Madonna začíná experimentovat. "Dark Ballet" je nejdivnější skladbou z celé její kariéry

11.06.2019 13:14 - Tomáš Navrátil | foto: facebook interpreta

Madonnino nové album "Madame X" vychází již tento pátek a několik dosud neslyšených kousků se již začíná potulovat po internetu. Oficiálně nám ale zpěvačka před pár dny představila další promo singl, pseudo skladbu "Dark Ballet".

Jestli vám kdysi před sedmi lety na desce "MDNA" přišel divný song "Gang Bang", pak vězte, že novinka jde ještě o něco dál. Vše začíná vesměs přímočarou melodií s postupně vzrůstajícím silným beatem, zvrhlosti se začnou dít až po klavírním intermezzu. Elektronicky vysamplovaná skladba z "Louskáčka" Petra Iljiče Čajkovského je doplněna skoro nesrozumitelným textem, v závěru nám Madonna promluví do duše o tom, že známe zločiny těch druhých, ale ještě nejsme připraveni s nimi bojovat.

S prvním poslechem song hodíte do koše se slovy, že Madge už je úplně mimo, po zhlédnutí doprovodného videa se však názory chtě nechtě musejí přehodnotit a je nutno uznat, že nový projekt "Madame X" bude asi něco úplně jiného, než nám servírovala předchozích dvacet let.

Samotný videoklip je vizuální orgií, ale jestli se těšíte na samotnou zpěvačku, máte smůlu - ta se ve snímku mihne pouze na dvě sekundy. Hlavní roli tu zastupuje americký rapper, performer a aktivista Mykki Blanco. Ten se vžil do role bojovnice Johanky z Arku, která byla za svou pravdu upálena na hranici. Francouzská bojovnice byla hlavní inspirací při tvorbě písně, Madonna jí ostatně během své kariéry věnovala již několik skladeb.

Ve výsledku video spíše připomíná úvodní záběry koncertního představení, které má Královna popu vždy vypiplané do posledního detailu. A i když je tu poselství a všemožná kritika, k opakovanému sledování vás moc asi nedonutí. Tady se už začíná krutě experimentovat. Z dosavadních ohlasů můžeme novou desku řadit někam mezi alba "Erotica" a "Ray of Light" - odkazy na tato veledíla světové pop music tu jsou prý velmi očividná.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY