Zemětřesení se vrací, ale bez Brichty a Henycha

30.11.2019 16:16 - Honza Balušek | foto: Zemětřesení 2

Projekt Zemětřesení původně vznikl už v roce 1993, kdy ve složení Aleš Brichta, Vlasta Henych, Miloš Dodo Doležal a Štěpán Smetáček nahrál nevydané a nedokončené písně Jiřího Schelingera. U příležitosti pětadvaceti let od vydání vyrazili muzikanti loni na turné a album vydali v nové verzi doplněné o dvě další skladby. A ještě před koncem tohoto roku se dočkáme dalšího pokračování, i když v trochu jiné podobě.

Nový projekt i nahrávka nese název "Zemětřesení 2" a kromě Smetáčka a Doležala formaci nyní tvoří Doležal junior a Mladen Djelmo. Co ale bude obsahem desky? Schelinger měl ještě několik písní, které hrál živě, nestačil je ale studiově natočit. A právě po nich čtveřice sáhla.

"Fanoušci si tak mohou udělat celkový obraz o posledním nedokončeném Jirkově albu, protože si ho teď ze všech nahrávek mohou sami sestavit. Není sice jisté, které songy by nakonec Jirka na desku skutečně dal, ale zkompletování potencionální finální nahrávky z tehdejší doby tak bude konečně možné," říká kytarista a producent Miloš Dodo Doležal a dodává: "Páteří dodělání skladeb byl živý záznam koncertu z Humpolce z roku 1980. Ke stávajícím songům jsme pak dotočili tři nové. Oslovil nás totiž sám Ringo Čech a dal nám mnoho textů z té doby s tím, abychom písně na jeho texty napsali a přivedli k uším fanoušků. Tak dostalo album ještě jiný rozměr, protože ty texty ležely skoro 40 let v Ringově šuplíku. Byla pro nás čest z nich několik vybrat a napsat na ně hudbu, která by navazovala na odkaz Jirkových a Ringových desek."

Nahrávka "Zemětřesení 2" vyjde v pátek 13. prosince. Pod článkem si můžete pustit singl "Severák", který ukazuje, že se kapela snažila zachovat hardrockový ráz původních verzí písní.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY