Album "Krupinské ohne" definitivně stvrzuje pozici Malokarpatan na metalové scéně

24.03.2020 08:30 - Jiří V. Matýsek | foto: Invictus Productions

Třetí deska je klíčová, třetí rozhoduje, praví jedno dlouze tradované klišé. Slovenští metalisté Malokarpatan právě nyní to svoje třetí album vydávají. Předchozí dvě je etablovala na jeden z nejnadějnějších místních spolků, kolekce "Krupinské ohne" by tedy měla jejich pozici utvrdit. Povedlo se?
9/10

Malokarpatan - Krupinské ohne

Skladby: V brezových hájech poblíž Babinej zjavoval sa nám podsvetný velmož, Ze semena viselcuov čarovný koren povstáva, Na černém kuoni sme lítali firmamentem, Filipojakubská noc na Štangarígelských skalách, Krupinské ohne poštyrikráte teho roku vzplanuli
Vydáno: 20.3.2020
Celkový čas: 48:21
Vydavatel: Invictus Productions
Je až z podivem, že domácí metalové stříbro nachází výraznější odezvu za hranicemi. Root jsou kultem doma i v cizině, na Master's Hammer přísahá dlouhá řada muzikantů z celého světa. A novější spolky, jmenovitě Cult of Fire či slovenští Malokarpatan, už rovnou hrají více ve světě než u nás. A druzí jmenovaní vydali na jarní rovnodennost nové, napjatě očekávané album "Krupinské ohne."

To už vyšlo rovnou na labelu Invictus Productions, který sídlí v irském Dublinu. Ambice bratislavské pětice tak rozhodně nejsou malé. Sebevědomí je však na místě. Malokarpatan mají zboží, které se bude prodávat. Jsou dostatečně sví, mají svěží, byť v minulosti a vlastních vzorech pevně zakořeněný přístup a s lehkostí čerpají z barvitého světa skazek, pohádek a příběhů rodné země. Výsledek je rozmáchlý, epický, hudebně barvitý, a i když pohled do tracklistu odhalí pouhých pět položek, posluchači se dostane vrcholně uspokojivé porce podařeného metalu.

Skladby v sobě totiž skrývají řadu přeryvů a zvratů, změn tempa i nálad. Někdy, jako ve třináctiminutovém otvíráku "V brezových hájech poblíž Babinej zjavoval sa nám podsvetný velmož" (tyhle předlouhé názvy názvy jsou jedním z trademarků formace a přidávají jí ono specifické, mírně váchalovské fluidum zvláštního magického světa), si až jeden říká, že je těch zlomů a skoků od dravých pasáží do akustických vyhrávek až moc. Ale ejhle - nakonec to funguje více než dobře a tento zvláštně rozháraný styl je jedním z nosných prvků počinu. Nepůsobí samoúčelně a celku propůjčuje potřebné napětí. Zároveň to vypadá, že Malokarpatan mají nápadů na rozdávání.

"Krupinské ohne" jsou velice svižnou kolekcí, která uhání vpřed - jako když vás ďáblové po dolinách honí - spíše v heavymetalovém než vyloženě blackovém či podobném tempu. Oproti předchozím nahrávkám "Stridžie dni" (2015) a "Nordkarpatenland" (2017) zde citelně přibylo melodií na úkor tvrdosti. Malokarpatan nejvíce čerpají z onoho proto-black metalu, z přístupu skupin jako Venom, Mercyful Fate nebo Bathory, od temného growlu jsou schopni hladce přeskočit do klenuté refrénové halekačky (titulní kus "Krupinské ohne poštyrikráte teho roku vzplanuli").

Promyšlenému a dotaženému celku příliš nesvědčí nazvučení vokálu. Bez možnosti nahlédnout do textů se z něj při poslechu vynořují jen nesourodé útržky. A je to rozhodně škoda, ty zvráceně zábavné folklórní historky za pečlivý poslech stojí. A je to s podivem, neboť zvuk hudby samotné je velmi podařený: křehký v akustických pasážích, sevřeně hutný v riffových sekanicích, neztrácejí se ani použité samply z jakési zbojnické perly slovenské kinematografie.

Malokarpatan rostou. Daří se jim to, co se před drahnou dobou podařilo zmíněným Master's Hammer. Prorážejí za hranicemi hudbou, která má texty v mateřštině, která se hrdě hlásí k vlastním kořenům a vyprávění příběhů v tradiční formě lidových báchorek (zapomenout na operetu Štormovy bandy "Jilemnický okultista" snad nelze). Na rozdíl od nich však mohou Slováci už rovnou cílit do světa, nepotřebují k tomu pokoutně kopírované a šířené kazety. "Krupinské ohne" je zastihují v převelice silné formě. Stvořili si svůj styl a neustále se v něm posouvají kupředu. Bez kompromisů. A to je vždy hodno ocenění. Obzvláště u kapely, která je (téměř) naše.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY