Kultovní debut Wabiho Daňka "Rosa na kolejích" vychází v reedici s mnoha bonusy

05.04.2020 09:18 - Milan Menčík | foto: Jiří Turek/ Supraphon, 2014

Mezi nejzásadnější desky českého folku, country a trampské muziky lze zcela určitě zařadit debut Wabiho Daňka "Rosa na kolejích". Natočil ho v roce 1984 a jeho setlist je v podstatě nefalšovaným best of tohoto barda. Vedle titulní hymny táborových ohňů nechybí "Ročník 47", "Outsider waltz" či "Píseň, co mě učil listopad". Nyní album vychází v reedici, znovu na LP, ale poprvé i na CD, na němž nechybí řada bonusů.

Wabi Daněk - Rosa na kolejích
© František Heřman
"Wabi mi kdysi říkal, že chtěl hrát Beatles a bigbeat, ale zjistil, že na to nemá hlas. Pak už přišla 'Rosa' a bylo to jasný," říká David Landštof, který produkoval Daňkovy poslední desky s Ďáblovým stádem. Vznik debutu si však logicky nepamatuje, na rozdíl od Iva Viktorina, který je spjat s kapelou AG Flek. "Album vznikalo částečně u Wabiho na chatě, kam jsem vzal mixpult, magneťák, spoustu kafe, a s Karlem Markytánem a Wabim jsme tak půlku věcí nachystali tam. Druhou část jsem pak aranžoval sám doma. Samozřejmě se pak ještě experimentovalo ve studiu Českého rozhlasu v Brně za velkého přispění zvukaře Karla Špalka a režiséra Aleše Podařila," vzpomíná

Zvuk se pochopitelně dočkal remasteringu a obal rekonstruované verze, na které nechybí původní sleeve-note Václava Emingra a dobové fotografie Františka Heřmana. Tucet bonusů na CD mapuje Wabiho následnou kariéru až po poslední nahrávku z roku 2014, dále zde najdete biografický text Mirka Černého a množství fotografií. Koupit lze ve všech formátech zde.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY