Příjemně prožité dvě hodiny. To byl křest "Třecích ploch" Mňágy a Žďorp

18.12.2019 11:52 - Hana Bukáčková | foto: Hana Bukáčková

Mňága si po vzoru loňského roku zabrala jeden z pražských klubů hned na dva předvánoční večery. Letos padla volba na Lucerna Music Bar. Oba koncerty byly oslavou nové desky, kterou kapela přehrála úplně celou. O milé překvapení se v úterý svojí přítomností postaral Meky Žbirka, který album pokřtil.

Live: Mňága a Žďorp

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 17. prosince 2019
setlist: Hodinový hotel, Je to nejistý, Nagasaki Hirošima, Kdo čím chce být, Ve 4 ráno, Žádnej strach, Klec v kleci, Barevný směrovky do zítra, Goin´ blind, Sonet, Měsíc, Atakdál, I cesta může být cíl, Kanárci v klecích, Dutý ale free, Dvě zrníčka písku, Písnička pro tebe, Lásko, lásko, Matahari, Vteřiny věčnosti, Spaste svoje duše, Třísky, Nejlíp jim bylo, Svítáníčko, Made in Valmez, Ne, teď ne!, Chtít chytit vítr

Formace kolem frontmana Petra Fialy vydala na začátku října čtrnáctou povedenou desku "Třecí plochy". Zatímco křest předchozí desky "Třínohý pes" byl před dvěma lety situován do Fora Karlín a spojil se s pompézní oslavou třicetin kapely, křest aktuální desky byl pojat komorně v Lucerna Music Baru.

Mňága a Žďorp, Lucerna Music Bar, Praha, 17.12.2019
© Hana Bukáčková
Křtilo se oba dva dny, pokaždé s jinými kmotry. První večer jimi byli herci Lukáš Pavlásek a Pavel Šimčík, kteří si oba střihli roli v nedávno vydaném groteskním klipu "Kanárci v klecích", v úterý se této role ujal Miro Žbirka. Sám byl překvapen tím, jak dlouho již chlapi fungují a že zpočátku vystupovali pod názvem Slepé střevo.

Slepými střevy ale rozhodně nejsou. Playlist chytře poskládali a byli přitom dost odvážní, neboť si troufli přehrát rovnou celé nové album. Odvážný pokus se jim vydařil, aniž by tím někoho nudili (kvitoval to i Žbirka, byť jej skupina mohla využít i koncertně). Každou čerstvou píseň totiž střídala vždy nějaká stará pecka. Základní set začala tradičně vypalovačka "Hodinový hotel" a završila představovačka v "Made in Valmez".

Mňága a Žďorp, Lucerna Music Bar, Praha, 17.12.2019
© Hana Bukáčková
Zatímco vloni si skupina pořídila předskokany, letos vsadila jen na sebe. Na pódiu ji doprovázeli již tradičně klavírista Milan Nytra z ostravské partičky Buty a rovněž ostravská zpěvačka Jitka Andrášková (oba se na "Třecích plochách" spolupodíleli i ve studiu). V závěru si muzikanti udělali reklamu na rozšíření sortimentu svého merche, kterého už je i tak požehnaně - krom klasik zde můžeme najít třeba pastelky, čokoládu či otvíráky. Nově mají k dostání šampón s obrázkem plešatého pána nazvaný "Nechej si projít hlavou" a sprchový gel pojmenovaný vtipně "I sprcha může být cíl", který může být vhodným vánočním dárkem pro nejednoho zarytého fanouška.

Nové songy šly pěkně popořadě, tak, jak je známe z nahrávky. Díky zmíněnému konceptu setlistu kapela přehrála tři desítky písní a hrála dvě hodiny. Kdo chodí na Mňágu pravidelně, ví, že pohoda sálá ze všech přítomných lidí, ať už jsou na pódiu, nebo pod ním, a že všichni jsou naladěni na jednu notu. A takové vyrovnané a vstřícné publikum se vídá málokdy. Krásně prožitých sto dvacet minut.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY