Debutové EP Gabriela Kaina je působivou výpravou do městské melancholie

04.01.2020 14:54 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Slovenský světoběžník Gabriel Kain po mnoha hudebních projektech poprvé vydává album pouze pod svým jménem. Materiál na eponymní, debutové EP skládal během svého působení v londýnské kapele The Ables. Pět písní zaštiťuje téma sebeidentifikace v prostředí velkoměst.
7/10

Gabriel Kain - Gabriel Kain

Skladby: Lietam, Pocit, Kolená, Vidím, Iba zdá
Vydáno: 26.9.2019
Celkový čas: 18:04
Vydavatel: Deadred Records / Starcastic Records

Gabriel Kain je známý ze svého působení v kapelách Scrawl, Vision, Miss T & The Japanese Tourist a především pak v The Ables, se kterými hrával gypsy rock 'n' roll. Jeho sólová prvotina je ovšem ze zcela jiného muzikantského soudku. Na EP se uchyluje do snových nálad, melancholie a jakési odtažitosti. Nejde ovšem o posluchačsky náročné nebo nepřátelské koncepty, ale o rytmický pop rock plný výrazných melodií a silné, téměř caveovské atmosféry.

Kain je navíc schopný textař, desku tak doprovázejí působivé osobní texty, v nichž se zamýšlí se nad vlastním životem a bezprostředním světem okolo sebe. Nejpovedenějším momentem je temná balada "Pocit", kde si skvěle pohrál s dynamikou a aranží písně. Zaujme i instrumentální stránka, se kterou hudebníkovi pomáhali kytarový virtuos Andrej Šeban a portugalská houslistka Barbara Barros. Novinkové EP je skvělou startovní čárou pro sólovou kariéru Gabriela Kaina a ukazuje, že v tomto umělci dříme nebývalý talent.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY