České majálesy a festivaly šetří přírodu tříděním odpadu

15.05.2019 17:21 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Květen přináší začátek sezóny akcí pod otevřeným nebem. Stovky tisíc lidí se vydávají na majálesy a festivaly, kde vyprodukují desítky tun odpadu. Díky projektu Čistý festival realizovaný Autorizovanou obalovou společností EKO-KOM se dvacet pět majálesů a festivalů postaví výzvě šetřit přírodu a nabídne návštěvníkům možnost třídění odpadu.

EKO-KOM přináší projekt Čistý festival již dvanáctým rokem. Díky světově unikátnímu systému třídění odpadů na těchto akcích tak mohou návštěvníci českých festivalů a majálesů třídit celou řadu odpadů z obalů, které není možné na akcích pod širým nebem nahradit například znovupoužitelným nádobím. Veškerý tříděný odpad z akcí je vždy svezen na dotřiďovací linku a dále předán k druhotnému využití.

Na majálesech v Plzni, Brně, Ostravě, Opavě a Zlíně, ale také na největších českých festivalech, mezi kterými nechybí Colours Of Ostrava, United Islands Of Prague nebo Rock For People, bude rozmístěno celkem 905 speciálních barevných košů na třídění plastů, papíru a plechovek. K tomu přibydou také kontejnery na sklo ve festivalových kempech a barech. Lidé na festivalech budou mít díky systému třídicích košů průměrnou vzdálenost k separačním nádobám kratší než padesát metrů.

Čistý festival podporuje v třídění nejen návštěvníky, ale také festivalové stánkaře. Speciální sadu pytlů na třídění společně s informační kartou letos obdrží přes osm set stánkařů. Tříděný sběr pak zajišťuje přes tisíc členů úklidových čet. Jen v minulém roce lidé na majálesech a letních festivalech vytřídili celkem 58 470 kilogramů odpadu. Ten byl buď recyklován, nebo jinak druhotně využit.

Návštěvníci festivalů mohou také letos na stánku Čistého festivalu třídit odpad a získat za to recyklované odměny, vyrobit si z použitých obalů módní doplňky a hudební nástroje v dílně REC.workshop nebo vyhrát vstupenky na další festivaly v celé řadě tematických soutěží. Specialitou čistých festivalů je také scéna REC.stage, na které se každoročně recyklují začínající kapely v české hudební objevy. Mezi nimi za poslední roky nechyběli například Mirai, Thom Artway, David Stypka nebo Pekař.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY