Norah Jones na "Pick Me Up Off The Floor" zakopává o stereotyp

26.06.2020 08:30 - Filip Pešta | foto: facebook Blue Note

Další album talentované skladatelky a pianistky Norah Jones je na světě. Sama složila všechny písně a plody své práce vložila do rukou producenta Jeffa Tweedyho. Dala dohromady skvělou kapelu a udržela si vysoký hudební standard. Přesto však desce "Pick Me Up Off The Floor" něco chybí.
6/10

Norah Jones- Pick Me Up Off The Floor

Skladby: How I Weep, Flame Twin, Hurts To Be Alone, Heartbroken, Day After, Say No More, This Life, To Live, I'm Alive, Were you Watching? Stumble On My Way, Heaven Above
Vydáno: 12.6.2020
Celkový čas: 45 minut
Vydavatel: Universal
Jméno Norah Jones si celý svět možná už navždy spojí s debutem "Come Away With Me". Skvěle se na něm vyjímalo spojení popu a jazzu a taky obrovský hlasový i hráčský um jeho autorky. Mladičká rodačka z New Yorku tehdy lámala nejen srdce posluchačů, ale i přední příčky světových hitparád.

Muzikantské múzy nadělily několikanásobné držitelce Grammy hned osm studiových alb. Některá laťku nastavenou prvotinou udržela, jiná (zpravidla ta novější) upadla v zapomnění. Předchozí počin "Begin Again" patřil spíše do druhé kategorie, novinku tak mnozí očekávali s napětím. Její záhadně svůdný obal napovídá, že by se tentokrát mohlo jednat o skvělou muziku.

"Pick Me Up Off The Floor" nabízí vše, na co láká její přebal. Zpěvaččin suchý hlasový projev dokáže posluchače natolik upoutat, že to, co se děje s nástroji, už skoro nepovažuje za důležité. Na její konejšivý tón si ucho rychle zvyká, a s přibývajícími skladbami se tak může stát, že vyprávění toho stejného příběhu nakonec ztratí svoji záživnost. Tu a tam přijde nějaký ten stereotyp, přesto se jiskra úplně nevytrácí.

Za ty povedenější kusy lze považovat bluesově laděnou píseň "Flame Twin" nebo jazzovou "Say No More". V obou případech je potřeba vyzdvihnout doprovodnou kapelu, která zkrátka umí a svou vysokou úroveň si drží po celou dobu nahrávky. Fajnšmekrům nabízí vydatnou porci skvělé bicí rytmiky, hravých smyčců a notorických klavírních partů, které v kombinaci s vokálem Norah opět zahřejí.

Přes veškerou tu profesionalitu však novinka postrádá výraznější song, u kterého by se objevilo nutkání pustit si jej několikrát za sebou. Zatímco na většině předchozích počinů se nějaká taková skladba vždy našla, ani jeden z nových singlů takovým potenciálem neoplývá. Jediným kusem, který by se dal považovat za souputníka předchozích hitů "Don't Know Why", "Sunrise" či "Happy Pills", je procítěný ploužák "Stumble On My Way" se skvělými zpěvy a steel kytarou.

"Pick Me Up Off The Floor" je standardně vyprodukované album, které vás sice zahřeje na duši a podtrhne atmosféru jazzových barů i párových romantických večerů, žádná další přidaná hodnota se však nedostaví. A to je v případě tak talentované umělkyně, jakou Norah Jones je, opravdu velká škoda.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY