Mňága a Žďorp potěší fanoušky novým albem "Třecí plochy"

06.09.2019 15:23 - Hana Bukáčková | foto: facebook interpreta

Mňága a Žďorp vydá po dvou letech od kolekce "Třínohý pes" své v pořadí čtrnácté studiové album. Vyjde 7. října pod názvem "Třecí plochy" a bude obsahovat tucet písní. Oblíbená formace z Valmezu na něm spolupracovala s osvědčeným Milanem Cimfem ve studiu SONO. "V Milanovi jsme našli spřízněnou duši, která k nám po všech stránkách sedí. Vím, že stačí dotáhnout písničky z naší strany co nejdál a pak mu je předat ke zpracování, naslouchat jeho radám, podržet si svou integritu, a všechno dobře dopadne," říká frontman skupiny Petr Fiala.

Mňága a žďorp - Třecí plochy
Jak už to tak bývá, některé skladby se vyklubaly ze starších demáčů, jiné vznikly letos. Ústředním tématem jsou opět vztahy. "'Lásko, lásko' je ne úplně vlídná rozchodová písnička, 'Atakdál' je zase trošku skuhrací, ale řekl jsem si, že mám nárok na trochu přiblblé melancholie bez řešení na konci. A první singl 'Kanárci v klecích' je o té vteřině, kdy někoho potkáte a všechno ve vaší osobní galaxii se změní a nedá se s tím vůbec nic dělat. Naštěstí. Láska je prostě nejvíc," přibližuje Fiala. Kromě dvou coverů a závěrečného punk-jazzového 'Svítáníčka' opět napsal všechny texty.

Desku otevírá předělávka songu J.A.R. "Je to nejistý" z alba "Eskalace dobra". Mezi položkami tracklistu je pak ještě jedna coververze, a to "Sonet" od Vladimíra Veita, který vyšel v sedmdesátých letech na desce "Zakázaní zpěváci". A aby toho nebylo málo, přizvali si hudebníci řadu hostů. Mezi již tradiční patří klávesák Milan Nytra a zpěvačka Jitka Andrášková, ty doplnil Luboš Novotný z Druhé trávy a dechová sekce kapely Brass Avenue. Fiala & spol. následně představí desku na podzimním turné.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY