Smrt, bradavka a Leoš Mareš: 10 nejčtenějších článků roku 2019

31.12.2019 10:30 - David Věžník a Redakce | foto: facebook interpreta

Tak jsme to udělali taky - přidali jsme se k zástupu rekapitulujících. Prošli jsme všechny letos vydané články, spočítali, kolikeré oči si je přečetly, a sestavili žebříček deseti, které vás zajímaly nejvíce. Překvapením může být, že vedou reportáže, i přes mnohé vyčítavé komentáře ale stále táhne i bulvár.

10. Zklamání od Maroon 5

Rekapitulace

Článek: Maroon 5 přijeli do Prahy rozdávat zklamání
Datum vydání: 6. června 2019
Dosavadní počet zobrazení: 20 742
Zaujalo vás, protože: "V souvislosti s pražskou premiérou Maroon 5 se snad slovo show ani použít nedá. Byl to slušně odehraný a mizerně odzpívaný koncert, který nejvíc bavil záplavou hitů."

Těšili jsme se. Hodně jsme se těšili. Tuzemská koncertní premiéra Maroon 5 ale nakonec přinesla všechno, jen ne uspokojení. Rozpačitě působila už předskokanka Sigrid (a my věříme, že si svou reputaci napraví na příštím ročníku Colours Of Ostrava), nejvíc nás ale zklamal frontman hlavních hvězd večera Adam Levine. Respektive jeho hlasová forma. Reportáž přinesla pohledy hned dvou redaktorů, a oba se shodli v tom, že to byl velmi špatný koncert. Ale četli jste si o něm rádi.


9. Ewa Farna + orchestr + O2 universum

Rekapitulace

Článek: Ewa Farna s orchestrem předvedla v O2 universu takřka dokonalý koncert
Datum vydání: 8. prosince 2019
Dosavadní počet zobrazení: 23 336
Zaujalo vás, protože: "Dlouhé symfonické intro připomínající hučící les došlo k refrénu, který místo aby skladbu odpálil ke hvězdám, ji naopak naprosto zklidnil a umožnil Ewě zazpívat skoro šeptem. Hudba k tomu připomínala cvrlikání ptáčků. Husí kůže."

Hala O2 universum ještě ani nestála, ale už se vědělo, že jedním z prvních koncertů, které v ní návštěvníci zažijí, odehraje začátkem prosince Ewa Farna. A nebyla na to tehdy sama - přivezla si s sebou Karlovarský symfonický orchestr, který její písně mnohdy proměnil doslova k nepoznání. Sama zpěvačka navíc byla ve formě a s muzikanty předvedla vystoupení, o kterém se bude ještě dlouho mluvit. I číst.


8. Odchod Jitky Šuranské

Rekapitulace

Článek: Zemřela Jitka Šuranská
Datum vydání: 29. října 2019
Dosavadní počet zobrazení: 24 369
Zaujalo vás, protože: "Své těžko nahraditelné místo měla i v organizátorském tým festivalu Folkové prázdniny, pro který po několik let připravovala vzácný den, během nějž se vždy setkali tři různí hráči na stejný nástroj (letos to byly harfy) z různých koutů světa."

O smutných věcech se píše těžko. Když zemře některá z hudebnic či některý z muzikantů, svádíme v redakci vždy vnitřní boj se smutkem a zároveň s novinářskou povinností informovat. Tento boj je vždy ještě náročnější, opustí-li nás mladá a talentovaná osobnost. Jitka Šuranská byla mladá, byla talentovaná a byla to osobnost. Její náhlý odchod zaskočil mnohé z nás.


7. Nesvéprávná Britney

Rekapitulace

Článek: Britney Spears je údajně proti své vůli zavřená v léčebně
Datum vydání: 20. dubna 2019
Dosavadní počet zobrazení: 30 952
Zaujalo vás, protože: "Přestože internety se šíří několik videí, na nichž je Britney Spears evidentně ne zcela v pořádku, její oficiální stránky a profily mlčí."

Kolem Britney Spears bylo poslední dobou docela ticho a tenhle text vysvětluje proč. Nebo to všechno může být trochu jinak. Kdo ví, třeba za to může projekt MKUltra, o kterém se v divoké diskuzi zmiňuje jeden z komentujících. Nebo snad chemtrails? My v redakci máme jasno: přejeme Britney jasnou mysl a novou (pokud možno dobrou) desku.


6. Suzi 'Fucking' Quatro a její album

Rekapitulace

Článek: Suzi Quatro si ve svých osmašedesáti letech nahrála desku pro radost
Datum vydání: 9. dubna 2019
Dosavadní počet zobrazení: 31 940
Zaujalo vás, protože: "Samozřejmě, nové album Suzi Quatro není ničím jiným než nostalgickou vzpomínkou na zašlé časy dávné slávy. Nepřináší nic nového, je úplně ze staré školy. Je ovšem také důkazem slušné pěvecké a místy i skladatelské formy drobné dámy, která letos oslaví šedesáté deváté narozeniny."

O zřejmě největší překvapení, pokud jde o čtenost, se postarala tahle rodačka z Detroitu. V redakci se totiž z většiny nacházejí ti, kteří vůbec nevědí, o koho jde, a pak ti, kteří tuhle zpívající basačku mají zaškatulkovanou jako one-hit wonder z konce 70. let minulého století. Fakt, že se novinka o tom, že Suzi Quatro chystá novou desku, stala nejčtenějším článkem týdne a že se recenze na onu nahrávku dostane až do tohoto žebříčku, tak způsobil udivený výraz v nejednom redaktorském obličeji. Holt starej dobrej rokec is not dead!


5. Návrat kluků Marcuse & Martinuse

Rekapitulace

Článek: Marcus & Martinus se vrátí do Česka
Datum vydání: 25. ledna 2019
Dosavadní počet zobrazení: 44 655
Zaujalo vás, protože: "I v letošním roce stráví Marcus & Martinus většinu času na koncertních pódiích. Díky obrovskému zájmu posluchačů a silné fanouškovské základně v České republice se vrátí i k nám. Tentokrát je bude čekat velká výzva v podobně open air koncertu."

A podobně jako se Suzi "Fucking" Quatro je to v redakci s dvojkou Marcus & Martinus. Možná ještě hůře: v redakci snad nenajdeme jediného člena či členku, kteří by tyhle klučíky aktivně poslouchali. Podobně je to ale i v jiných médiích - přestože pouhá informace o chystaném vystoupení blonďatých zázraků trhala rekordy čtenosti, do Slavkova nakonec z novinářů, soudě alespoň dle strejdy Googla, nevyrazil nikdo. A tak vám vlastně ani nevíme, jestli ten koncert chlapci vůbec odehráli. Třeba nám to prozradí některý z téměř pětačtyřiceti tisíc z vás, které tahle novinka zajímala.


4. Umírání s Juldou a Luckou

Rekapitulace

Článek: Při "Umřu s tebou" Juliana Záhorovského a Lucie Vondráčkové umřou leda tak posluchači
Datum vydání: 15. prosince 2019
Dosavadní počet zobrazení: 71 956
Zaujalo vás, protože: "Ani Boris Carloff na pozici producenta s touto unylou písničkou nezvládl nic udělat, podivný útok bubnů v refrénu má skladbu asi ozvláštnit, ale je stejně otravný jako 'o-o' obou protagonistů."

Ano, jak stojí v závěru článku o videoklipu k "Umřu s tebou", česká scéna je skutečně plná ještě mnohem horších písniček, než jakou vyrobili Julian Záhorovský a Lucie Vondráčková, ale my o nich prostě opravdu psát nechceme. Přestože je to zpravidla velmi jednoduché a čtenáři nám za takové texty navíc téměř rvou ruce, nebudem' to dělat. Je to sice v tento slavnostní den velmi smutná zpráva pro Petra Kotvalda, ale co už...


3. Robynina bradavka

Rekapitulace

Článek: Robyn je v klipu "Ever Again" sexy jako nikdy předtím
Datum vydání: 30. června 2019
Dosavadní počet zobrazení: 85 129
Zaujalo vás, protože: "A ona to (a sebe) tak rozbalila, že při pohledu na ni se s vaším tělem budou dít věci. Tím cukavější, čím víc jste na holky."

Tohle fakt nebyl záměr. Čestný pionýrský! My jsme prostě jen chtěli pochválit povedené dílo. Ani ve snu by nás nenapadlo, že slovo "sexy" v titulku a obrázek s Robyn v průsvitném tílku vyšvihne článek o de facto jen hezkém klipu k hezké písničce mezi nejčtenější texty v historii tohoto webu. Škoda jen, že návštěvnost generovaná z online agregátorů do sekce Názory zavála i takzvané debatéry z Novinek, kteří se neváhají v diskuzi podělit o myšlenky typu "My jí nikdy nevnímali. My jí neznáme :D" (sic!) nebo "Mě to s čurákem nic nedělá" (sic!). Bereme to ovšem jako příklad naší osvětové činnosti (viz příčka číslo 4 v tomto žebříčku).


2. ŠOK! Lenka Filipová ruší koncerty! Umírá?

Rekapitulace

Článek: Podzimní turné Lenky Filipové se ruší
Datum vydání: 19. září 2019
Dosavadní počet zobrazení: 200 691
Zaujalo vás, protože: "Podzimní turné Lenky Filipové se ruší."

Lidská mysl je fascinující. Přečtení prosté oznamovací věty použité v titulku původního článku zřejmě spouští divoký kolotoč hrůzných asociací, které naznačuje nadpis tohoto odstavce. Jaká by teprve byla čtenost, kdybychom tehdy byli ještě bulvárnější, než jak nám občas vyčítáte, a obdobný křiklavý titulek skutečně použili? A přitom šlo jen o nějaké neshody s pořadateli. Lenka Filipová je v pořádku, tento měsíc třeba hrála ve Vyškově, v Poděbradech nebo Chrastavě a už se na všech dvě stě tisíc z vás, kteří jste se o ni tehdy v září strachovali, těší v lednu v ostravském Parníku, OK?


1. Leoš (a Kanye) je bůh!

Rekapitulace

Článek: Leoš Mareš to v O2 areně s výpravou tentokrát opravdu přehnal
Datum vydání: 17. května 2019
Dosavadní počet zobrazení: 249 558
Zaujalo vás, protože: "Leoš se opět vznášel až ke čtvrtému sektoru, přecházel po můstku mezi sezením a pódiem, došlo i na pyrotechniku. Jenže se toho často sešlo příliš mnoho najednou. Jako by show byla megalomanská jen proto, aby se tím mohla chlubit."

Můžete ho milovat, můžete ho nenávidět, můžete si myslet, že je za zenitem (jako nějaká Helena) a že jeho moderování stojí posledních pár let za starou bačkoru (o zpěvu nemluvě), ale to je asi tak všechno, co s tím můžete dělat. Leoš Mareš řekne, že bude vystupovat v O2 areně, a lid šílí. Z nějakého důvodu u toho naživo chtěly být desetitisíce návštěvníků a z nějakého jiného důvodu si o tom skoro čtvrt milionu lidí chtělo aspoň přečíst, což tuhle reportáž řadí mezi nejčtenější článek musicserveru vůbec. Před tím se nedá než smeknout.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY