Slza překvapila. "Paravany" jsou příslibem dospělejšího zvuku

11.04.2019 18:01 - David Böhm | foto: Mischa Babel

Již na debutu "Katarze" zpíval Petr Lexa v singlu "Vstříc nekonečnům", že na vavřínech neusne. Potvrdila to druhá deska "Holomráz", s níž odjela Slza své první halové turné, včetně vyprodaného koncertu ve Foru Karlín. Kapele se o veškeré texty staral Xindl X, se třetí chystanou nahrávkou mají nastat velké změny. Do tvůrčího procesu se přidal i Lexa, který se nyní na verších i hudbě nově podílí. "Snažíme si představit, že jsme úplně nová kapela, nikdo nás nezná, nemá od nás žádná očekávání a jediné, co chceme, je skládat hudbu a bavit se tím," poodhaluje kytarista Lukáš Bundil.

Tento nadšený přístup se promítl i do novinky "Paravany". Duo si zachovalo svůj cit pro chytlavé melodie, zvukově se ale posunulo o velký krok dopředu. Možná tomu také pomohla třídenní writing session v Berlíně a finální produkce v Londýně s Nickem Atkinsonem a Eddem Hollowayem. Singl pojednává o problému ve vztahu. "Oba o něm vědí, ale nemluví o něm. Emoce v sobě dusí tak dlouho, až bouchnou a nadělají více škody, než by nadělaly ve chvíli, kdyby se začaly řešit zavčasu," přemýšlí Lexa, který čerpal ze své osobní zkušenosti. Podobně výbušný je ke konci i doprovodný videoklip, v němž sledujeme slečnu se zalepenými ústy svázanou na židli. Většinu klipu v sobě drží veškeré myšlenky, ty však v závěru plnou silou explodují. Jednoduché, ale účinné.

Skupina by novou desku ráda vydala na podzim. "Máme obrovskou spoustu materiálu, jsme do nahrávání úplně ponoření. Moc nás to baví a to je pro nás ten nejlepší motor," uzavírají oba. Na léto mají naplánováno množství letních festivalů, na nichž mají v plánu zahrát novinky a představit svěžejší, energičtější pojetí svých vystoupení. Snad tento optimismus Slze vydrží, zatím je totiž na dobré cestě!



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY