Proměněný Kittchen ohlašuje novou desku klipem k písni "Rohlíky"

06.01.2021 11:09 - Honza Průša | foto: Kittchen

Maskovaný Jakub König alias Kittchen vydá tradičně na Prvního máje čtvrtou řadovku. Album "Puls" vyjde deset let od debutového "Menu" a jako první ochutnávku hudebník představil 5. 1. (tedy prohozený den a měsíc vydání desky 1. 5.) singl "Rohlíky" i s doprovodným klipem.

Video samotné je nahrané v nádherných kulisách divadelní hry "Les sebevrahů" souboru Divadlo Letí. Natáčel ho Ondřej Mataj, spoluhráč ze Zvířete jménem Podzim, a v hlavních rolích se objeví protagonisté představení Anna Kameníková a Jan Hofman.

"K 'Lesu sebevrahů' mě pozvala režisérka Kasha Jandáčková, zkoušeli jsme od léta, ale pár dní před jeho premiérou se všechno zase zavřelo. Představení jsme nakonec odehráli jen pro sebe a členy divadla, bylo to celý hrozně smutný, i když jsme se všichni tvářili statečně. Je to moc hezký představení, s krásnou scénou a zatím to nevypadá, že by ho v dohledné době někdo mohl vidět. I proto jsem rád, že jsme v jeho kulisách mohli natočit videoklip k písničce 'Rohlíky'," svěřil se König.

Song je o tom, jak se všechno mění a jak se všechno rozpadá, a nabízí odkazy k prvním Kittchenovým písním. Je to vlastně ponurá minimalistická skladba, která ale ve svém závěru nabízí proměnu a cestu z té mizérie. Dochází tu ke splynutí a ke smíření s těmi věčnými změnami, které člověk není schopný zastavit, ale musí je přijmout. Pro video i text je důležitý a určující čas, který náš život posouvá dál. Také v něm dojde k okamžiku, kdy si Kittchen oficiálně sundává svou masku, což sliboval v písni "Poslední" na albu "Kontakt" ("A ta maska je pro mě symbolem určitý proměny. A já si ji sundám. Až budu proměněný").

Kolekce "Puls" vznikala v Jeseníkách a dvojice Jakub König a Tomáš Neuwerth se na ní rozrostla o producenta a multiinstrumentalistu Aid Kida, který už s ní nějakou dobu na koncertech hraje. K samotnému nahrávání pak König řekl: "Když se v březnu 2020 všechno zavřelo, vyrazili jsme s Tomášem a Aid Kidem na chalupu do Jeseníků a během necelého týdne natočili základy celé desky. Dopředu jsme toho záměrně moc připraveného neměli, cílem bylo vytvořit co nejvíce věcí společně. Na stejné místo jsme se vrátili ještě dvakrát a na konci toho praštěnýho roku bylo album připravené. Je zase dost jinačí než desky předtím, ale pořád Kittchen."

Ale dost povídání. Koukněte se na to. A pak znovu. Je to krásný.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY