shop.musicserver.cz

R.E.T. - Klidně bychom hráli jenom pro sebe

Vydáno: 11.05.2003 14:32 v sekci Rozhovory - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Moravská doom metalová skupina R.E.T. vydala na konci minulého roku výtečnou desku "In Love With Blood". Trvalo to sice nějakou dobu, než se nám podařilo vyzpovídat klávesistu Miroslava Holuba, ale nakonec se podařilo. Více v tomto rozhovoru.

R.E.T. - In Love With Blood
© facebook interpreta
Stejně jako deska "In Love With Blood" nesplňuje kritéria normální, tedy mainstreamové hudby, není skupina R.E.T. obyčejnou skupinou. Jsou to spíše takoví ti filosofové, koumáci obklopení nástroji. Skutečná láska k muzice a její tvorbě čiší z každé vteřiny alba. Ale nejen to. Jejich barokně laděný doom metal intenzivně komunikuje s bohem, s historií, s lidským posláním. Jak už to tak bývá, podobně ražené projekty - projekty nevhodné k masovému použití - se netěší nikterak intenzivní popularitě. Vlastně po ní asi ani neprahnou. Právě o tom všem jsme si popovídali s ústřední postavou R.E.T., hráčem na keybordy Miroslavem Holubem.

Jak vznikl název Reaction Ecstasy Trance neboli R.E.T.?

Název Reaction Ecstasy Trance stvořil náš bývalý manažer Karel Šustík. Myslím, že jsme ani netušili, jakou laťku si tímto nastavujeme, ale i přesto jsou tyto názvy v naší hudbě celkem čitelné.

Přední strana obalu desky je tvořena, pokud se nemýlím, fotografií barokního kostelního reliéfu, i hudba samotná sama často pojednává o smrti, o bohu. Bylo vaším záměrem natočit "barokní album"?

V podstatě ano, myslím si, že tvrdá rocková hudba má s tímto obdobím hodně společného. Je to taková bohatá atmosférická studna, ze které čerpají snad všechny styly, počínaje art rockem a konče black metalem. Ale samozřejmě se to nevztahuje pouze na baroko.

Byla doba baroka něčím podobná té dnešní? Třeba krutostí a jistou brutalitou, díky níž lidský život neměl valnou cenu?

Krutost a brutalita v onom období měla ve svých rukou z velké části Svatá matka církev, kdy bylo fanatické křesťanství na vrcholu, dnes se něco podobného objevuje u muslimů. V tom bych viděl určitou spojitost.

Vprostřed bookletu stojí citace z bible, konkrétně ze zjevení 19:18 - chcete jejím prostřednictvím poukázat na dvousečnost Svaté knihy? Krutost a lásku v jednom... Nebo na její rovnostářský podtext?

Řekl bych, že za C je správně, tedy to rovnostářství.

Vaše texty se více dotýkají univerzálního či morálního charakteru, než-li aktuálních problémů. Přesto z nich lze vyčíst smutek, zklamání, trvalou bolest.

Underground vždy nastavuje jakési zrcadlo společnosti. Snaží se své pocity vyjádřit absolutně autenticky a doom metal je výhradně o beznaději a smutku. V podstatě jsme ale optimisté, myslím R.E.T., právě proto je pro nás doom hodně vzrušující.

Uvádíte anglickou verzi textu i českou, ale anglická strana je vyvedena barevně - značí to neperspektivnost češtiny v žánru, anebo je to shoda náhod?

Český překlad je zde pro úplnost a pohodlí českých fans, ale jinak je čeština v tomto žánru nepoužitelná, to je můj prozatímní názor. I když jsou borci, kteří český jazyk osedlali vynikajícím způsobem, jako třeba Kocáb, Landa a Lucie.

R.E.T. - 1989 - 1999
© facebook interpreta
Vaši stájoví kolegové, Dissolving Of Prodigy, hodlají svou hudbu "přitvrzovat". Na co se mohou těšit vaši fanoušci?

Jedině na nové R.E.T.

Česká doom-metalová hudba se často nechává inspirovat folklórní muzikou, lze vysledovat styčné body mezi těmito žánry? I na vaší desce se "lidovka" objevuje...

U nás to není tak čitelné jako u jiných kolegů, ale v jádru se lidovým motivům nebráníme. Je stále z čeho čerpat.

Při poslechu vaší hudby vytane na mysli i vážná hudba. Necháváte ji na sebe také působit?

Já osobně si vážnou hudbu tvořím doma na PC, ale při různých příležitostech ji upřednostňuji, například u svátečního obědu nebo při brutal párty ve zkušebně (smích).

"In Love With Blood" vzniklo po dlouhé době od poslední - regulérní - desky "Depression". Čím byla tato mezera vyplněna? Proč tak dlouho?

Tuto mezeru jsme vyplnili velice zdařilou deskou "In Memories". Vyšla v roce 1996. Doporučujeme. Další podnik bylo album "X let". Takový materiál z dob ještě před "Depression" plus dvě koncertní věci, to vyšlo v roce 2000.

Robert Kyselica se přiznal, že jej na nové desce Euthanasie velice zklamal obal, za který se prý skoro stydí. Máte podobný pocit kolem vašeho alba? Je na něm něco, co byste zpětně změnili?

Nemáme důvod cokoli měnit. To, co jsme prozatím vytvořili, tvořili jsme přirozeně, a tak se na to i díváme.

V dnešní rychlé době se klade důraz na jednoduchost a přímočarost, nepřipadáte se v ní proto se svým náročným "uměleckým" pojetím až jaksi nepatřičně?

Na house párty bychom se pravda cítili poněkud osamělí, ale naštěstí jsou ještě akce, kde se komunikace daří, v podstatě jsme na tom tak "zle", že bychom byli schopni hrát i pouze pro sebe. Jinak je dnešní doba opravdu velice rychlá.

S tím úzce souvisí i technologický rozvoj - jak poznamenal skupinu R.E.T. věk internetu?

Jako každého rozumného člověka. Pozitivně.

Znáte MusicServer.cz?

Bohužel ne.

Děkuji za rozhovor.

NÁZORY
  • huráá (Vašek, 11.05.2003 21:22) Reagovat

    Opět objevuji svou starou lásku-doom.Od R.E.T mám jen album In memories,ale se sháněním desek tohoto žánru našich kapel byl dříve trochu problém,teď už není(internet),takže se těším na nové LP!!!Jsem rád za rozhovor a připomenutí této kapely,zajímala by mne také současnost S.S.O.G.E,nějak o nich neslyším.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Začínají metalové Crystal Nights v Ostravě (18.04.2003 18:15)
- Rozhovory: Euthanasia - Lidé sobě nikdy nebyli nakloněni (22.01.2003 05:00)
- Rozhovory: Dissolving Of Prodigy - Postupné odumírání všeho krásného (14.01.2003 05:00)
- Recenze: Smutek, pohané a doom metal (05.12.2002 05:00)
- Recenze: Cesta metalem do středověku (27.11.2002 05:00)
- Recenze: Kromobyčejný barokní doom metal (12.11.2002 13:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia U2 AC/DC Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Imagine Dragons Linkin Park
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu