Please The Trees na EP "0" vyměnili kytary za syntezátory

05.11.2020 13:24 - Petr Šrajer | foto: Jakub Zeman

Původně táborští Please The Trees prodělali na ploše svých pěti řadových desek znatelný hudební vývoj. Ve všech jeho stadiích ale hrály důležitou roli tu více, tu méně zkreslené kytary. Těch se na novém EP "0" hudebníci zcela vzdávají ve prospěch syntezátorů, a naznačují tak možnou budoucí tvář kapely.

Důvodem k této radikální hudební proměně jsou personální změny. Po vydání dva roky starého alba "Infinite Dance" skupinu opustil dosavadní baskytarista Míra Syrný. Nahradil ho mladý hudebník Kryštof Křička, jehož doménou je právě elektronická hudba. Muzikanty tak napadlo přetavit své starší songy do aktualizované podoby.

Tohoto procesu se dočkala pětice skladeb, které ale v nové verzi rozeznají spíše skalní fanoušci. Kytarové stěny posledních dvou studiovek zmizely a nahrazuje je někdy až přehledná písňová struktura ("Cancer"), naopak melodičtější kousky z alba "A Forrest Affair" se halí do hutných syntezátorových oblak. Mění se jejich melodie i celková atmosféra. Kryštof Křička měl při tomto rekomponování v podstatě volnou ruku a kromě instrumentální stránky stojí také za mixem a masteringem. Vedle něj se na nahrávce podílel jen frontman Václav Havelka, jehož hlas je jedinou spojnicí s dosavadní tvorbou formace.

"Název épéčka '0' je pro mě jakási demonstrace toho, že jako kapela jsme neustále se měnící organismus a ani sami nevíme, co bude další krok. Chci tvořit z radosti, tvořit bez jakýchkoli omezení, hranic nebo toho, co se od nás očekává," popisuje Havelka.

Minialbum vychází prostřednictvím hudební platformy Bandcamp v pátek 6. listopadu. V tento den se uskuteční další z Bandcamp Fridays, tedy den, kdy se platforma na 24 hodin vzdává svých podílů na zisku z prodejů a čistý příjem jde přímo umělcům. Akce startuje v pátek v 8 hodin ráno našeho času.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY