Folkové Chvojení důstojně oslavilo deset let existence

17.06.2019 16:00 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Vyznavači folku a country si o víkendu dali dostaveníčko ve Vysokém Chvojně, kde je při velkém vedru i bouřkách v místním arboretu čekaly nevšední zážitky. Hlavní zásluhu na nich měli pečlivě vybraní vystupující, ale ruku k dílu přiložil prakticky každý.

Live: Folkové Chvojení

místo: Amfiteátr Vysoké Chvojno
datum: 14.-15. června 2019
Vystoupili: Hradišťan, Žalman, Marien, Nezmaři, Hop Trop, Karel Plíhal a další

V krásném přírodním amfiteátru začínal oficiální program v pátek v pět hodin odpoledne, ale pořádat takový festival je v podstatě celoroční práce, tím víc pro lidi, kteří na tom nehodlají zbohatnout, ale vše dělají hlavně kvůli neopakovatelným zážitkům a krásné atmosféře. Festival pořádá spolek Přátelé slunovratu. Hlavními hnacími motory akce jsou producent a vydavatel Ivan Kurtev ( Folk Žije!, Supergram) a dramaturg, hudební publicita, herec a kapelník (Marien) Víťa Troníček. Právě skupina Marien jsou základními stavebními kameny pořadatelského teamu. Ne festivalu je možné je vidět v roli bedňáků, trhačů lístků, umývačů toalet, prostě dělají co je potřeba a vymýšlejí jak zajistit větší komfort pro návštěvníky i co udělat pro to, aby byli spokojeni i vystupující.

Na jubilejním desátém ročníku nemohly chybět stálice našeho folku a country, ale ani mladá krev. Sice je ode všech stran slyšet, jak folk nejde s dobou, že ho dnes už nikdo neposlouchá ani nehraje, když si však uvědomíme, že i takové dnešní hvězdy jako Pokáč či Tomáš Klus si z něj berou velkou porci inspirace a nestydí se za ni, nebude to až tak horké. A nesmíme zapomenout ani další fakta - existují u nás rádia, která vysílají pouze tuhle muziku, vychází dvouměsíčník Folk History a na nejrůznějších festivalech od začínajících až po kultovní Portu si (obrazně řečeno) podávají kliku staří zkušení bardi se spoustou mladých.

Nejinak tomu bylo i zde. Program nebyl koncipován tak, aby na začátku hráli pouze neokoukaná jména, a až bude amfiteátr zaplněný, slíznou smetanu hvězdy. V pátek se třeba Klára Vytisková (nezaměňovat se zpěvačkou z Toxique) spolu s Mirkem Noskem dostala na pódium před hlavní hvězdu toho dne Pavla Žalmana Lohonku a rozhodně obstála se ctí. Naopak Nová sekce, která muzicíruje už od konce osmdesátých let, celý program startovala. Pro pisatele však byl nejpříjemnějším osvěžením prvního dne sbor Corale ze Žamberka.

Corale
© Ivan Krejza
Pod vedením rodinně-muzikantského klanu Mimrových se podařilo sestavit a už velkou spoustu let udržet při životě ansámbl, který má v současnosti přes padesát členů a jehož kvality letos dokázala i finalistka letošního ročníku The Voice Eliška Urbanová. Sbor se nezaměřuje jen na jeden žánr, zvládne klasiku stejně dobře jako chrámové zpěvy, pop proplete s folkem a dokáže i skvěle swingovat. Energie měl na rozdávání, což dokázal v letitém hitu "The Lion Sleeps Tonight" (zvuky, kterými někteří členové zpěv podkreslovali, byly k nerozeznání od těch, které jsou slyšet v opravdickém pralese). Zařadil pecku od Michaela Jacksona "Man In The Mirror", krásně si poradil s folkovou klasikou sourozenců Ulrychových "O naději" i s jejich novější skladbou "Lípa". Aplaus od publika, ve kterém měli přece jenom převahu lidé ve středním a vyšším věku, měli zpěváci a zpěvačky obrovský.

Více než tisícihlavý sbor v publiku si poprvé pořádně zazpíval při vystoupení Žalmana. Ten samozřejmě nehrál jen letité hity, ale i novější skladby ze zatím posledního CD "Cestující muž". Ta úplně poslední byla sice "Tam na Piccadilly", ale zazpívaná na halfplayback s dechovým orchestrem v jazzovém stylu. Jinak samozřejmě nemohly chybět pecky "Nezacházej slunce" (ta koncert zahajovala), "Divokej horskej tymián", "Jdem zpátky do lesů" a další, k nimž se návštěvníci s chutí přidali. Mezi skladbami neustále kašlající zpěvák s grácií odpověděl na poznámku "To ty cigarety" ve smyslu, že už čtvrt století nekouří a za jeho problémy může alergie na řepku. Jinak mělo vystoupení neuvěřitelný tah na branku a bavili se jak ti na pódiu, tak ti před ním.

Chvojení publikum
© Ivan Krejza
Páteční program uzavírali Marien, protože si to tak přál právě Žalman. Ze začátku hráli hlavně novější a méně hrané písne, kolem půlnoci se však už dostalo na osvědčené záležitosti a lesem zněly "Olešnická", "A bylo léto", díky nové zpěvačce Karolíně Böhmové zazněla i jedna věc z repertoáru Alison Krauss a v přídavkové "Rozálce" se dostala ke slovu i bývalá zpěvačka Zuzka Mimrová. A s ní samozřejmě i Corale, kteří s Marien spolupracovali už v minulosti. Na úplný závěr pátečního programu zazněla píseň "Vědomí člověka", která se lehce dotkla toho, co se v současné době děje na naší politické scéně. Snad nejplnější amfiteátr historie Folkového chvojení si plnými doušky užíval tropické noci, jasné oblohy a svítícího měsíce.

Sobotní předpověď počasí už zdaleka tak optimistická nebyla a bohužel se vyplnila takřka do puntíku. Program začal už před polednem s formací Cross Country, na niž navazovali Kofe a Vlna, Terrakota, Pavlína Jíšová s Bababandem či Žamboši. Velký úspěch sklidila dvojice Groovey, která hraje písně z repertoáru slavného tandemu Simon-Garfunkel. Neopomněla snad žádný jeho zásadní hit včetně "Mrs. Robinson" či "Bridge Over Trouble Water". Během vystoupení formace Sem tam už si s listy stromů začal pohrávat stále silnější vítr a brzy na ně začaly bušit první kapky deště. Takže lidé se spíš než na poslech kapely soustředili na neustálé oblékání a vysvlékání pláštěnek, což celkovému dobrému pocitu zrovna nepřidalo.

Karel Plíhal
© Ivan Krejza
Následný vystupující s příhodným názvem Kapky přinesl do programu další závan mladistvého osvěžení a pak nastoupil člověk, který si, hvězda-nehvězda, loni naprosto anonymně seděl v publiku, a tak slovo dalo slovo a letos už nemohl chybět na pódiu - Karel Plíhal. Vtipné průpovídky ("Jaké boží přikázání má Severní Korejec? Miluj jižního svého") střídal se známými hity "Nagasaki-Hirošima" nebo "Levitační". Vzhledem k jeho zdravotním problémům ho doprovázel na kytaru Petr Fiala. Nastupující Přístav už znovu musel čelit dešti, tentokrát však silnějšímu. Netrval však dlouho a díky tomu vrchol v podobě vystoupení dvou legend Hop Trop a Hradišťanu se odehrával opět před zaplněným hledištěm. Společné hromadné zpívání muzikantů a pořadatelů spolu s publikem bylo pak sladkou tečkou festivalu.

Pořádání venkovních festivalů má svou krásu, hrozí však i nebezpečí, že počasí nevyjde a po brněnském Majálesu jsem jeho rozmary musel zakusit i nyní. Pokud je třeba hodnotit víkend jako takový, rozhodně vyšel jak po stránce hudebníků, tak po stránce atmosféry. V přeplněném amfiteátru se lidé k sobě chovali v rámci možností slušně, ohleduplně, navazovali nové kontakty či prohlubovali stará přátelství. A v tomhle tkví krása těchto akcí z velké části také.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY