"American Crisis" Boba Moulda je nekompromisní obžaloba systému

08.06.2020 12:20 - Petr Šrajer | foto: facebook Boba Moulda

Bob Mould je nespravedlivě opomíjená postava rockové historie. Jako frontman kapel Hüsker Dü a Sugar i jako sólový interpret přitom ovlivnil množství hudebníků a dodnes se k němu často hlásí například Dave Grohl z Foo Fighters. Mould ale nežije z minulosti. V průběhu loňského roku vydal album "Sunshine Rock" a letos na podzim by na něj měl navázat svou čtrnáctou sólovku "Blue Hearts". Z ní pochází i novinka "American Crisis", která funguje jako soundtrack uplynulých dní.

"I never thought I would see this bullsit again," křičí Mould v úvodu songu, který se svou naléhavostí po dlouhých letech vrací k jeho punk-rockovým kořenům. Při poslechu se může zdát, že "American Crisis" vznikla pod tlakem aktuálních masových demonstrací ve zpěvákově rodné Minnesotě a posléze po celých Spojených státech. Jedná se přitom o píseň, kterou hudebník zvažoval zařadit už na předchozí album, svým negativismem se na ně však nehodila. Její autor tedy sedl za stůl a v rozmezí tří dnů k "American Crisis" složil "nejchytlavější sbírku protestsongů, které kdy na jeden zátah napsal", jak sám připravovanou nahrávku označil.

Singl doprovází také jednoduché lyric video, které se v tomto případě hodí, protože samotný zpěv je v celkovém mixu skladby tak utopený, až je často za hranicí srozumitelnosti. Ve svých dvou a půl minutách ale nabízí nekompromisní obžalobu systému se štiplavými verši jako: "Pro-Life, Pro-Life, until you make it in someone else's wife."



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY