shop.musicserver.cz
Ultimátní přehled zahraničních vánočních a zimních písní roku 2020

Ultimátní přehled zahraničních vánočních a zimních písní roku 2020

Vydáno: 23.12.2020 12:25 v sekci Publicistika - Honza Balušek a Dan Hájek | foto: koláž musicserver.cz

Pokud vás nudí všechny ohrané vánoční melodie, máme pro vás ultimátní přehled třiatřiceti zahraničních letošních písniček a klipů se zimní a sváteční tematikou. Některé skladby samozřejmě znáte, ale třeba ne v těchto verzích a od těchto interpretů. Dodejte svým letošním Vánocům alespoň závan hudební svěžesti!

Dvanáct českých a slovenských vánočních a zimních písní roku 2020 najdete tady.

Robbie Williams - Can't Stop Christmas

Robbie Williams loni vydal opulentní kolekci "The Christmas Present", která v deluxe edici obsahuje osmadvacet skladeb, a letos ji doplnil o devětadvacátý kousek s názvem "Can't Stop Christmas". Vyrovnává se v něm s letošním složitým rokem a přístupem Britů k pandemii, takže se v doprovodném videoklipu najdou okamžiky vtipné i dojemné. Přesně jak to Robbie umí.


Carly Rae Jepsen - It's Not Christmas Till Somebody Cries

Při skládání originálních svátečních písní se dá vydat dvěma hlavními směry: buď skladbu umělec zahalí do co největšího patosu, nebo naopak vsadí na rozvernost a vtip. Kanaďanka Carly Rae Jepsen se ve své letošní novince "It's Not Christmas Till Somebody Cries" pustila po té druhé cestě a i přes název se u písničky i klipu, o němž jsme více psali zde, hezky zasmějete.


Liam Gallagher - All You're Dreaming Of

Liam Gallagher za svou skladbu "All You're Dreaming Of" sice v naší recenzi moc pochvaly nezískal, ale může mu to být úplně jedno, protože utahaná balada doma na ostrovech zabrala snad nejvíce z jeho dosavadních sólových singlů, a opět se tak může dívat na všechny ostatní z vrcholu žebříčků. Je prostě část roku, kdy i ti největší rebelové jihnou a chtějí se k někomu přitulit.


Katy Perry - I'll Be Home For Christmas / Cozy Little Christmas

Letos měl na americké televizní stanici ABC premiéru speciál "Disney Holiday Singalong", který se dá popsat jako takové karaoke se známými svátečními písněmi. Součástí show bylo také vystoupení Katy Perry, která v převleku za vánoční stromeček zazpívala úryvky z písní "I'll Be Home For Christmas" a "Cozy Little Christmas". Je to barevné, je to zábavné a opravdu vánočně přítulné.


Kylie Minogue & Delta Goodrem - When You Wish Upon A Star

Delta Goodrem sice během své kariéry zažila i úspěchy mimo svou rodnou Austrálii, její hvězda ale září hlavně tam. To Kylie Minogue je sice také rodilá Australanka, ale většinu času pobývá v Londýně. Hudební spojení obou zpěvaček pro vánoční speciál první jmenované tak proběhlo pomocí techniky. Ale i přes náročné technické řešení se jim předvedení písně "When You Wish Upon A Star" opravdu povedlo.


Finneas - Another Year

Do hudební historie se Finneas asi už navždy zapsal jako bratr a poloviční strůjce úspěchu Billie Eilish, talentovaný hudebník se ale poměrně aktivně věnuje i své vlastní muzikantské dráze, která je od hudby jeho sestry na hony vzdálená. Velmi vyklidněná, jako velká část jeho sólové tvorby, je i písnička "Another Year", kterou zaznamenal i pro show Jimmyho Fallona.


Goo Goo Dolls - This is Christmas

Nebýt pandemie, vánoční album by u Goo Goo Dolls asi nepřicházelo v úvahu. Místo toho, aby muzikanti vyrazili na turné, rozhodli se na nahrávku "It's Christmas All Over" zpracovat pár svátečních klasik a přidat i nějakou tu původní skladbu. Mezi nimi najdeme i "This is Christmas", která se sice s velkou pravděpodobností nestane nějakým velkým hitem, který bychom slýchali každoročně z rádií, ale svou krásu rozhodně má. A komu také připomíná něco z "The Christmas Present" Robbieho Williamse?


Florence Welch - Have Yourself a Merry Little Christmas

V rámci virtuálního koncertu s názvem "The Stars Come Out To Sing At Christmas", jehož výtěžek je věnován na charitu, zazpívala vedle OneRepublic, Kaiser Chiefs, Simple Minds a mnohých dalších i Florence Welch. Předvedla jen klavírem doplněnou píseň "Have Yourself a Merry Little Christmas", která dala vyniknout jejímu hlasu. I když se dá říct, že při natáčení Florence možná neměla tu úplně nejlepší formu...


Paloma Faith - Christmas Prayer (Acoustic Version)

Díky bohu za každou novou originální sváteční píseň! Jednu má letos na triku i Paloma Faith. Do "Christmas Prayer" si jako hosta pozvala jazzového veterána Gregoryho Portera. Společný videoklip bohužel nenatočili, pustit si tak můžete pouze audio verzi, Paloma ji pak ale se svou kapelou skladbu vystřihla živě a navíc v akustické podobě.


Jamie Cullum - Hang Your Lights

Než miliontá první verze "Silent Night" je lepší autorská nahrávka, která vychází z vánoční atmosféry. Letos se takto koncipovanou deskou pochlubil Jamie Cullum s "The Pianoman At Christmas". Na ní reflektuje zlatou éru tradičního popu z přelomu padesátých a šedesátých let minulého století. Uslyšíte swing, jazz a hlavně nepřeslechnutelného Jamieho. Jeho song "Hang Your Lights" je pak skočný swing s příměsí rumby s dechy a doprovodnými vokalistkami. Má to energii a eleganci té éry. Vždy si přejeme šťastné a veselé, což "Hang Your Lights" naplňuje vrchovatě.


Imagine Dragons - White Christmas

Při pohledu na domácky slepený videoklip k vánoční klasice "White Christmas" v podání Imagine Dragons je poznat, že se hudebníci při jeho natáčení asi skvěle bavili. Možná se budete bavit i vy, ačkoli něco podobného byste si doma asi zvládli pořídit taky a pravděpodobně ve vyšší kvalitě. A to i včetně nijak neobjevné a unylé verze této skladby. Ale tak třeba to někoho zaujme...


Ellie Goulding - River (Acoustic)

Ellie Goulding loni vydala coververzi "River" od Joni Mitchell jako exkluzivitu pro Amazon, ale i tak písnička dobyla britský singlový žebříček. Ellie je prostě na ostrovech obrovská hvězda a skladba je nádherná v jakékoli podobě. Třeba jako v té akustické, kterou zpěvačka do světa vyslala letos. Jen klavír a její zpěv, co více si přát.


Paul McCartney - Winter Bird / When Winter Comes

Paul McCartney poslední pátek před Štědrým dnem vydal své nové album "McCartney III", které nahrál kompletně sám, a jako poslední skladbu na něj zařadil zimní písničku "Winter Bird / When Winter Comes". Pouze několika nástroji doprovázená skladbička dostala do vínku rozkošné, jakoby rukou psané lyric video.


Haim - Christmas Wrapping 2020 (all I want for christmas is a vaccine)

Sourozenecké trio Haim sice místo Vánoc slaví Chanuku, ale pro letošek natočilo svůj vůbec první sváteční song. Sestry naštěstí vsadily na veselou notu, jako základ jim posloužila písnička "Christmas Wrapping", již doplnily o podtitul "(all I want for christmas is a vaccine)" a také o svůj původní text. Klip je určen pro mobily a je to opravdu jen taková legrácka.


Pentatonix - My Favorite Things

Co by to bylo za článek o svátečních písních bez zmínky o Pentatonix, kteří si na nich postavili alespoň 70 % své kariéry. Ti i letos vydali vánoční album, tentokrát s názvem "We Need A Little Christmas", a na něm nabídli například úchvatnou originální píseň "Thank You". V našem přehledu si ale představíme jejich verzi "My Favorite Things", která pochází z muzikálu "Za zvuků hudby". Doprovodný videoklip díky nalíčení členů formace sice vypadá spíše halloweensky než vánočně, ale co už.


JoJo - December Baby

Také zpěvačka JoJo letos neodolala touze mít ve své diskografii vánoční nahrávku, tu svou pojmenovala "December Baby". Videoklip ke stejnojmenné písni sice zahájí úryvkem tradiční sváteční skladby "Noelle", v níž jí přizvukuje hned několikrát naklonovaný Jacob Collier, poté se už ale vydá do teplých krajů, kde na nás mimo jiné pokukuje z vany či tancuje ve velmi úsporném oblečku paní Santa Clausové.


Rick Astley - Love This Christmas

I popová stálice, jakou je Rick Astley, letos přispěla do vánočního šílenství písničkou "Love This Christmas". Celá instrumentace i backvokály sice naprosto evokují ten hit od Mariah Carey, ale co - vždyť jsou Vánoce. Astley navíc skladbu nechal doprovodit opravdu zábavným videoklipem, v němž není nouze o počítačové triky a dobrou náladu.


Dua Lipa a Jimmy Fallon - Christmas Is All Around

Americké late night shows jsou před Vánocemi samozřejmě plné různých živých verzí svátečních melodií, Jimmy Fallon se ale od ostatních přece jen odlišuje tím, že se na nich hudebně i pěvecky často podílí. Do studia si třeba pozval Duu Lipu a společně vystřihli krátkou verzi "Christmas Is All Around", která zazněla ve filmové romantické klasice "Láska nebeská".


Gabrielle Aplin - Happy Xmas (War Is Over)

Po protiválečné a vánoční klasice Johna Lennona letos sáhli třeba i John Legend a Alanis Morissette, ale v soutěži o nejlepší coververzi by zajisté vyhrála Gabrielle Aplin. Zatímco zmíněné hvězdy Lennonovu klasiku v podstatě jen přehrály do verze podobné originálu, zpěvačce stačil jen klavír a její hlas. Je to jednoduché, krásné a má to sílu.


Bastille - Merry Xmas Everybody

Vánoční nálada letos dostihla i britskou formaci Bastille. Sice ne natolik, aby složila svou vlastní sváteční skladbu, natočila ale coververzi podle členů kapely té úplně nejvíc nejlepší vánoční písničky všech dob. Podle nich jí je "Merry Xmas Everybody" od Slade, kterou předvedli ve velmi odlehčené unplugged verzi, v níž místo rolniček zazní xylofon.


Whitney Houston - One Wish (For Christmas)

Ne, nepletete se, Whitney Houston neobživla a nenatočila nový videoklip. Ale ač je trvanlivost vánočních nahrávek krátká, každoročně se na pár týdnů obnovuje. Letos se tak připomenutí dostala její sváteční kolekce "One Wish" klipem ke stejnojmenné písni. Snímek je kombinací zimních záběrů s textem skladby, občas se objeví i sama zpěvačka, aby nám připomenula, jak fenomenální měla hlas.


Ella Fitzgerald - Frosty The Snowman

Whitney v našem přehledu není jedinou zpěvačkou, která se videoklipu ke své vánoční písni dočkala až po své smrti, ale na Ellu Fitzgerald rozhodně nemá. Jazzová pěnice totiž skladbu "Frosty The Snowman" natočila už v roce 1960, tedy před šedesáti lety. Letošní animovaný klip každopádně není žádná odfláknutá práce, ale opravdu povedený a zábavný kousek.


Jess Glynne - This Christmas

Coververze písničky "This Christmas", původně od Donnyho Hathawaye, v podání Jess Glynne je sice Amazon Original, ale nakonec se i tyto speciální songy dostanou mezi ty, kdo mají předplacenou jinou streamovací platformu (nebo nemají žádnou). Skladba plná dechů je doplněna videoklipem, který zobrazuje vtipné vánoční tragédie a také firemní večírek. Ne že by jich letos bylo nějak hodně, a tak bude fajn si jeden užít s touto rusovláskou.


Andrea Bocelli - Hallelujah

Cohenovu "Hallelujah" každoročně předělá spousta umělců. Letos se o další verzi postaral třeba i Andrea Bocelli, který ji natočil na album s názvem "Believe". V jeho podání samozřejmě nechybí velkolepý orchestr, ostatně dvaašedesátiletý Ital je v prvé řadě operní zpěvák, za pozornost ale rozhodně stojí videoklip, který umně spojuje krásy přírody, lidského těla a tance.


Måns Zelmerlöw - Alone On Christmas Eve

Švédský zpěvák Måns Zelmerlöw se doma proslavil v jednom ročníku tamní SuperStar, ale celý svět se o něm dozvěděl, až když s písní "Heroes" zvítězil v Eurovison Song Contest. Letošní sváteční dny může všem posmutnělým ještě více zesmutnit poněkud utahanou baladou "Alone On Christmas Eve".


Meghan Trainor ft. Earth, Wind & Fire - Holidays

Meghan Trainor, díky níž má Ewa Farna jeden ze svých největších hitů ("Boky jako skříň", kdybyste náhodou nevěděli), letos vydala celou vánoční nahrávku s názvem "A Very Trainor Christmas" a z ní do světa vyslala hned několik singlů a videoklipů, protože aspoň jeden se přece musí chytit. My jsme vybrali příjemně šlapající hitovku "Holidays", v níž jí záda jistí legendární Earth, Wind & Fire.


Shawn Mendes, Camila Cabello - The Christmas Song

Že Shawn Mendes a Camila Cabello už nějakou dobu tvoří pár, není žádné tajemství. Dvojice na loňský hit "Señorita" letos navázala coververzí slavné písně "The Christmas Song", kterou těsně po druhé světové válce proslavil Nat King Cole. Videoklip se snaží co nejvíce tvářit jako ze staré videokamery, fanoušky určitě potěší, že jej tvoří záběry ze soukromí slavné pěvecké dvojice. A navíc za každých deset milionů streamů této písně věnuje Mendes deset tisíc dolarů pro organizaci Feeding America. To už je důvod, proč si písničku pustit, ne?


Christina Aguilera - The Christmas Song

Po "The Christmas Song" sáhla i Christina Aguilera, která píseň předvedla živě v show Setha Meyerse. Původně ji natočila už v roce 2000 na svou desku "My Kind of Christmas" a její aktuální provedení je samozřejmě vokálně úplně jinde než odlehčená verze Shawna a Camily. Velký hlas se prostě potřebuje předvést.


Jack Garratt - The Christmas Song

I Jack Garratt si coby předvánoční překvapení nachystal svou vlastní reinterpretaci klasiky "The Christmas Song". Zjevně si naposlouchal všechny variace skladby v podání Nata Kinga Colea, který jich za svou kariéru pořídil hned několik, nakonec ale svou verzi vsadil do komorní nálady a nechal v ní naplno vyniknout svůj hlas. Na obal singlu pak vyštrachal svou fotku z dětství.


Sia - Snowman

Australská zpěvačka Sia má od roku 2017 ve své diskografii v podobě nahrávky "Everyday Is Christmas" jedno z nejlepších a nejzábavnějších vánočních alb všech dob. Zapomeňte na utahané koledy a prozpěvujte si s ní spoustu originálních, veselých melodií. A protože sváteční pecky lze, na rozdíl od běžné tvorby, bez problémů recyklovat, až letos opatřila animovaným (stop motion) videoklipem písničku "Snowman". A nutno dodat, že dojemným a krásným videoklipem.


Mariah Carey ft. Ariana Grande, Jennifer Hudson - Oh Santa!

Mariah Carey sváteční část své tvorby letos vyždímala na ultimum speciálem pro Apple TV+ a doprovodným živákem. Jako návnadu pro fanoušky do světa vyslala novou verzi písničky "Oh Santa!", kterou s ní zapěly i Ariana Grande a Jennifer Hudson. Všechny dámy krásně zpívaly a ještě krásněji se u toho vrtěly. Více jsme o této písni psali zde.


Kacey Musgraves ft. Troye Sivan - Glittery

Vánoční desky jsou v současnosti už jen prvním stupněm svátečních hudebních oslav, muzikanti totiž stále více a více natáčejí také televizní speciály. "The Kacey Musgraves Christmas Show", kterou countryová zpěvačka natočila pro Amazon Prime Video, pochází sice už z roku 2019, až letos ale rodačka z Texasu do světa samostatně vyslala duet s Troyem Sivanem "Glittery". Krásně něžné, že? Jejich letošní společný song "Easy" tepe v jiném tempu. A ten videoklip!


Leona Lewis - Ave Maria

Miley Cyrus není jedinou zpěvačkou, která nahrává písně u sebe na dvorku a posílá je na YouTube. Letos se u sebe doma v Los Angeles nechala nasnímat třeba i Leona Lewis. Za branami svého příbytku zazpívala "Ave Maria", jinak skladbu, která se nachází na její sedm let staré vánoční kolekci "Christmas, With Love". A i když zpěvačka už několik let marně bojuje o návrat zpět na scénu, nádherný hlas má pořád. A je poznat, že opera pro ni není cizí slovo.


NÁZORY
  • ... (Martin, 23.12.2020 17:22) Reagovat

    Děkuji za uvedení Kacey Musgraves. Jinak by to byly smutné Vánoce.

  • A co skvělá kolekce Tori Amos - Christmastide ??... (David, co ho všichni nesnáší ale on je miluje, 23.12.2020 19:07) Reagovat

    A co skvělá kolekce Tori Amos - Christmastide ??? Nic. Pochopitelně. :-(

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Sia, Kylie a ikonická paruka. Spojení australských hvězd v "Dance Alone" se dočkalo klipu (18.03.2024 09:13)
- Návrat Oasis? Podle Liama by k tomu stačila bonboniéra od Noela (10.03.2024 09:04)
- Nové desky 9/2024 - od Jacoba Colliera přes Kaiser Chiefs po Liama Gallaghera s Johnem Squirem (06.03.2024 20:41)
- Recenze: Liam Gallagher a John Squire úspěšně ignorují fakt, že je 21. století (04.03.2024 00:00)
- Oasis mají namířeno do Rokenrolové síně slávy. Liam nemá radost (29.02.2024 08:06)
- Audio: Remix "yes, and?" od Ariany Grande s Mariah Carey někdo spíchl ultrahorkou jehlou (16.02.2024 17:15)
- Liam Gallagher a John Squire chtějí na společné desce oživit ducha indie rocku (16.02.2024 14:45)
- Jacob Collier si na svou novou desku pozval plejádu hostů včetně Shawna Mendese či Chrise Martina (15.02.2024 12:56)
- Audio: "Australská popová spolupráce snů" zní, jako by ji produkoval Ondřej Soukup. Sia a Kylie se s "Dance Alone" nevytáhly (09.02.2024 08:09)
- Australská popová spolupráce snů? Sia a Kylie Minogue ohlásily společný singl "Dance Alone" (03.02.2024 17:29)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott AC/DC Queen Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu