Druhý den na Žižkově čarovali The Atavists a Katarzia

23.03.2019 11:13 - Hana Bukáčková | foto: Adam Hencze / musicserver.cz

Druhý festivalový den přinesl tradičně větší zájem ze stran návštěvníků - některé kluby praskaly ve švech a klasicky ve Stormu byl vyhlášen stop stav. Hlavními lákadly pátečního večera byli Sto zvířat, Katarzia, čerství držitelé cen Anděl The Atavists či Kalle.
Market, Vinyla 2018, Lucerna Music Bar, Praha, 13.2.2019
© Jan Kuča
Večer zahájila v Paláci Akropolis nadějná pražská pětičlenná kapela Market, která v loňském roce vydala svůj debut "Art Star". Kritiky jím očarovala natolik, že jí věští slibnou budoucnost. Aby taky ne, seskupení kolem bratrů Ondřeje a Jakuba Šponerových kombinuje několik žánrů dohromady, od indie melancholie až po progresivní rock podtrhnutý elektronikou a nadupanými samply.

Naše kroky následně směřovaly do Vinohradského pivovaru, kde po osmé hodině spustila svůj garážový rock největší naděje rock 'n' rollu za poslední dobu The Atavists s geniálním Adamem Krofianem v čele. Za bubny usedl Adam Jánošík, který momentálně kvůli léčení se ze závislosti hraje velmi sporadicky. Po prvních tónech se prostory zaplnily nejen fanoušky, ale i zvědavci, kteří se přišli podívat na čtveřici, o níž se poslední dobou dost mluví. V padesátiminutovém setu odehrála většinu písní ze své loňské desky "Lo-Fi Life" a předvedla, zač jsou toho řízné kytary. Východočeská kapela se představila během čtrnácti dní v Praze už potřetí - je vidět, že zájem o ni roste.

The Atavists, Lucerna, Praha, 7.6.2016
© Adam Hencze / musicserver.cz
Jednadvacátá hodina byla, co se týče programu, asi nejnabitější. Ve Stormu vládla brněnská punkerka Mucha, v Žižkostelu vystupovala talentovaná dvojka Kalle se svým zasněným indie popem a Palác Akropolis ovládla slovenská hvězda poslední doby Katarzia. Přivezla s sebou vizuální projekce i Pjoniho, s nímž loni složila hudbu pro inscenaci "Antigona". Kytaru vyměnila za samply a sama se v některých skladbách doprovodila na příčnou flétnu. V kombinaci s jejím nenapodobitelným zpěvem to byla pěkná cesta do jejího vesmíru.

Většina návštěvníků zřejmě směřovala na ska reggae hvězdu Sto zvířat. Vzpomínky na loňský rok, kdy klub Storm před koncerty Vypsané fiXy či Mydy Rabycad vyhlásil pro velký nápor návštěvníků stop stav, nás nakonec donutily zvolit jiný, menší prostor, kde to víc žije. Navíc Zvířata můžete slyšet v létě na každém druhém fesťáku a jejich písně vám můžou připadat po čase otřepané. Stejný žánr byl ve stejnou dobu v klubu Orion - kombinaci rapu a reggae zde nabídla dvojice říkající si Urban Robot, která si dokonce před pár lety hned za debut odnesla žánrovou cenu Anděl. Páteční set muzikanti pojali v daleko modernějším, svižnějším a tanečnějším hávu.

Třetí, závěrečný festivalový den je před námi. V sobotním programu nejvíce září jména PSH, N.O.H.A., Emma Smetana, Bert & Friends, Povodí Ohře či Smrtislav.

Pozn.: Fotografie jsou ilustrační.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY