionálními muzikanty komunikuje, vybírá sortiment a kontroluje autenticitu toho, co se potom v Boutique oddělení nabízí, už od roku 2017. Kromě zmíněných tu můžete narazit i na skvosty ze sbírek Davida Kollera nebo Radka Pastrňáka.

Zlatá šedesátá a obouchané repliky

Boutique
© kytary.cz
V 60. letech zažila populární hudba ohromný rozvoj, o tom netřeba diskutovat. Ruku v ruce s ním se zvedala i kvalita a technologie v té době nových elektrofonických nástrojů. Slavné kytarové značky jako Fender nebo Gibson právě v té době vyrobily ty nejlepší kusy, po kterých je dnes velká sháňka. Některé z nich se prý nachází v trezorech v Japonsku či jinde po světě. Pro jejich nedostatek, vysoké ceny a samozřejmě jako obchodní záměr začali výrobci s produkcí uměle obouchaných a zestařených kytar, které jsou téměř k nerozeznání od těch původních, sběratelských. Se vším začala značka Fender - příběh Vince Cunetta, prvního člověka, který tnul do drahé kytary dlátem, aby zručně napodobil dobové oprýskání, by vydal na samostatný článek. I taková kytara se dá koupit v oddělení Boutique Kytary.cz.

(Placená inzerce.)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY