Mr. Bungle na albu "The Raging Wrath Of The Easter Bunny Demo" předkládají brutální thrashovou nálož

13.11.2020 10:05 - Ondřej Hricko | foto: facebook Mr. Bungle

Kultovní formace Mr. Bungle pěknou řádku let odpočívala. Teprve v loňském roce ji Mike Patton se svými kumpány v lehce obrozené sestavě znovu oživil, aby ohlásil turné pro letošní rok. Kromě koncertů však přišlo na řadu i nové album "The Raging Wrath Of The Easter Bunny Demo", které vlastně tak moc nové není.
8/10

Mr. Bungle - The Raging Wrath Of The Easter Bunny Demo

Skladby: Grizzly Adams, Anarchy Up Your Anus, Raping Your Mind, Hypocrites / Habla Espanol O Muere, Bungle Grind, Methematics, Eracist, Spreading The Thighs of Death, Loss For Words, Glutton For Punishment, Sudden Death
Vydáno: 30.10.2020
Celkový čas: 56:30
Vydavatel: Ipecac Recordings
Všechny tři oficiální řadovky žánrových žonglérů Mr. Bungle jsou v podstatě geniální. Od eponymního debutu plného experimentálního propojení jazzu, funku, rocku, metalu a dalších hudbeních příměsí přes velmi avantgardní "Disco Volante" až po mistrovské artové dílo "California", které vyšlo v roce 1999. Po více než dvaceti letech se hned tři původní členové formace Mike Patton, Trey Spruance a Trevor Dunn, doplnění o hvězdné duo Davea Lombarda (ex-Slayer, ex-Philm) a Scotta Iana (Anthrax), spojili, aby znovu natočili demonahrávku "The Raging Wrath Of The Easter Bunny" z roku 1986.

Toho, kdo kapelu zná z jejích alb, bude zvuk této (ne)novinky překvapovat. Jedná se totiž o syrový hardcore thrash metal osmdesátkového zrna, jen s vychytaným soundem a prvotřídními instrumentálními výkony. Demo je opravdovou raritou, porovnání obou verzí je tudíž téměř nemožné.

Kromě původních skladeb najdeme na "The Raging Wrath Of The Easter Bunny Demo" také dva nové kusy - předělávky "Hypocrites / Habla Español O Muere" od S.O.D. a "Loss for Words" od Corrosion of Conformity, tedy od stylově spřízněných skupin té doby. Vzhledem k masakrózní stopáži dosahující téměř hodinu je jejich umístění možná trochu nadbytečné. Přece jen je to bohatá nálož hodně syrové tvorby a kvalita vlastních písní je dostatečná.

Silnou devízou desky je samozřejmě šestioktávový Pattonův vokál. Frontman si s písněmi doslova hraje a kouzlí s barvou i brutalitou svého projevu, mnohdy nepochopitelně hraničící s fyzickými možnostmi člověka. Díky tomu si tak trochu krade pozornost a přes výtečné výkony zbytku osazenstva své kumpány zastiňuje (na což jsme ostatně zvyklí ze všech jeho četných projektů).

Přesto se najdou momenty, kdy musí posluchač žasnout nad zběsilou kytarovou hrou Treye Spruance, jako třeba v geniálně poťouchlém songu "Raping Your Mind" či v psychopatické sypačce "Bungle Grind", s níž jen těžko držíte tempo a která pořád jaksi ujíždí kousek před vámi. Proklatě zábavná je také "Anarchy Up Your Anus", která baví zejména svým hardcorovým podhoubím, nutícím k vysilujícímu pogu.

Hodina je na tak náročný poslech vydatnou náloží, ale materiál na "The Raging Wrath Of The Easter Bunny Demo" je skutečně silný a přes svou přímočarost se v něm náznakově skrývá ona hravost pozdějších Mr. Bungle. Otázkou je, do jaké míry jde o původní strukturu a do jaké o nové aranžmá. Každopádně je to jízda, kterou si budete chtít sjet mnohokrát.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY