shop.musicserver.cz
Nové desky 4/2021 - od Weezer přes Accept po Stevena Wilsona

Nové desky 4/2021 - od Weezer přes Accept po Stevena Wilsona

Vydáno: 02.02.2021 15:30 v sekci Nové desky - Tomáš Parkan a Tomáš Rozkovec | foto: Universal

Poslední lednový týden nám představí svoje novinky Weezer, Steven Wilson, metaloví Accept, zavzpomínáme na Ivana Krále, jazzmani zaplesají nad alby Joea Lovana a Franca Ambrosettiho, rockeři se mohou těšit na Chrise Baia, Soen a Michaela Schenkera, alternativci na Ani DiFranco a tipem týdne je rock 'n' roll z Anglie od The Luka State.

V pátek 29. ledna vyšly tyto nové tituly:

Weezer - OK Human (Warner Music)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: pop rock / orchestrální rock / barokní rock

Weezer - OK Human
Americká rocková partička Weezer měla loni vydat album "Van Weezer", ale z důvodu pandemie jej odložila a rozhodla se nejprve dokončit další nahrávku "OK Human". Jak někoho při pohledu na název jistě napadlo, odkazuje na legendární album Radiohead "OK Computer". Kvartet se ve dvanácti písničkách rozhodl šťouchnout do toho, jak moc žijeme v digitálním světě a že bychom měli přejít více do toho skutečného. I proto nahrávání v Abbey Road Studios probíhalo čistě analogově, a to včetně účasti smyčcového orchestru. Autorem většiny skladeb je frontman kapely Rivers Cuomo, o produkci se pak postaral Jake Sinclair, jenž s formací spolupracoval již na jejím bílém albu a jenž také produkoval desky Fall Out Boy, Panic! At The Disco, 5 Seconds Of Summer, Pink či Train. Vydáním "OK Human" pochopitelně žije YouTube kanál Weezer a my pouze dodáme, že kolekce bude k sehnání rovněž na vinylu


Steven Wilson - The Future Bites (Universal)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: progresivní pop

Steven Wilson - The Future Bites
Skladatel, zpěvák, kytarista, producent a zvukový mistr Steven Wilson dostál svému slibu a vydal své novinkové album "The Future Bites". Původní termín byl kvůli koronavirové krizi přesunut z 12. června loňského roku. Novinky chtivým fanouškům tak nezbylo než čekat a krátit si čas poslechem singlů a videí na YouTube. Ještě před Vánocemi vyšla kolekce b-stran singlů, která v mnoha ohledech signalizovala, kam se hudebník tentokrát vydal. Z dosud vydaných skladeb je zřejmá touha po experimentování a velký odklon od progresivního rocku. Nyní je na posluchačích, aby rozhodli, nakolik je avizovaná změna směru, respektive stylu pro ně přijatelná. Devět novinkových tracků vychází na CD a vinylu, pro fajnšmekry je pak připravena speciální limitovaná edice o pěti tisících kusech se čtyřmi CD, kazetou, Blu-ray diskem a dalším doprovodným materiálem.


Ani DiFranco - Revolutionary Love (Righteous Babe)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: indie folk / soul / pop / jazz

Ani DiFranco - Revolutionary Love
Fanoušci Ani DiFranco čekali na její novou studiovku poměrně dlouhé čtyři roky, které americká písničkářka částečně vyplnila sepsáním svých memoárů vydaných před dvěma lety pod názvem "No Walls And The Recurring Dream". "Revolutionary Love" nahrála během dvou dní ve studiích Overdub Lane v Durhamu v době, kdy zde řádila velká vichřice. Na pomoc jí tam vedle dvou členů její doprovodné kapely přišli také perkusista Brevan Hampden (Hiss Golden Messenger, Milton Suggs), flétnista Matt Douglas (The Mountain Goats, Josh Ritter), klávesák Phil Cook (Megafaun, Shouting Matches) a bubeník Yan Westerlund (Quetico, Mipso). O produkci se postarala sama hudebnice, a jak uslyšíte i na jejím bandcampu, stylově zamířila na pomezí jazzu, indie folku, popu a soulu.


Michael Schenker Group - Immortal (Mystic Production)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: hard rock

Michael Schenker Group - Immortal
"Jako by mi bylo pořád šestnáct," smál se při popisu nové řadovky fenomenální kytarista Michael Schenker, který před více než čtyřiceti lety položil základy své Michael Schenker Group. Se svou formací nyní uvádí "Immortal" - desku, na které se podílel jeden z nejsilnějších line-upů uskupení vůbec. Z hostujících umělců se těšte na Ralfa Scheeperse z Primal Fear nebo Joea Lynna Turnera (dříve Deep Purple). Nesmíme zapomenout ani na Michaela Vosse (aka Mad Maxe), jenž pomáhal s produkcí. Titul je k dostání v celé řadě mutací a informace ke každé z nich najdete na webu labelu Nuclear Blast. Na YouTube zase najdete k poslechu úvodní skladbu alba "Drilled To Kill".


Joe Lovano Trio Tapestry - Garden Of Expression (ECM)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: jazz

Joe Lovano Trio Tapestry - Garden Of Expression
Za své první eponymní album sklidilo jazzové Trio Tapestry před dvěma roky vynikající recenze, a tak není divu, že se saxofonista Joe Lovano, klavíristka Marilyn Crispell a perkusista Carmen Castaldi vloni rozhodli natočit jeho pokračování. Příznivce jazzu potěší osmerem skladeb, jejichž autorem je právě Lovano. Produkce se ujal sám zakladatel slavného jazzového vydavatelství ECM Manfred Eicher, na webu tohoto labelu si můžete poslechnout ukázky z desky.


Accept - Too Mean Too Die (Mystic Production)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: power metal / heavy metal

Accept - Too Mean Too Die
Se šestnáctou studiovkou přichází německá metalová stálice Accept. Pro fanoušky mají muzikanti jedenáct kousků, se kterými jim pomáhal renomovaný producent Andy Sneap. Vůbec poprvé zde uslyšíte baskytaristu Martina Motnika, který v roce 2019 nahradil Petera Baltese. Ve stejném roce se k Accept přidal rytmický kytarista Philip Shouse. Ukázku v podobě lyric videa k titulní skladbě alba najdete na YouTube. O svůj názor se s námi podělte v komentářích pod článkem!


LNZNDRF - II
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: indie rock / pop

LNZNDRF - II
Jak už napovídá jednoduchý název "II", vydává americká indierocková superskupina LNZNDRF své druhé album. Přichází s ním po pěti letech od eponymního debutu. Pakliže jste o nich náhodou ještě neslyšeli, vězte, že se v této formaci sešli dva členové Beirut - Ben Lanz a Aaron Arntz - a pak Scott a Bryan Devendorfové z The National. Pro natočení letošní osmičky písní se k nim navíc připojili třeba i kanadská zpěvačka Mélissa Laveaux a Ben Mabry z Beta Radio. Co z této spolupráce vzniklo, můžete zjišťovat například na YouTube.


Madlib - Sound Ancestors (Madlib Invazion)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: elektronický hip hop / jazz fusion / psychedelický jazz

Madlib - Sound Ancestors
Americký DJ, multiinstrumentalista, rapper a především prominentní producent Otis Jackson Jr. aka Madlib vydává novou desku "Sound Ancestors". Její název rozhodně není náhodný - v šestnácti skladbách experimentuje s různými zvuky, jejich propojováním, navazováním a mícháním s rozmanitými melodickými linkami rozličných žánrů a stylů. Natáčel je svém domácím studiu v Los Angeles, kde mu coby zvukový inženýr a aranžér dělal společnost Kieran Hebden. Co z toho vzniklo, zjistíte na Otisově YouTube profilu.


Tip týdne

The Luka State - Fall In Fall Out (Warner Music)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: rock 'n' roll / rock

The Luka State - Fall In Fall Out
Chybí vám britský rock 'n' roll? Jestli ano, pak jsou tu pro vás The Luka State. Kvartet z anglického Winsfordu objevil v roce 2013 Sam Williams, který má na svědomí úspěch Supergrass. Skupina poté absolvovala například turné s One Night Only a nahrávala i s Alanem Moulderem, který produkoval desky U2, Arctic Monkeys a Nine Inch Nails. Na debutu "Fall In Fall Out" jeho jméno ovšem nehledejte, pro natočení dvanácti skladeb využili méně známého hudebníka Jamieho Evanse, jenž spolupracoval například s Long Distance Calling. Podle nás tato skupina stojí za pozornost. Jestli s námi budete souhlasit, můžete zjišťovat na YouTube.


Baio - Dead Hand Control
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: synth pop

Baio (Vampire Weekend’s Chris Baio) - Dead Hand Control
Christian Baio je známý především jako baskytarista amerických indie rockerů Vampire Weekend. Nyní se však už potřetí prezentuje jako sólista a vydává nahrávku s názvem "Dead Hand Control". Rodila se postupně dlouhých osmnáct měsíců ve studiu 13 Damona Albarna v Londýně. Název novinky byl odvozen od pověstného sovětského raketového systému určeného k vyhlazení Ameriky - "Dead Hand" - a právní strategie pro pokus o kontrolu příjemců poslední vůle - "Control". Ač se zdá pojmenovaní kolekce trochu ponuré, zní poměrně vesele. Přesvědčte se na YouTube interpreta, kde najdete i promo singl s titulní skladbou a "Endless Me, Endlessly". Titul vychází také na kolorovaném vinylu.


Franco Ambrosetti - Lost Within You (Unit)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: jazz

Franco Ambrosetti - Lost Within You
Legendární švýcarský jazzový trumpetista Franco Ambrosetti letos oslaví již osmdesáté narozeniny, a možná i proto si pro svůj vlastní label připravil svoji pětadvacátou desku. K natáčení si opět přizval dlouholeté kolegy. Ve studiu mu tak vypomohly další legendy žánru - kytarista John Scofield, klavíristé Uri Caine a Renee Rosnes, kontrabasista Scott Colley a bubeník Jack DeJohnette. Společně dali vzniknout devítce skladeb, mezi něž zařadili i "Flamenco Sketches" Milese Davise, "Love Like Ours" Davida Grusina nebo "Peace" Horace Silvera. Některé z nich uslyšíte i na YouTube kanálu labelu Unit.


Arlo Parks - Collapsed In Sunbeams (Transgressive)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: neo soul / indie folk pop

Arlo Parks - Collapsed In Sunbeams
Anglickou zpěvačku a básnířku Arlo Parks minulý rok zařadili tvůrci BBC Sound Of 2020 do širšího seznamu těch, kteří by nás neměli minout. Není proto divu, že debut "Collapsed In Sunbeams" rodačky z Londýna vzbuzuje náležitá očekávání. A čím vlastně hudební publicisty zaujala? Nejspíš svým lehkým hlasem a pak také stylem, který se pohybuje na rozmezí soulu, indie, folku, popu s drobnou dávkou jazzu a alternativy. Seznámit se s ní můžete prostřednictvím jejího YouTube kanálu.


EP

  • Martin Gore - The Third Chimpanzee
    Stýská se vám po Depeche Mode? Jestli ano, pravděpodobně si budete muset ještě chvíli počkat, pro ty alternativnější fanoušky však kytarista skupiny Martin Gore připravil třiadvacetiminutové EP "The Third Chimpanzee". Pět songů se nese v poměrně těžkém elektronickém duchu. Koneckonců posuďte sami na Gorově bandcampu.
  • Zarif - Square One
    Deset let od debutu "Box Of Secrets" nebylo o britské zpěvačce Zarif příliš slyšet. Až letos se připomíná čtyřmi písničkami na minialbu "Square One". Zatímco svoji prvotinu hudebnice s anglicko-skotsko iránskými kořeny stavěla na soulu, funku a popu, novinku, jak dokazují ukázky na jejím bandcampu, pojala ve vysloveně pop-rockovém duchu.
  • Jake Hoot - Love Out Of Time
    Vítěz sedmnácté řady americké soutěže The Voice, dvaatřicetiletý countryový zpěvák Jake Hoot, vystrkuje po roce a půl růžky. Na ípíčku "Love Out Of Time" představuje pětici songů, z nichž čtyři sám napsal. V jedné písni ho doprovodil jeho kolega ze soutěže Ricky Duran a v druhé jeho mentorka Kelly Clarkson. Jak moc bude bodovat v americkém žebříčku, můžete tipovat při poslechu YouTube.
  • Grey Daze - Amends… Stripped
    Je to pár měsíců, co jsme vám představili album "Amends" americké skupiny Grey Daze, jejímž členem byl také Chester Bennington. Nyní tato formace připravila akustické, nebo přesněji řečeno obnažené verze čtyř kousků, které doplnila ještě demoverzí skladby "The Syndrome". Uslyšíte je na YouTube.
  • The Alchemist - Carry The Fire (ALC)
    Americký rapper Daniel Alan Maman se v poslední době zhlédnul v instrumentální elektronice a v tomto duchu pokračuje na další desce. V devíti skladbách zavzpomínal na letní olympiádu 1984 v Los Angeles.
  • The Vaughns - Rom-Coms + Take-Out
    Indie-pop-rockové duo z New Jersey možná ještě není tak moc známé, soudě ovšem podle trojice písní, které Anna Lies a Ryan Kenter natočili pro "Rom-Coms + Take-Out", potenciál určitě mají. Okuste sami na YouTube kanálu vydavatelství Equal Vision.
  • Buke & Gase With Sō Percussion - A Record Of…
    Sō Percussion tu máme hned druhý týden po sobě. Minule to bylo v kompozicích Caroline Shaw, tentokrát se připojili k experimentálnímu duu Buke & Gase, které si před časem vyhlédli bratři Dessnerové z The National pro svůj label Brassland Records. Čím je tolik zaujali, můžete zjišťovat ze čtveřice skladeb "A Record Of..." na jejich bandcampu.
  • Kateřina Marie Tichá - Kolemjdoucí (Acoustic)
    Po úspěchu akustické verze písničky "Kolemjdoucí" se Kateřina Marie Tichá rozhodla, že fanouškům nabídne ještě další dvě - "Příteli" a "Zničená zem". Všechny vznikly v pražském studiu RePraguae a muzikantka je sdílí na svém YouTube kanálu.


Ivan Kral - Undiscovered (Warner Music)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: rock

Ivan Kral - Undiscovered
Před rokem touto dobou nás opustil asi světově nejznámější český rockový muzikant Ivan Král. Několik dnů po jeho smrti vyšlo na streamu připravované album "Smile", které však autor nestihl již dokončit. Nyní vychází kolekce "Undiscovered", a jak lze již ze samotného názvu vyčíst, jedná se o nikdy nevydané nahrávky v autentické podobě. Jde o několik starší a pár posledních písní z pozůstalosti, na nichž hudebník spolupracoval se svojí manželkou a textařkou v jedné osobě Cindy Hudson. Ta se také zapříčinila o jejich vydání. Výrazné černobílé snímky pro obal alba poskytl ze svého archivu fotograf Robert Tichý. Ukázky z desky si lze poslechnout na YouTube kanálu vydavatelství Warner.


Soen - Imperial (Warner Music)
web / Facebook / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní metal

Soen - Imperial
Švédská progmetalová formace Soen označuje svou novinku "Imperial" za kovidové dítě. Kapela vydává desky se železnou pravidelností (ty poslední dvě "Lykaia" a "Lotus" vyšly v letech 2017 a 2019). Ačkoliv by se mohlo zdát, že držet se zajetého mustru by mohlo být vyčerpávající, Soen představují své doposud nejenergičtější album. Osm nových kousků je zabaleno hned v několika variacích - informace o každé z nich najdete na webu uskupení. Ukázka v podobě kousku "Monarch" je ke slyšení na YouTube.


Chris Garneau - The Kind (Private Friend Records)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: barokní pop / dream pop / indie folk

Chris Garneau - The Kind
Už je to deset let, co jsme vám představili Chrise Garneaua. Americký hudebník a písničkář od té doby stačil vydat již dvě alba - "Winter Games" a "Yours" - a nyní k nim přidává novinku "The Kind". Nahrával ji v hudsonských studiích Future-Past Studios. Jak zjistíte na jeho bandcampu, deset songů postavil na barokním popu, dream popu a indie folku, do nichž zakomponoval prvky gospelu, psychedelické americany a chamber popu.


Piotr Anderszewski - J.S.Bach: Well Tempered Clavier (Warner Music)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: klasická hudba / vážná hudba

Piotr Anderszewski - J.S.Bach: Well Tempered Clavier
Jeden z nejuznávanějších evropských klavírních virtuosů Piotr Anderszewski zařazuje do své diskografie a koncertních programů dílo Johanna Sebastiana Bacha poměrně často a stejně je tomu i v případě aktuální novinky, pro niž vybral dílo "Das Wohltemperierte Klavier", tedy "Well Tempered Clavier". Ze všech bezmála padesáti preludií a fug se soustředil pouze na dvanáct z nich z "Knihy II". Jak je pojal, můžete zjišťovat na stránkách e-shopu Presto Classical.


Isobutane - Mementos (Deadred / Starcastic)
bandcamp / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: electronica / synthwave / ambient

Isobutane – Mementos
Kytarista a tvůrčí mozek The Ills Martin Krajčír se už nějaký čas věnuje také svému elektronickému sólo projektu Isobutane. Pro své nové album "Mementos" připravil celkem jedenáct skladeb, které vznikaly v průběhu pozdního jara a v létě loňského roku. Na albu se dále podíleli Vlado Ďurajka aka Autumnist, Erik Šulc z Medial Banana, Miloš Bulík ze Space Cats, Miloš Rabatin z Puding pani Elvisovej nebo elektronický projekt arχ. Pod hudbou se podepsali také někdejší kolegové z The Ills kytarista Adam Kobyda a baskytarista Filip Drábek, který na albu participoval spolu s manželkou Jankou a jejich projektem Päfgens. Speciálním zahraničním hostem je mladý producent Larah z Mexika. Výsledek uslyšíte na bandcampu projektu.


Různí - Art Rock Line 1971-1985 (Supraphon)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: art rock / progresivní rock

Různí - Art Rock Line 1971-1985
Vydavatelství Supraphon se rozhodlo pro další, v pořadí již čtvrté bilancování československé hudební historie. Po beatu, jazz rocku a rocku se vrhla na zmapování u nás tehdy tolik oblíbeného art rocku. To vše pod jednotícím názvem "Art Rock Line 1971-1985". Ač tento styl stojí spíše na rozmáchlosti, tvůrci výběru sáhli většinou po kratších písních nebo jen po částech kompozic či komponovaných pořadů. Na ploše dvou CD, která jsou rovnoměrně napěchována osmnácti tracky, se nachází to nejlepší, co naše scéna tehdy nabízela. Chronologicky se zde střídají dobové legendy jako Collegium Musicum, Synkopy (61), Petr Novák, Fermáta, Modrý Efekt (Blue Effect), Abraxas, Progres 2, Ota Petřina, Dežo Ursiny a další. Ukázky z této kompilace si lze poslechnout na webu Supraphonu.


V krátkosti

  • Shai Maestro - Human (ECM)
    Pro natočení desítky nových skladeb se izraelský jazzový klavírista spojil s třemi dalšími kolegy. Jsou jimi kontrabasista Jorge Roeder, bubeník Ofri Nehemya a trumpetista Philip Dizack. I tuto nahrávku produkoval Manfred Eicher, takže nepřekvapí, že ukázky najdete na webu ECM.
  • Bénabar - Indocile Heureux (Sony Music)
    Chybí-li vám francouzský šanson, je tu pro vás multiplatinový zpěvák a jeho dvanáct novinkových písní. Poslouchat je můžete na jeho YouTube kanálu.
  • Lucero - When You Found Me (Thirty Tigers )
    Po třech letech se opět hlásí o slovo americká country-punk-rocková formace z Memphisu. Desítku písní produkoval opět Matt Ross-Spang (Jason Isbell, Margo Price, John Prine). K poslechu jsou na YouTube kapely.
  • Tony Trischka - Shall We Hope (Shefa Records)
    Jeden z nejvlivnějších amerických bandžistů již spolupracoval s interprety jako Steve Martin, Earl Scruggs, Béla Fleck nebo Tony Rice. Na svoji novou desku si coby hosty přizval o něco méně známé hudebníky. Pozvání přijali Michael Daves, Guy Davis, Phoebe Hunt, John Lithgow, Maura O'Connell a Catherine Russell. Více informací a ukázky sdílí autor na svém webu.
  • Langhorne Slim - Strawberry Mansion (Dualtone Music)
    Americký folk-rockový písničkář předznamenal svoji novou desku na začátku prosince stejnojmenným ípíčkem s přídomkem "Side A" a nyní kolekce dostala finální podobu s celkem osmnácti skladbami a čtyřmi bonusy. Většinu z nich nahrál i na svůj bandcamp.
  • Selwyn Birchwood - Living In A Burning House (Alligator Music)
    Máte-li rádi blues, pak přesně pro vás americký kytarista, který koncertoval i u nás, nachystal své nové album. Ačkoli by jeho název mohl svádět k tomu, že by mohlo jít o živák, je třináct skladeb studiovou záležitostí. První ukázky nahrál Birchwood na své YouTube.
  • The Besnard Lakes - The Besnard Lakes Are The Last Of The Great Thunderstorm Warnings (Full Time Hobby)
    Pět let trvalo, než kanadští progresivní rockeři připravili svoji šestou desku, a opět by s ní mohli soutěžit o nejdelší název. Ani v případě její náplně ale fanoušky nešidí a v devíti skladbách jim servírují přes sedmdesát minut hudby. Jak se dozvíte z popisu a ukázek na bandcampu, hodně na ní inklinují k psychedelii.
  • Emmet Cohen - Future Stride (Mack Avenue)
    Newyorský jazzový klavírista se v deseti nových skladbách opět vydal na toulku po New Yorku a jeho piano barech první poloviny dvacátého století. Není tedy divu, že narazí na ragtime, cool jazz nebo i fusion. Prezentuje je například na webu vydavatelství Mack Avenue.
  • Black Pistol Fire - Look Alive (Black Hill)
    Kanadské duo kombinující jižanský rock a garage punk se po úspěchu předchozího počinu "Deadbeat Graffiti", muselo více snažit, a tak není divu, že jim příprava jedenácti songů trvala čtyři roky. Výsledek nahráli na svůj YouTube profil.
  • Delvon Lamarr Organ Trio - I Told You So (Colemine Records)
    Svou prvotinu "Close But No Cigar" dokázala americká soul-jazzová formace před třemi roky protlačit až na vrchol žebříčku Contemporary Jazz Albums, a budeme tedy s napětím sledovat, zda se to samé povede i devíti letošním skladbám, které sdílí na svém bandcampu.
  • Lia Ices - Family Album (Natural Music)
    Dlouhých sedm let čekali fanoušci americké písničkářky na její čtvrté album, a jak prozrazuje jeho název, příčinou byly rodinné radosti. Pokud se do nich zaposloucháte na jejím bandcampu, zjistíte, že se devět comebackových kousků nese ve stylu psychedelického folku.


Dále vychází:

3 Pair Of Boots - Long Rider
Accept - Too Mean Too Die (Limited) (Mystic Production)
Alabama Slim - The Parlor
Albertine Sarges - The Sticky Fingers
Alostmen - Kologo
Anna B Savage - A Common Turn
Ariel Pink - Odditties Sodomies Vol. 3 -8/12
Badmixday - Goya
Beatchild - Beats Of 2008-2020
Bob Marley - Songs Of Freedom: The Island Years
Bolomite Jr. - Cold Feet
Cellar Twins - Duality
Cobalt Chapel - Orange Synthetic
Collapse Culture - Collapse Culture
Counterpunch - Handbook For The Recently Debriefed
Crazy Arm - Dark Hands, Thunderbolts
Cuir - Cuir
Daniel Hope - Serenades (Universal)
Divide And Dissolve - Gas Lit
Dust & The Dukes - Dust & The Dukes
Elliot Sharp - Filiseti Mekidesi
Eminem - Music To Be Murdered By (B-Sides) (Universal)
Everyone Is Dirty - Eine Kleine Jukebox Baby
Farhot - Kabul Fire Vol. 2
Fendi P - The Art Of Finessin 2
Gary Lucas - The Essential Gary Lucas
Goat Girl - On All Fours
Gustavo Dudamel, London Symphony Orchestra - Charles Ives / Complete Symphonies (Universal)
Hell Born - Natas Liah
Hello Cosmos - Dream Harder
Cheap Meat - People Are The Worst
Chip - Snakes And Ladders
Ian William Craig & Daniel Lentz - In A Word (Physical Release)
Indigo Sparke - Echo
Jack Kays - Mixed Emotions
Jan Nigges & Baroque Avenue - Flauto E Voce (Sony Music)
Jenna Torres - All Heart
Jocelyn Mackenzie - Push
John Mayall - The First Generation (Box Set)
Katie Dey - Urdata (Remixes)
King Baal - Conjurements
La Chica - La Loba
Lil Durk - The Voice Deluxe
Lil Kapow - Welcome To Pleasantville
Lionmilk - I Hope You Are Well
Little Steven And The Disciples Of Soul - Macca To Mecca
Magon - Hour After Hour
Marcos Resende & Index - Marcos Resende & Index
Mariza - Mariza Sings Amália
Matt Boroff - Beautiful Machine
Mihi Nihil - Falling Star
Mordkaul - Dress Code: Blood
No Year - So Long
Nopes - Djörk
Oracle Fm - Delta Paradise
Pony Bradshaw - Calico Jim
Portrayal Of Guilt - We Are Always Alone
Post Death Soundtrack - Pathless Land
Pounder - Breaking The World
Reinhard Goebel - Beethoven's World - Beethoven, Wranitzky, Reicha, Vorisek: Concertos (Sony Music)
Riccardo Muti & Wiener Philharmoniker - Neujahrskonzert 2021 / New Year's Concert 2021 (DVD) (Sony Music)
Riccardo Muti & Wiener Philharmoniker - Neujahrskonzert 2021 / New Year's Concert 2021 (BluRay) (Sony Music)
Robbie & Mona - EW
Rome - Parlez-Vouz Hate?
Různí - Indaba Is
Saint-Saëns - Sonates Et Trio (Warner Music)
Sangam - Future On Hold
Shaking Chains - Overvalued Ideas
Souls Of Diotima - Janas
Splendidula - Somnus
St. Germain - Tourist (Remix) (Warner Music)
Starcrazy - Played For Suckers
Stargazer - Psychic Secretions
Tamar Aphek - All Bets Are Off
Terry Gross (Feat. Phil Manley Of Trans Am) - Soft Opening
The Body - I’ve Seen All I Need To See
The Design Abstract - Technotheism
The Magician - Magic Tape 100
The Mono LP’s - Shuffle/Play
The Notwist - Vertigo Days
The Sonder Bombs - Clothbound
The Straddlerz - The Straddlerz
Trial - Sisters Of The Moon
Tribulation - Where The Gloom Becomes Sound (Sony Music)
Tribulation - Where The Gloom Becomes Sound (Limited) (Sony Music)
Waltzer - Time Traveler
Wassailer - I, The Bastard
Waxflight - Flowers
Werewolves - What A Time To Be Alive
William Parker - Migrations Of Silence Into And Out Of The Tone World
Wilson - Thank You, Goodnight. Live
Wowod - Yarost I Proshchenie
Yannick Nezet-Seguin, Philadelphia Orchestra - Sergei Rachmaninov (Universal)
Yvette Janine Jackson - Freedom
Zeahorse - Let’s Not (And Say We Did)

Vychází na vinylu:
Alabama Slim - The Parlor
Albertine Sarges - The Sticky Fingers
Alostmen - Kologo
Anna B Savage - A Common Turn
Arlo Parks - Collapsed In Sunbeams
Balthazar - Sand
Beck - Hyperspace (Limited Edition Vinyl) (Universal)
Blackpink - The Album (Universal)
Clap Your Hands Say Yeah - New Fragility
Clifford Brown & Max Roach - Study In Brown (Universal)
Colin Macleod - Hold Fast
Cuir - Cuir
Delvon Lamarr Organ Trio - I Told You So
Dizzy Mizz Lizzy - Alter Echo (Sony Music)
Goat Girl - On All Fours
Hans Zimmer & David Fleming - Hillbilly Elegy (soundtrack) (Sony Music)
Hello Cosmos - Dream Harder
Joe Lovano Trio Tapestry - Garden Of Expression
John Prine - Bruised Orange (Vinyl Reissue)
John Prine - Pink Cadillac (Vinyl Reissue)
John Prine - Storm Windows (Vinyl Reissue)
Killswitch Engage - As Daylight Dies (Warner Music)
L-Ali - Raramente Satisfeito (Sony Music)
Langhorne Slim - Strawberry Mansion
Lil Mosey - Certified Hitmaker (Universal)
LNZNDRF - II
Madlib - Sound Ancestors
Marcos Resende & Index - Marcos Resende & Index
Mariza - Mariza Sings Amália
Meat Loaf - Bat Out Of Hell (Sony Music)
Michael Schenker Group - Immortal (Mystic Production)
Miles Davis - Kind Of Blue (Sony Music)
Nopes - Djörk
PJ Harvey - Is This Desire ? (Demos) (Universal)
PJ Harvey - Is This Desire ? (Universal)
Polo G - The Goat (Sony Music)
Pounder - Breaking The World
Riccardo Muti & Wiener Philharmoniker - Neujahrskonzert 2021 / New Year's Concert 2021 (Sony Music)
Různí - Our New Orleans (Warner Music)
Selwyn Birchwood - Living In A Burning House
Shai Maestro - Human
Simon & Garfunkel - Bridge Over Troubled Water (Sony Music)
Soen - Imperial (Warner Music)
Splendidula - Somnus
St. Germain - Tourist (20th Anniversary Version) (Warner Music)
Status Quo - Picturesque Matchstickable Messages From The Status Quo (Bertus)
Steven Wilson - The Future Bites (Universal)
Tamar Aphek - All Bets Are Off
Terry Gross (Feat. Phil Manley Of Trans Am) - Soft Opening
The Besnard Lakes - The Besnard Lakes Are The Last Of The Great Thunderstorm Warnings
The Body - I’ve Seen All I Need To See
The Doors - 13 (Bertus)
The Luka State - Fall In Fall Out (Warner Music)
The Milk Carton Kids - Live From Lincoln Theatre (Vinyl Reissue)
The Notwist - Vertigo Days
Tribulation - Where The Gloom Becomes Sound (box) (Sony Music)
Tribulation - Where The Gloom Becomes Sound (Sony Music)
Weezer - Ok Human
Werewolves - What A Time To Be Alive
Wilson - Thank You, Goodnight. Live

EP:
Ama - Vs Everything
Babehoven - Yellow Has A Pretty Good Reputation
Beth Henderson - Questions
Cole Anyway - Sitting With Stillness
Coma Girls - Skyboxer
Conduit - Only Human
Dreamcatcher - Dystopia: Road To Utopia
Faerie - 2Am
Gold Record - Party Of The Century
Good Bison - Scattered Storms
Gordi - Our Two Skins (Remixed)
Kriegsgott - H8 4All
Little Hurt - Every Second
Nightfall - Athenian Echoes (Reissue)
Nightfall - Eons Aura (Reissue)
Oliver St. Louis - M.o.t.h. (Matters Of The Heartless)
PrettyMuch - Smackables
Sataray And Zania Morgan - Argyropoeia
The Hawkins - Live In The Woods
Toledo - Jockeys Of Love
Troyboi - V!bez, Vol. 4
Vanjess - Homegrown
Wonderly - Story We Tell Volume 1

Reedice:
Ariel Pink’s Haunted Graffiti - Odditties Sodomies Vol. 1 (Reissue)
Ariel Pink’s Haunted Graffiti - Odditties Sodomies Vol. 3 (Reissue)
Ariel Pink’s Haunted Graffiti - Scared Famous/ff>> (Reissue)
Cloud Nothings - Turning On (Reissue)
Nightfall - Macabre Sunsets (Reissue)
Nightfall - Parade Into Centuries (Reissue)
PJ Harvey - Is This Desire ? (Demos) (Universal)
Vis-A-Vis - Obi Agye Me Dofo (Reissue)

NÁZORY
  • ad Art Roclk Line (milanmilan2, 03.02.2021 18:59) Reagovat

    Dobrý podvečer. Oběma autorům novinek - Tomášům. Pokud glosujete právě vycházející 2 cd Art Rock Line od Supraphonu a vyjmenováváte dobové legendy, které byly na výběr zařazeny, pak vězte , že pod vaším označení ...a další ... se skrývá jedna taková nevýznamná okrajová zapadlá skupina, jmenuje se OLYMPIC.

    • Re: ad Art Roclk Line (Tomáš Rozkovec, 03.02.2021 19:30) Reagovat

      Ano máte pravdu, Olympic tam také jsou, nicméně jejich vklad pro Art rock byl opravdu minimální. Toliko pro ...a další

      • Re: ad Art Roclk Line (milanmilan2, 05.02.2021 12:43) Reagovat

        Dobrý den. Jde samozřejmě o věc názoru. Ale. Ale pokud byl vklad např. Petra Nováka v daném časovém období do art rocku takový, že za zmínku stál, budu s Vámi i s vámi polemizovat. Na albu je citace Krásky a zvířete, která byla svého času nazývána první českou rockovou operou. Určitě byla své době zásadní pro svůj hudební i textový obsah. Přesto to ale byly v podstatě písničky o vztahu a lásce mezi Kráskou a Zvířetem, tedy Věrou tehdy Mazánkovou a Petrem Novákem, za doprovodu skupiny Bohuslava Jandy, v podstatě tehdejším Abraxasem. Je to art rock ? Stylové krabičky bývají hodně ošidné ale sestavovatel desky to na výběr zařadil. Pódiové zpracování jsem nikdy neviděl, ale myslím že scéna byla obvyklá, koncertní.
        A teď bych se krátce a stručně podíval na ten vámi malý a zmínku nezasluhující podíl Olympicu na art rockové scéně té doby. Pokud by art rock charakterizoval i výpravný scénický projekt, světla, efekty, fotky, filmové dotáčky, pódilové zpracování, tak z druhé poloviny 70. let a počátku let 80. by se svým dosahem a dopadem na publikum musely jmenovat tři zásadní projekty té doby. 1. Progres 2 a Dialog s vesmírem 1978, deska 1980, 2. Neckář a Bacily a Planetárium, deska 1977 a pak pódiové zpracování,zde na výběru z neznámých důvodů opomenutého a 3. Olympic Prázdniny na Zemi, koncert 1979, deska 1980. Na výběru jsou pak zařazeny i ukázky z následujících pořadů Ulice 1981 a Laboratoř, koncerty 1983, deska 1984. Byť to není vždy měřítkem kvality, tak těchto tří koncertních programů se mohlo dohromady odehrát tak 500. Desky vyšly ve statitisícových nákladech, a myslím, že dohromady se jich prodalo tak kolem půl milionu, jestli ne víc. Pokud tedy sestavovatel zařadil písně z těchto tří alb do výběru art rocku, myslím si, na rozdíl od Vás, že ten podíl nebyl zanedbatelný, ale vzhledem k uvedenému naopak docela zásadní a rozhodně by si tu citaci " zasloužil " spíše než v daném případě např. Petr Novák. V kariéře obou, jak Nováka tak Olympicu, jistě nebylo toto období dlouhotrvající a trvalé, jako např. u Pink Floyd., Novák opustil dané téma hned po Planetě snů/Co je to láska v r. 1980 a následovalo písničkové období - Sladké trápení1983 a Ahoj tvůj Petr 1984. Olympic pak v r. 1985 vykročil jinou cestou albem a programem Kanagom. Nicméně v letech 1979-1984 byla jeho audiovizuální díla, včetně dvou tv podob, Prázdniny a Ulice, skutečně zásadní a oslovila širokou hudební veřejnost té doby. Na rozdíl od některých vámi uvedených.

        • Re: ad Art Roclk Line (Tomáš R., 06.02.2021 07:45) Reagovat

          Ano v tomto máte dozajisté pravdu. Má formulace byla nešťastná. Je to na širší polemiku, mimo tyto komentáře;-)

          • Re: ad Art Roclk Line (Anonym, 07.02.2021 13:31) Reagovat

            Pane, nesmíte být tak intelektuální a ukvapený. Chce to více přemýšlet. Má úcta.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride (24.04.2024 10:00)
- Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red (17.04.2024 09:30)
- Nové desky 14/2024 - od X Ambassadors přes The Black Keys po Bensona Boona (10.04.2024 10:00)
- Nové desky 13/2024 - od Beyoncé přes Sum 41 po Sheryl Crow (03.04.2024 15:00)
- Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner (27.03.2024 22:00)
- Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)
- Video: Kateřina Marie Tichá v doprovodu Bandjeez a dechů rozhodně nemusí být "Ta třetí" (19.03.2024 13:19)
- Naživo: Kateřina Marie Tichá publikum v Lucerna Music Baru roztancovala i dojala (16.03.2024 14:30)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Nové desky 9/2024 - od Jacoba Colliera přes Kaiser Chiefs po Liama Gallaghera s Johnem Squirem (06.03.2024 20:41)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia U2 AC/DC Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu