The Black Keys v klipu "Crawling Kingsnake" zachycují genia loci kraje kolem Mississippi, kolébky blues

17.04.2021 14:52 - Jiří V. Matýsek | foto: The Black Keys

Dvojice Dan Auerbach a Patrick Carney - tedy The Black Keys - patřila k předním spolkům bluesového garážového revivalu. Poslední dvě alba "Turn Blues" a "Let's Rock" přinesla lehký posun směrem k psychedelickému rocku, čerstvě ohlášená novinka "Delta Kream" však vrací držitele pěti zlatých gramofonků Grammy zpátky do prověřeného bluesového kolejiště. Bude totiž plná coverů legend takzvaného hill country blues, stylu, který hráli John Lee Hooker, R. L. Burnside, Big Joe Williams nebo Junior Kimbrough.

Návrat ke starému dobrému blues potvrzuje první singl "Crawling Kingsnake". Nejslavnější verzi tohoto žánrového standardu nahrál zmíněný John Lee Hooker, později se objevila například v repertoáru The Doors nebo Buddyho Guye. A nově tedy i The Black Keys. A ti zůstávají věrni tradici. Song si v jejich podání zachovává typické valivé a hypnotické tempo vyplněné repetitivními kytarovými figurami, kterými kromě Auerbacha přispěl i Kenny Brown, legendární místní kytarista, který na dvou albech spolupracoval také s brněnskými Band Of Heysek.

Doprovodné video je poctou oblasti Hill Country, tamnímu blues, místním muzikantům i specifickému geniu loci místa. V podstatě je jen záznamem živé hudební session odehrávající se v typické putyce, do kterého jsou prostříhávány atmosférické záběry na krajinu, vlaky a obyvatele.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY