Osamocený hudební dokument Pearl Jam

04.04.2003 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

S několikaletým zpožděním se svého uvedení na DVD dočkal hudební dokument z období natáčení alba "Yield" pod názvem "Single Video Theory". Pearl Jam vždycky hodně mysleli na své fanoušky, ale tentokrát je to spíše za hodně peněz málo muziky.
4/10

Pearl Jam - Single Video Theory

Skladby: All Those Yesterdays, Faithful, Brain Of J., Given To Fly, MFC, Wishlist, In Hiding, Low Light, Do The Evolution
Celkový čas: 44:54
Vydavatel: Sony Music / Bonton
"Single Video Theory" vyšla před pěti lety jako videokazeta. Měla uspokojit posluchače Pearl Jam, kteří postrádali pohyblivé obrázky své oblíbené kapely díky její známé nechuti natáčet videoklipy (i když v té době přeci jen jedno video vzniklo a sice výborné, animované "Do The Evolution"). Místo nakašírovaných klipů ovšem skupina zvolila pohled do zákulisí vzniku tehdy aktuální desky "Yield" - odtud podtitul "The Yield Sessions". Vznikl tak vynikající hudební dokument zachycující tvůrčí proces ve studiu, naznačující vztahy mezi členy kapely, jejich myšlenky v rozhovorech a hlavně živě ve studiu zahrané písně z "Yield".

Dotud vše v pořádku. Avšak na nosiči DVD působí "Single Video Theory" bojácně a osamoceně. Menu už ani nemůže být chudší, protože umožňuje jen přehrání samotného pořadu, nic jiného. Žádný výběr zvuku (jen stereo), žádné titulky. Co nejvíc zamrzí a zarazí? Film není členěn do kapitol! Můžete si jej přehrát jen jako celek a k žádoucí části je divák nucen "dopřevíjet se".

Tyhle "The Yield Sessions" jsou skvělým a cenným artiklem pro každého většího fandu Pearl Jam, ke kterým též patřím. DVD však působí jako bonus k něčemu neexistujícímu. Třičtvrtěhodinový film, jakkoli kvalitní, je na DVD málo a to mi ještě nevadí, že už je neaktuální, protože od doby vzniku "SVT" Pearl Jam nahráli další dvě alba. S našlapaným DVD "Touring Band 2000" se toto vůbec nedá srovnat.

Je jen na vás, milí majitelé "Single Video Theory" na VHS, zda musíte mít za každou cenu totéž i na DVD. Mimochodem, svého času byla "SVT" uvedena asi nějakým nedopatřením na TV Prima v pozdně nočních hodinách. Disk je bez jakékoliv výbavy, strohý a skromný. Dokument samotný je ovšem prvotřídní - když vidíte pětici hudebníků hrajících čely k sobě, lze vycítit, jak se přínos každého z nich někde uprostřed kruhu synergicky znásobuje a vzniká něco nového a krásného.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY