Taylor Swift si na albu "Lover" připomněla všechny své dřívější podoby

19.09.2019 13:30 - Tomáš Navrátil | foto: facebook interpreta

Pozici Taylor Swift coby královny mainstreamu poslední roky narušuje jistá holčina s dlouhým culíkem. Avšak zatímco Ariana Grande někdy až příliš tlačí na pilu ve snaze být originální, Taylor si své už dávno odbyla a začala rekapitulovat. Nová deska "Lover" totiž celá zní, jako byste ji už dříve slyšeli.
7/10

Taylor Swift - Lover

Skladby: I Forgot That You Existed, Cruel Summer, Lover, The Man, The Archer, I Think He Knows, Miss Americana & The Heartbreak Prince, Paper Rings, Cornelia Street, Death By A Thousand Cuts, London Boy, Soon You'll Get Bettet (feat. Dixie Chicks), False God, You Need To Calm Down, Afterglow, ME! (feat. Brendon Urie of Panic! at the Disco), It's Nice To Have A Friend, Daylight
Vydáno: 23.8.2019
Celkový čas: 61:48
Vydavatel: Universal
Zjevná podobnost s předchozími řadovkami ale nemusí být na škodu. Pokud máte rádi Taylor Swift, ona vám s naprostým přehledem předloží přesně to, co chcete. Pokud jste si ale navykli, že se každou novou nahrávkou bude dál posouvat a představovat stále nové polohy svého já, pak vás album "Lover" asi moc neosloví.

Nabízí se ovšem otázka, kterým směrem by onen vývoj měl vlastně pokračovat. Country období - splněno, mega hitové období - splněno, temné období - splněno. Ještě by se možná nabízelo taneční disco album nebo urban-hip-hopová spolupráce s Kanye Westem. Ve výsledku je tak ono lehké ohlédnutí za dosavadní tvorbou vlastně skvělým nápadem a logickým pokračováním.

V čem Taylor Swift vystupuje nově, je trocha promluv do duše obyvatel USA. Singl "You Need To Calm Down" je snahou poukázat na stále řešenou problematiku LGBT komunity. Zdá se to jako už hodně ohraná písnička (Madonna by mohla vyprávět), ale od Taylor je to krok nečekaný - do aktuální situace v Americe, potažmo ve světě se dosud nevměšovala. No, a co si budem, tohle téma je pořád v módě. Samotný song je pak docela pěkná hravá vypalovačka, zpěvaččin sarkastický hlas se sem moc pěkně hodí. Píseň mimochodem skvěle funguje i v remixu od Clean Bandit.

Když už jsme nakousli ony podobnosti s předchozími deskami, Taylořinu prvotinu připomene dojemná skladba "Soon You'll Get Better". Jemná melodie doprovázená jen banjem a smyčci je o snaze vypořádat se s těžkým zdravotním stavem její maminky. Sestrou písně "Wildest Dreams" z éry "1989" je skvělá "Cornelia Street". Ta by se mohla zařadit i k vůbec nejlepším počinům na aktuální kolekci. Chytlavý refrén a produkce doprovázejí vyprávění obyčejného zamilovaného příběhu. Alespoň Swift ve svých textech neřeší chlast, mejdany a velký zadky.

K albu "RED" se hezky vrací rozjuchaná "Paper Rings", "I Forgot That You Existed" zase svojí lehkou minimalističností a textem připomene dobu slizké "Reputation". A o "The Archer" by se mohly vést spory, jestli nevykrádá song "Afterglow" od CHVRCHES, i když druhá jmenovaná má mnohem snovější nádech.

"Lover" není vůbec špatné dílo. Svým hravým popem je dost podobné tvorbě Carly Rae Jepsen a ta je učebnicovým příkladem příjemného rádiového popu. Možná tu ubyla snaha vytvořit nějaký velký hit, o to více ale nahrávka drží pohromadě jako celek. A za největší úspěch této éry stejně můžeme považovat usmíření s Katy Perry (viz klip "You Need To Calm Down"). Tak ještě objetí s Kanyem a svět bude zase v pořádku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY