zpívá Katarzia v působivém klipu "Hoří i voda" - musicserver.cz">

"Nechci být víc člověkem," zpívá Katarzia v působivém klipu "Hoří i voda"

29.10.2020 14:24 - Petr Šrajer | foto: facebook Katarzie

Do období první vlny koronaviru vydala slovenská písničkářka Katarzia svou podařenou desku "Celibát", na druhou vlnu si přichystala alespoň nový klip. Volba padla na skladbu "Hoří i voda", inspirovanou Oscarem Wildem i enviromentálním žalem.

Katarína Kubošiová píseň už od počátku koncipovala jako duet s mladým českým hercem Cyrilem Dobrým, známým díky seriálu "Zrádci". V jednotlivých částech songu se střídá čeština se slovenštinou, což koresponduje s původním plánem střídajících se vokalistů, nakonec ale Dobrý Katarzii přizvukuje po celou dobu. Ve slokách muzikantka vycházela například z románu "Obraz Doriana Graye", emotivní refrén je pak poměrně explicitní narážkou na masivní požáry, pustošící Austrálii v průběhu loňského a letošního roku.

"Zpívám tam o smutku nad všeobecným stavem světa, ať už mluvíme o ekologii, nebo o vztazích mezi lidmi. Sama už cítím tolik smutku kvůli problémům lidí, které osobně znám, že si k sobě třeba environmentální žal snažím nepřipouštět," řekla o singlu autorka v jednom z rozhovorů k letošní desce.

Už tak nejednoznačné skladbě dodává další významové vrstvy také vizuál. Jeho zpracování se ujala Jay Walker, držitelka loňského ročníku soutěže Young Directers pro mladé filmové talenty, která za sebou má už videa pro zpěvačku Annet X nebo rappera Ideu. Její aktuální snímek doprovází melodii působivými obrazy, ve kterých se objeví i oba protagonisté. I přes některé více než znepokojivé scény, reflektující postavení žen v současné (nejen) slovenské společnosti, a přes zmiňované téma písně ale má klip v podstatě pozitivní vyznění. Ukazuje totiž také lidskou sounáležitost a spojení s přírodou.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY