Avatar na "Hunter Gatherer" nastavují hned několik hudebních tváří

29.08.2020 09:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook Avatar

Švédové Avatar rostou každým albem. Zejména to předchozí "Avatar Country" jim pomohlo dostat se do širokého povědomí metalové scény, to ale v jejich případě neznamená, že by hudebně ustrnuli a vsadili na jistotu. Novinka "Hunter Gatherer" je zvukově i atmosférou totiž zcela odlišná.
9/10

Avatar - Hunter Gatherer

Skladby: Silence in the Age of Apes, Colossus, A Secret Door, God of Sick Dreams, Scream Until You Wake, Child, Justice, Gun, When All But Force Has Failed, Wormhole
Vydáno: 07.08.2020
Celkový čas: 45:33
Vydavatel: Century Media
Avatar fungují od roku 2001 a aktuální popularitu si poctivě odpracovali. Začali jako deathmetalová sebranka, sázející na originální image, postupem času se však hudebně proměnili v hudební chameleony, u nichž není jisté, s čím zrovna přijdou. Rozmáchlá "Avatar Country" z roku 2018, vyprávějící téměř fantasy příběh, je toho dokladem.

Novinka startuje divokou peckou "Silence in the Age of Apes", připomínající jejich tvorbu v období kolem vynikající "Black Waltz". Zběsilá rytmika a sborové zpěvy si tu násilně podněcují posluchačovu pozornost. Po úvodní bombě následují elektronické samply a industriální zvuk, které otevírají možná nejlepší položku kolekce, skladbu "Colossus" s výbornou vokální linkou, ve které se Johannes Eckerström představuje jako výtečný zpěvák.

Zcela novou tvář pak Avatar odhalují v rockově pojatém kusu "A Secret Door". A ohromně jim to sluší. Melodická, téměř baladická linka se tu mísí s metalovými kytarami a překvapivými změnami temp. Nápaditá píseň v lecčem evokuje Faith No More, baví svou epičností a jistě se bude vyjímat na velkých pódiích. Metalové fandy ale můžeme uklidnit - většina materiálu na desce je syrový kov hrubého zrna. Závěrečná "Wormhole" si dokonce svým groovem nic nezadá s brutální death scénou.

"Hunter Gatherer" zaujme svou pestrostí a důvtipnými kompozicemi. Svou roli ale sehrál také producent Jay Ruston, který má za sebou mnoho úspěchů. Společně se jim povedlo vytvořit velký hudební zážitek a své doposud nejosobitější dílo. Rukopis Avatar začíná být nezaměnitelný a patří mezi ty nejoriginálnější, které na současné žánrové scéně uslyšíme.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY