Krásné nové stroje oslavují

11.03.2003 18:27 - Antonín Kocábek | foto: facebook interpreta

Původně kolínsko-kutnohorská dechovka bývala kdysi řazena k české nové vlně. Vždy početný soubor pod vedením kapelníka, zpěváka a dirigenta Stanislava Diviše (jinak respektovaného výtvarníka, člena skupiny Tvrdohlaví) byl vždy líhní, kterou prošla celá řada hudebníků, a ze které vzešli i třeba Martin Choura, zakladatel legendární dadaistické party Ženy, či Robert Nebřenský, který po odchodu z KNS zformoval pak dlouhá léta populární kapelu Vltava.

Krásné nové stroje
© foto: Karel Šuster

Na sklonku minulého roku originální a přirovnáním se vzpírající formace odškrtla ve své existenci už druhou desítku let. Za celou tu dobu má na svém kontě pouhá dvě alba - "Může hořící sojka zapálit les?" z poloviny devadesátých let a loňské "Přísně tajné" Již delší dobu však existuje i vedlejší projekt, který tvoří bývalí i současní členové KNS (opět pod vedením Diviše) pod názvem Balek band, který původně hrál historický repertoár KNS a nyní si už žije svým životem. Těm pro změnu vloni vyšla deska "Uzenkárna".

Ačkoliv jsou dnes mnohými pro své ignorování elektroniky a důsledné trvání na zvolené cestě chápáni jako jakýsi anachronismus, své fanoušky stále mají. Dvacáté výročí pobytu na koncertních pódiích se rozhodli "Stroje" oslavit až nyní. Vybrali si k tomu pražský klub Vagon, kde slavnostní koncert proběhne ve čtvrtek 13. března od 21 hodin.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY