Po dvaceti letech vychází reedice Schelingerovy kompilace "Holubí dům" na LP

30.09.2019 16:40 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

I když Jiří Schelinger žil velmi krátce, zanechal v domácím hudebním éteru velmi výraznou stopu. Před nedávnem vydal Supraphon v reedici čtyři jeho řadová alba s bonusy, nyní přichází s novou verzí výběrového LP "Holubí dům". To vyšlo poprvé krátce po revoluci, teď se mu dostalo významné zvukové péče v remasteringu Oldřicha Slezáka a zrekonstruovaného obalu s fotografiemi Otto Dlaboly.

"Pamatuji si přesně, jak jsme seděli v redakci obalů Supraphonu a dolaďovali jeho poslední detaily. V tom kdosi vešel dovnitř a oznámil nám, že přišel příkaz shora, že album nevyjde, protože Jiří Schelinger byl označen jako špatný příklad pro mládež. V roce 1981 ještě vládl tuhý totalitní režim, kdy byla kultura řízená odborem ÚV KSČ. Deska tak nakonec mohla vyjít až v roce 1990 a zaznamenala velký komerční úspěch," vzpomíná autor výběru a zpěvákův bratr Milan Schelinger.

I téměř čtyři desítky let po Jiřího smrti jsou písně z jeho repertoáru posluchačsky vděčné. Mnohé z nich zachycuje právě tato kompilace. Zakoupit ji je možno zde.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY