Na kompilaci "Dark Lane Demo Tapes" funguje Drake stejně dobře jako na plnohodnotném albu

12.05.2020 13:05 - Filip Pešta | foto: facebook interpreta

Drake je štědrým dárcem své tvorby, a tak dal dohromady skladby, které si v minulosti stihly najít cestu k posluchači i bez oficiálního vydání. K tomu připojil pár novinek, a tak je tu solidní mixtape. Že to celé působí jako narychlo uvařený polotovar? "Dark Lane Demo Tapes" příjemně překvapí.
7/10

Drake - Dark Lane Demo Tapes

Skladby: Deep Pockets, When To Say When, Chicago Freestyle, Not You Too, Tootsie Slide, Desires, Time Flies, Landed, D4L, Pain 1993, Losses, From Florida With Love, Demons, War
Vydáno: 1.5.2020
Celkový čas: 49 minut
Vydavatel: Warner Music
Poslech "Dark Lane Demo Tapes" je pádným důvodem hodit se do klidu. Relaxace ve stylu moderního hiphopu, kombinující chill-outové plochy, které umocňují akordy nebo melodie piana. Posluchač se, podobně jako v drogovém rauši, může houpat na vlnách úderně znějících basů, které v kontrastu podporují cinkající perkusivní zvuky. Některé hudební podklady určitě potěší pamětníky staré školy odérem devadesátek, jiné se striktně drží šablony současné trap music.

Hlavní vypravěč dokáže svá temnější sdělení nadiktovat bez zaváhání. Ač jeho projev zprvu působí jako nejlínější v branži, při pozornějším poslechu zaujme svými důrazy na jednotlivé fráze nebo nasazením rychlejší flow. Nepovedené vztahy či nechutenství v kontextu vlastní slávy - to vše se snaží coby kvalitní rapper prodat naprosto přirozeně, bez ambice vytvořit hit násilím. Poloha hlasu, ve které se jeho rap pohybuje, prostě funguje, i když si občas chcete uříznout obě uši ze všeho toho přehnaného auto-tune zpívání.

Aby v tom Aubrey Drake Graham nebyl sám, pozval si hned několik hostů. Nejvýraznějším z nich je rozhodně Chris Brown, který hostuje ve skladbě "Not You Too". Zároveň si na svá dema vypůjčil několik samplů a v reakci na svou výpověď o toxických vztazích v písni "Chicago Freestyle" dokonce rapuje text z tracku "Superman" od Eminema. Soulový vokál "When To When" zase v minulosti použil Jay-Z pro svou "Song Cry" z roku 2001.

Předzvěst šesté studiové desky jednoho z nejznámějších rapperů současnosti dokázala obsadit prvenství v britské hitparádě alb. Je spíše vzácností, že kompilace takto posbíraného dosud nevydaného materiálu může fungovat jako plnohodnotné album. Kdyby za mikrofonem stál někdo jiný, dost možná by vše upadlo do zapomnění. Drake se však ve své vlastní temnotě dokáže zorientovat a vytvořit z ní záživných padesát minut.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY