Žalman & spol. v písni "Radost aby neumřela" vynechal kytary, zní však dobře

29.03.2020 15:55 - Milan Menčík | foto: Petr Zikmund

K vlně solidarity, která se mezi lidmi v poslední době vzedmula, se ochotně přidala i spousta muzikantů. Jako OSVČ (tedy osoby samostatně výdělečně činné) sice patří k ekonomicky nejohroženější skupině obyvatel, zároveň jsou ale zvyklí denně udržovat a pěstovat četné sociální a společenské vazby a být v neustálém kontaktu se svými fanoušky a ostatními lidmi z branže. I v kapele Žalman & spol. vznikla spontánní potřeba dát nějak lidem najevo, že fyzický pohyb byl sice zastaven, ale myšlenky a energie volně proudí dál.

"Jsme s kolegy v kontaktu, denně si voláme a v těch debatách jsme si několikrát řekli, že bychom měli našim fandům ukázat, že na ně myslíme a vážíme si jich, a že bychom měli udělat něco, co by je povzbudilo. Na příští rok, kdy mi bude 75, připravujeme nové album, tak jsem jedno téma, o kterém teď uvažuju a které se mi zdálo být celkem aktuální, dovedl do stadia jednoduchého demáče a poslal ho Petrovi Novotnému," popisuje vznik nápadu Pavel Žalman Lohonka a pokračuje: "On - kromě toho, že doma denně šije roušky - se ve volných chvílích pokouší zvládnout novou zvukovou banku Vienna Symphonic Library, tak jsme se domluvili, že (podle staré vojenské poučky 'Nejlepší je průzkum bojem') zkusí k aranži té písně použít rovnou novou hudební hračku a třeba se nám ta zkušenost bude jednou hodit."

Petr Novotný k tomu dodává: "Hlavně jsme museli reagovat svižně, aby nám ten nápad nezasmrádl. Tak jsem několik nocí v rámci tohoto průzkumu vymýšlel podobu písně, následně ji poslal Petrovi Michalovi do našeho domovského českobudějovického studia MK Production, kam Žalman přišel natočit zpěv, a nahrávku jsme spolu smíchali."

Nápad manažera Ivana Kurteva, že by bylo fajn k písni připojit i obrázky a stvořit nějaký jednoduchý klip, narazil na realitu karantény, ale kapela si pomohla filmem "Naslouchám tichu země", natočeným předloni v koprodukci s Českou televizí. Sled obrázků, který vznikl vystříháním záběrů se Žalmanem, dokresluje onu nostalgii a zároveň nadhled Žalmanova textu. Podle reakcí lidí na YouTube a na facebookovém profilu kapely se píseň "Radost aby neumřela" trefila do nálady a rozpoložení lidí, kterým byla především určena. I navzdory překvapivé podobě a tomu, co by normálně od skupiny mohli čekat (ve skladbě není ani jedna kytara a celou ji doprovází virtuální filharmonie).



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY