Kill the Dandies! zvou v klipu "Laura" do snového světa. Vládne mu Steve Buscemi

28.08.2020 14:55 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook Kill The Dandies!

Pražská formace Kill The Dandies! chystá nové album, následovníka tři roky starého počinu "Ron Ron Ron". Deska sice ještě nemá jméno, ale už teď je jisté, že na ní bude hostovat hollywoodský herec Steve Buscemi. Ten si s kapelou zazpíval ve skladbě "Laura" a objevil se i v čerstvě zveřejněném surreálném doprovodném videoklipu.

Jak to tak bývá u řady originálních věcí a spojení, na začátku stála náhoda. Hollywoodská star totiž vloni v Praze natáčela seriál "Nebe, s.r.o." a část štábu včetně samotného Buscemiho se rozhodla strávit večer na koncertě v Kasárnách Karlín. A zrovna hráli... hádejte kdo. Co se odehrálo potom? "Jedinečný zvuk Kill The Dandies! mi připomněl skvělé časy v osmdesátých letech, kdy jsem žil v East Village v New Yorku," vysvětluje herec a doplňuje: "Po koncertě jsme se seznámili a o pár dnů později mě k sobě Sonja s Hankem pozvali na báječnou večeři. Sonja mi nabídla hostování v písni 'Laura'. Instinktivně jsem chtěl odmítnout, i proto, že nahrávání bylo naplánované na můj jediný volný den, ale nakonec jsem moc rád, že jsem to neudělal. Byl to naprosto skvělý zážitek." Skladba vznikla ve studiu Golden Hive, krátce poté skončilo natáčení seriálu a celý štáb se vrátil do Států.

Buscemi ale se skupinou zůstal v kontaktu, a když došlo na přípravu klipu, bylo nasnadě, že se v něm objeví. Jenže plány narušila krize kolem koronaviru, a tak jeho příspěvek musel vzniknout na dálku. Ve snovém snímku, který si náznakově pohrává s motivy Carrolovy "Alenky v Říši divů", je protagonistkou holčička v historických šatech a s parukou (ztvárnila ji dcera ústřední dvojice skupiny La Petite Sonji a Hanka J. Manciniho). Buscemi je zde tajuplnou modrou tváří, která se láduje sušenkami a čajem. Připojují se samozřejmě i ostatní členové formace.

Režisér videa Šimon Šafránek vzpomíná na distanční natáčení jako na zajímavou a nejistou zkušenost se skvělým výsledkem. "Co si z Buscemiho filmů pamatuji nejvíc? Mimiku, plastickou tvář. Chtěl jsem po něm jen variace emocí. Smích a vztek, radost a úzkost, jednoznačné výrazy. Steve Buscemi se opět nejdříve zdráhal, nakonec se vše ale v dobré obrátilo," popisuje.

V pořadí čtvrté album Kill The Dandies! by mělo vyjít na podzim, naváže na něj řada koncertů.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY