Jordan Haj je "A Perfect President"

17.11.2020 10:21 - Hana Bukáčková | foto: Archiv interpreta

Jordan Haj boduje ve všech možných oblastech - zářil v televizní show Tvoje tvář má známý hlas, za pár měsíců se stane podruhé tátou a vydal povedený singl "A Perfect President", kterým navázal na "The End Of The World". Není to politický song, jak by se na první pohled mohlo zdát - jedná se o zpověď kluka, co vyrůstal ve velice zmateném světě plném informací, navíc bez jasného vzoru.

"Ta nehorázná věta v názvu i v refrénech je moje osobní graffiti, reflektuje mou vlastní labilitu a pocit nejistoty. Pořád jsem se úplně nerozhodl, jestli jsem král světa a mám na to kandidovat třeba na prezidenta, nebo jestli jsem nula. Do jisté míry se mi zdá, že tohle vnitřní dilema postihlo skoro každého z těch osmi miliard lidí na téhle planetě. Přinejmenším každého, kdo má mobil, instagram, a tím pádem větší nebo menší narcistní poruchu," říká o svém nejnovějším počinu autor.

"Ta píseň má co nejvěrnějším způsobem popisovat to brodění se a putování mořem informací, co se na nás valí ze všech stran. Proto jsou ty sloky v podstatě obnažený, jen s kytarou, popřípadě jen s rovným, strohým doprovodem. Refrény mají naopak evokovat něco chvilkově oslavnýho a heroickýho, takový ty záblesky absolutní a vesměs nesoudný kuráže, co na pár vteřin smete z ramen veškerou tíhu nánosů manipulace, výchovy, masmédií a společenských programů, co se v nás celej život vrství," popisuje dále. Písnička je silná, daleko silnější než ta předchozí. Jordan má neskutečný talent, charismatický hlas, z kterého se podlamují kolena, čímž podtrhuje naléhavost sdělení.

Pod režií klipu je podepsaná jeho partnerka Emma Smetana. Zaskočila za Givinara Kříže (toho času v karanténě) a vedle Jiřího Buriana je zároveň spoluproducentkou nahrávky. Námět na video pochází ze zpěvákovy hlavy. Jeho součástí jsou sestřihy projevů významných státníků, jejichž výroky mnohdy umějí nadzvednout ze židlí. Zpěvák to ale uměl i odlehčit, a mezi záběry tak zařadil i svého času notně propírané Emmino selfíčko před hořící francouzskou katedrálou Notre-Dame. Vše okořenil i tancem à la Michael Jackson.

A proč má Jordan v klipu modré vlasy? "Protože modrý vlasy jsou takovej proměnnej symbol. Modrá je planeta Země, z jakéhokoli sebemenšího odstupu jsme jen modrá koule, modrá krev je vznešená, modrý vlasy jsou u jakýkoliv hlavy státu - zatím - nepředstavitelný. Tak jsem chtěl sám sebe takhle zobrazit, aby náhodou někoho nenapadlo, že si vážně myslím, že bych byl perfektní prezident. I když..." vysvětluje. Tak jako tak, video perfektní je.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY