Zemřel Ivan Král

02.02.2020 23:25 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Hudební svět v neděli večer zasáhla smutná zpráva: zemřel kytarista, zpěvák a skladatel Ivan Král. Bylo mu jednasedmdesát let.

Král patřil k těm několika málo českým muzikantům, kteří si po emigraci z Československa dokázali vybudovat vlastní výraznou kariéru. Objevil se po boku takových jmen rockové hudby jako Patti Smith, Iggy Pop nebo The Vipers. Úspěšný byl i jako producent - po sametové revoluci se mimo jiné podílel na albech skupin Lucie nebo Mňágy a Žďorp.

Narodil se 12. května 1948 v Praze. Do New Yorku emigroval s rodiči a bratrem v roce 1966. Původně pracoval pro společnost Apple, později se stal členem rockové formace Blondie. Od roku 1975 působil v doprovodné kapele Patti Smith, na začátku osmdesátých let hrál na kytaru u Iggyho Popa. Pro oba z nich napsal několik písní, je rovněž autorem hitu "Bang Bang", který později nazpíval David Bowie.

Vedle role doprovodného muzikanta vydal řadu alb pod svým vlastním jménem, to poslední, "Colors", vyšlo v roce 2018. Režisér Zdeněk Suchý o jeho životě natočil hodinový dokument "Dancing Barefoot", loni se pak na pultech knihkupectví objevila publikace Honzy Vedrala "Neuvěřitelný Ivan Král".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY