Steven Wilson se v klipu "King Ghost" noří do moře klidu

30.10.2020 15:39 - Jiří V. Matýsek | foto: Stevenwilson.com

Je to jen měsíc a pár dnů, co britský muzikant a producent Steven Wilson zveřejnil dystopický videoklip ke skladbě "Eminent Sleaze", a už je tu s dalším kouskem z připravovaného alba "Future Bites". Jeho vydání bylo z pochopitelných důvodů odloženo až na leden příštího roku, Wilson tak alespoň zásobuje fanoušky čerstvými singly a nechává je v příjemném napětí, jak vlastně výsledek bude znít. Jakkoliv totiž všechny dosud zveřejněné songy ukazují na jasný odklon od prog-rocku spíše k propracovanému, na elektronice postavenému popu, všechny se od sebe celkem liší.

A novinka "King Ghost" není výjimkou. Křehká píseň plyne v pomalém, meditativním tempu, soustředí se na zaplňování děr v paměti, vyvolávání vzpomínek a vyrovnávání se s vlastními traumaty, černým svědomím a s tím spojenými depresemi.

"You can wash away the dirt / But you can't wash away the failure / You'd better take your meds / Get out of bed!"

Video samotné tyto myšlenky halí do animovaných, psychedelicky barevných obrazů. Dominuje jim motiv neurčité lidské postavy plující světem a vesmírem. Později se rozdvojí, oddělí se od ní její světlá část, ale jedinou cestou je opětovné vzájemné sloučení, pochopení oné temné i světlé lidské stránky.

V každém případě je jisté, že Wilson ani tentokrát nenabídne lehkou desku. Témata, která předkládá - konzum v "Personal Shopper", role člověka v digitální době v "Eminent Sleaze" a nově i hlubší psychologie a vyrovnávání se sama se sebou - nejsou rozhodně nijak jednoduchá.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY