shop.musicserver.cz
Martin Zeller - Teď se věnujeme záchraně holý existence

Martin Zeller - Teď se věnujeme záchraně holý existence

Vydáno: 23.10.2020 10:00 v sekci Rozhovory - Ondřej Hricko | foto: Jan Nožička

Cocotte Minute se po zrušené části svého výročního turné k debutu "Czeko" na jaře letošního roku rozhodli potěšit fanoušky a na podzim naplánovali šňůru s partou Gaia Mesiah. I tyhle koncerty ale musely být nakonec odpískány. Zeptali jsme se lídra kapely Martina Zellera na to, jak se na současný stav dívá.

Cocotte Minute, Palác Akropolis, Praha, 20.6.2020
© Jan Nožička
Kromě práce pro kapelu a moderování v rádiu jsi také produkčním v Paláci Akropolis. Jak dlouho pro tento pražský klub pracuješ? Co tato pozice vlastně všechno obnáší?

V Akropolis budu už přes dvacet let. Vzal jsem to úplně odspoda. Od údržbáře přes produkčního, gastroprovozního, zástupce šéfproducenta, divadelního producenta, až jsem teď momentálně skončil jako booker čili správce fermanu Paláce Akropolis. Asi nikdy nikdo jinej si v tom baráku nedal takhle komplexní prohlídku provozu. Ale vlastně mi to přijde dobrý. Vím o tom klubu a obecně o fungování klubů asi skoro všechno z mnoha úhlů. A co právě dělám? Teď už momentálně půl roku trávím nekonečným přesouváním a rušením akcí. A další minimálně tři měsíce to budu dělat i nadále. To, co nám teď ti diletanti v souvislosti s covidem naložili, je reálná poprava český nezávislý kultury. V případě Akropolis se bavíme už skoro o dvou stech akcí, kterých se to dotklo nebo ještě dotkne. Některý z nich se pak přesouvají i několikrát. Je to celý úlet!

Lze za současné situace hledat pro tento typ práce vůbec nějakou motivaci? Musí to být vzhledem k neustálým změnám náročné.

Ne, nelze. Je to už jenom o nějaký profesní kázni a odpovědnosti za ty lidi, co živíme. Nebo se teď spíš pokoušíme aspoň trochu živit. Jsem nebetyčně nas*anej na tu tupost a zpupnost, kterou ti, co ty zákazy házej jak králíky z klobouku, doje*ávaj českou kulturu. Oni totiž vůbec nerozuměj tomu, co a jak děláme a co všechno svojí hloupostí podělávaj. A přitom to šlo řešit mnohem inteligentněji a s mnohem menším likvidačním potenciálem. Úplně zbytečně pošlou desetitisíce lidí na pracák. Doufám, že to aspoň vydrží těm divadlům, aby tam mohli aspoň trochu hrát (rozhovor jsme pořizovali ještě v době, kdy se do divadel mohlo - pozn. red.).

Cocotte Minute, natáčení klipu Vlčí hrad
© Tom Black
Asi není potřeba se dále ptát na míru rozčarování ze současného stavu v době proticovidových opatření. Jak moc ale tuzemskou scénu tento kulturní blok ovlivní do budoucna? Jaká je vlastně současná vize fungování Cocotte Minute?

Cocotte Minute jsou zastavený. Jednak veškerej svůj čas ztrácím v těch nekonečných pokusech zachránit aspoň něco málo v Akropolis, načež mi to každej druhej tejden další blb shodí dalším nesmyslným prohlášením ze stolu, jednak prostě nesmíme hrát. Což je v našem případě úplnej základ. My jsme klubová kapela. Živý hraní - to jsou Cocotte Minute. Nás nehrajou rádia ani televize. Kapela žije jenom z toho hraní a z prodeje merchandisingu. A to teď prostě stojí a mnoho měsíců stát bude. A tu scénu jako takovou to položí. Desetiměsíční stopku bez pomoci státu nikdo nepřežije. Tihle lidi odejdou jinam a spousta z nich se už nikdy nevrátí. Ty škody se budou napravovat léta.

Jak se obecně díváš na své kolegy umělce v hudebním průmyslu, kteří se vyjadřují veřejně k politické situaci či se dokonce k některým politickým barvám hlásí?

Tak pokud se nehlásej k mr*kám typu SPD nebo KSČM, tak na politickej názor mají samozřejmě právo. Moc bych si přál, aby si ti, co volili ANO nebo ČSSD, při dalších volbách uvědomili, kdo jim zapálil krám. Obecně vůbec nechápu, jak může někdo, kdo má všech pět pohromadě, volit ANO. Obzvlášť teď. Ale myslím, že v té kultuře nejsou debilové, kterým stačí kobliha. Naštěstí. ANO je pro mě zlodějský spolek, jehož autokratickej vládce vede tuhle zemi do kolapsu, rozkrádá veřejně státní majetek, nerespektuje právo tohoto státu a ještě z toho má tak trochu pr*el.

Cocotte Minute, Palác Akropolis, Praha, 20.6.2020
© Jan Nožička
Na podzim jste měli odehrát šňůru společných koncertů s kapelou Gaia Mesiah. Lze turné považovat za zrušené, nebo se na něj mohou fanoušci těšit třeba příští rok?

Turné je zrušený. Když to půjde, zkusíme udělat nový na podzim 2021. Ale buďme realisté. Nikdo neví, jestli bude kde tu tour udělat. Ty kluby současnou situaci, pokud se k tomu stát nepostaví čelem, totiž nemají šanci přežít.

S kapelou jste nedávno odehráli akustický koncert. Jaké z něho máš pocity? Přibudou další?

Cocotti akusticky hráli vždycky, prostě jsme si jednou za pár let udělali pro radost akustický turné. A baví nás to. Je ale pravda, že teď jsme to třeba sedm let neudělali. Letí to jak voda. Kdyby to ty jelita nechaly aspoň na to sezení s rouškama, tak jsme ten akustik jeli třeba hned. Ale teď nikdo nic neví, takže těžko něco plánovat.

Cocotte Minute

Cocotte Minute se od začátku svého působení na domácí scéně řadí mezi přední rock-metalové kapely. Pod vedením lídra Martina Zellera, jehož charakteristický vokál se stal poznávacím znamením formace, vydali v roce 2004 úspěšný debut "Czeko", k jehož patnáctiletému výročí vyjeli minulý rok na turné. Na prvotinu navázali deskou "Proti sobě" a v letech 2009 a 2010 dvojalbem "Sado Disco". Po pětileté pauze, kdy skupina hibernovala, přichází v roce 2015 s přelomovým comebackovým počinem "Rituál, kmen a srdce a kmen!". Ten Cocotte Minute nahráli naživo před publikem a vydali jako CD i DVD. Dílo vzniklo za vydatné pomoci fanoušků prostřednictvím serveru HitHit.cz a následně bylo oceněno jako Album roku v anketě Žebřík 2016. Zatím posledním počinem se stalo EP "Veď mě". Na letošní rok bylo v plánu turné s další tuzemskou rockovou partou Gaia Mesiah, po vyhlášení restrikcí českou vládou však bylo zrušeno.

Za sebou máte poměrně dlouhou tour k patnáctému výročí vydání debutu "Czeko". Jak jsi vnímal reakce fanoušků na starší, ne tak často hrané písně? Přece jenom rukopis kapely se za ty roky trochu proměnil. Překvapily tě reakce - ať už kladné, či záporné - na některou z nich?

"Czeko" je totem a srdce Cocotte Minute. To je jasný. A možná mě ani nepřekvapuje, že jsme ty koncerty nedojeli, protože přišla světová pandemie. "Czeko" mělo vždycky strašný koule. Takže i vzpomínkový turné musí být nějak speciál. Nakonec jsme to ukončili video streamem, protože zbytek tour nám už zakázali. Ta atmoška na tom koncertě byla neskutečná. Reakce na starší věci nevím, nijak jsem to nesledoval. Je mi to jedno. Jsem rád, když se to těm lidem líbí, ale je mi jedno, když se jim to nelíbí. Já za sebe vím, že jsem do každý pecky dal maximum, a neovlivním pak, co s ní bude dál. Ten příběh u mě skončí, když to pošlu do světa. Pak už je to totiž příběh těch lidí. Na ně pak ta písnička promlouvá a oni s ní komunikují a v nich něco probouzí.

V jednom z rozhovorů jsi zařadil první desku vaší skupiny až na čtvrté místo ve svém osobním žebříčku oblíbenosti. Dvojku "Proti sobě" jsi dokonce zařadil na úplný chvost. V čem je horší než zbytek tvorby Cocotte Minute?

Zařadil jsem to tam v nějakým kontextu. A taky jsem říkal, že to, že je něco na konci nebo těsně před ním, neznamená, že je to špatný. Mně osobně jsou teď nejbližší ty nový desky, protože to je období, který teď taky žiju. "Czeko" jsme s Czendou napsali před těma asi patnácti lety. A tehdy to byla prostě čistá pravda. A dodneška i mě překvapuje, jak je to furt silný. Ale teď už jsme zase lidsky i hudebně dál. Nemůžeme a ani nechceme stát na místě. Spousta jinejch kapel to tak z vychca*osti dělá, ale naše cesta to není.

Cocotte Minute, Palác Akropolis, Praha, 20.6.2020
© Jan Nožička
Jaké bylo pro tebe letošní léto bez festivalů a koncertů? Měl jsi čas na nějaké jiné aktivity?

Tak zrovna my jsme to léto měli super. Spousta větších festivalů vyházela drahý kapely a udělali si headlinery z těch levnějších, takže i z nás. A stihli nám zakázat jen dvě akce, takže jsme to odehráli víceméně podle plánu. Ovšem ten plán tedy vznikal neskutečně divoce a extrémně rychle. Ta situace byla - a bohužel stále je - fakt složitá a ultra blbá. Ale léto proběhlo jako zázrakem a taky díky neskutečnému úsilí těch pořadatelů nad očekávání dobře. Velký respekt všem, co měli tu odvahu. Všichni šli do neskutečného risku.

Je s přibývajícím repertoárem těžké složit setlist pro nadcházející vystoupení? Hádáte se v kapele, kterou píseň zařadíte?

Tak my se v kapele v první řadě vůbec nehádáme. To je, myslím, úplnej základ všeho. Každej z nás má na starosti svoji agendu a ostatní se mu do toho nese*ou, protože vědí, že ten, kdo to má na starosti, je prostě ten nejlepší v týmu na tu věc. A playlist skládáme logicky už jen ze singlů a schováme si tam jednu dvě věci pro naši radost. Takže je to vlastně dost jednoduchý. Mě baví hrát naše hity, protože to prostě strašně funguje. A kdo chce jít víc do hloubky, dá si ty vymazlenější věci z desky. Naživo by to stejně tolik nefungovalo. Naživo prostě fungují singly.

Vaše koncerty bývají opravdu strhující a nabité energií. Je ještě vůbec nějaký prostor je na klubové úrovni někam posunout?

Light design, choreografie, video projekce. Tam je určitě ještě velkej prostor. Už si na to brousíme zuby.

Inspiruješ se v pódiové prezentaci třeba u některých zahraničních kolegů?

Ne. Já jsem strašnej ignorant a samorost. Neposlouchám v podstatě už žádný kapely. Nezajímá mě show někoho jiného. Nezajímá mě, jak to kdo dělá. Je mi to prostě jedno. Já to mám nějak v sobě. Prostě to tam je a vím, že to samo vyleze, když to vyvolám. Netvrdím, že není dobrý být otevřený a bránit se inspiraci a novým vjemům, ale já to prostě stejně nakonec všechno vyberu zevnitř sebe. A vždycky to dopadlo dobře. Prostě to nějak vím. Jenom nevím, jak to vím.

Mnoho kapel využilo koronavirovou pauzu ke skládání nového materiálu a práci ve studiu. Jak jsou na tom Cocotte Minute s nástupcem ípíčka "Veď mě"?

Nová muzika teď není na pořadu dne. Teď se věnujeme záchraně holý existence. Jak naší osobní, tak kapelový. Máme kancelář, e-shop hosting, zkušebnu, kapelové auto, tým lidí a tak dál. Abychom mohli fungovat na takový úrovni, na jaký fungujeme, už musíme mít svůj silnej podpůrnej ekosystém. To se nedá jen tak vypnout a pak zase někdy rychle zapnout. Když to všechno teď rozpustíme a prodáme, nebude to tak, že pak za tejden zase všechno nahodíme a budeme se tvářit, že se nic nestalo. Takhle to v kultuře nefunguje. Bylo by fajn, aby to těm debilům, co nám tak nakládají, došlo. Metal dětem a nesmíme se nechat zlomit. To je teď to nejdůležitější!

NÁZORY
  • Czeko (Dan Hůlka, 23.10.2020 15:37) Reagovat

    Zeller se probudil z komatu ty pičo??Dokud mu někdo nehrábl do kešeně, tak držel hubu a krok:DProstě Cocott no, ale dobrý aspoň něco!!:D

  • Trochu mimo (Hrabe, 24.10.2020 12:32) Reagovat

    Jako vidí tu hruzu, to asi kazdej. Ale pak rekne ze mrd*y SPD, pritom ti jedini jsou proti likvidacnim opatrenim :-) neuveritelný :-)

    • Re: Trochu mimo (Potkan, 26.10.2020 09:33) Reagovat

      Ty máš taky dost!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Cocotte Minute vyrážejí na "Vostrý jaro" tour (09.02.2024 19:22)
- Naživo: Členy Deloraine skolil covid. Cocotte Minute tak společné turné dovršili v Lucerna Music Baru sami (16.12.2023 17:33)
- Fotogalerie: Cocotte Minute pobláznili zllou láskou Prahu (15.12.2023 13:45)
- Rozhovory: Martin Zeller (Cocotte Minute) - Plán byl udělat nějakej svatokrádežnej cover (09.12.2023 09:00)
- Naživo: Gaia Mesiah zakončila koncertní sezónu v pražském Lucerna Music Baru (08.12.2023 11:36)
- Recenze: Gaia Mesiah je na "Vlnobytí" v životní formě, nahrávce ale chybí větší divokost (22.10.2023 14:00)
- Video: "Milujem se čím dál víc"? Cocotte Minute si na coververzi Kotvaldova hitu vylámali zuby (11.10.2023 10:05)
- Rozhovory: Anketa nohejbalového turnaje kapel Festonda: Kdo se cítí na vítěze? Kdo má jakou strategii? (25.07.2023 20:00)
- Fotogalerie: Třetí den Rock For People a všechny jeho zářivé hvězdy (11.06.2023 14:22)
- Video: Premiéra: Cocotte Minute oblékli "Černý šaty" a tiší bolest ohněm (30.05.2023 19:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu