shop.musicserver.cz
Mike Shinoda, Lenny, Forum Karlín, 19.3.2019

Mike Shinoda v Praze hrál především pro ty úplně nejvěrnější fanoušky

Vydáno: 20.03.2019 11:51 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Miroslav Tkadlec / musicserver.cz

Dlouho dopředu beznadějně vyprodaný koncert mohl svým programem zaskočit ty, kteří Linkin Park znají jen z rádia a těšili se na přepracované hity "Somewhere I Belong", "What I've Done", "Burn It Down" nebo "New Divide". Nic takového totiž nezaznělo. Místo toho došlo na rarity, zapomenuté věci a spoustu lásky.

Live: Mike Shinoda

místo: Forum Karlín, Praha
datum: 19. března 2019
support: Lenny
setlist: Welcome, I.O.U., When They Come For Me, Roads Untraveled, Prove You Wrong, Nobody Can Save Me, Lift Off, Sorry For Now, Crossing A Line, Hold It Together, Waiting For Now/Where'd You Go, Numb, In The End, About You, Over Again/Papercut, Robot Boy, Castle Of Glass, Make It Up As I Go (feat. Lenny), Remember The Name, Good Goodbye/Bleed It Out, Running From My Shadow

Mike Shinoda, Förum Karlín, Praha, 19.3.2019
© Miroslav Tkadlec / musicserver.cz
Nejprve svou půlhodinku dostala Lenny. Ta se oproti komornímu vystoupení v Lucerna Music Baru před Kimbrou v minulém týdnu vrátila posilněná o bicí a hlavně o kytaristu Marcela Procházku známého z No Distance Paradise, který se mezitím stihl vrátit z fotbalového zápasu v Británii, a vystoupení tak dostalo zcela jinou energii. Odehrát tradiční show plnou konfet asi nebylo úplně možné, když sama hlavní hvězda si na podobné propriety nepotrpí, i tak byl ale set, v němž zazněly například skladby "Lover", "Fun", "My Bones", "Home" nebo nejslavnější "Hell.o", povedený. Jen je škoda, že publikum bylo vůči Lence docela chladné. Dá se to však pochopit, mezi její tvorbou a tím, co dělali Linkin Park, je průnik opravdu minimální.

Že všichni čekají především na Mikea Shinodu, se ukázalo záhy. Zpoždění o osm minut, kvůli němuž nezaznělo například "Petrified" od Fort Minor, které jinak v setlistu místo má, bylo brzy zapomenuto a start vystoupení, v jehož úvodu téměř absentovaly hudební nástroje, se do hlavy vpil během útržku "I.O.U.", relativně přehlížené položky z nové sólovky "Post Traumatic", kterou fanoušci znali a bez problému ji odrapovali spolu s Mikem. Už jen tento okamžik ukázal, že Forum Karlín obsadili ti nejvěrnější z nejvěrnějších, pro něž je pobyt ve facebookové skupině české komunity fanoušků Linkin Park, kde se domlouvaly řady obrázků, které měly desítky lidí v předem domluvené momenty držet nad hlavou, nebo členství v LP Underground naprostou samozřejmostí.

Koncert, na nějž se přišlo podívat i kompletní osazenstvo finských The Rasmus, kteří na stejném místě vystoupí o dva dny později, byl na pódiu pojat relativně jednoduše. Kromě frontmana, jenž se jako správný multiinstrumenstalista kromě zpěvu a rapu věnoval obsluze kláves, padů se samply a občasné hře na kytaru, stáli na pódiu ještě klávesista a bubeník, kterému Shinoda nasadil kšiltovku s vrtulkou, která předtím přistála na scéně stejně jako plyšák a další drobné dárky.

Asi se shodneme, že spíše nevýrazná "When They Come For Me" nebo povedená, avšak přehlížená balada "Roads Untraveled" nepatří mezi skladby, na něž byste si při vyslovení jména Linkin Park vzpomněli jako první. Totéž platí například pro dětem věnovanou "Sorry For Now" nebo "Nobody Can Save Me" ze zatím poslední společné nahrávky "One More Light". I zde ale fanoušci prokázali své znalosti a bez problému se postarali o backvokály.

Mike Shinoda, Förum Karlín, Praha, 19.3.2019
© Miroslav Tkadlec / musicserver.cz
Ti, kteří měli to štěstí vidět kapelu v plné síle před pár lety na Aerodromu, ale i jiných evropských festivalech, si určitě vzpomenou, že autoři ikonických a určujících alb pro dnešní dvacátníky a třicátníky si s muzikou rádi hráli a při svých koncertech ji různě míchali a přetvářeli do často nečekaných kombinací. I zde na podobné prolínání došlo, a tak jsme měli možnost slyšet například mash-up "Waiting For The End" s "Where'd You Go", což bylo vůbec poprvé, kdy v našich končinách nejslavnější hit Fort Minor naživo zazněl.

Ono vůbec bylo znát, že jak fanoušci, tak sám Shinoda měli zájem na tom, aby se česká zastávka opět zařadila v dosavadním turné mezi ty výjimečnější. Mezi skladbami tak hodně mluvil o vděčnosti za obrovskou podporu, jakou se mu od příznivců dostává při jeho sólových vystoupeních, nebo vzpomněl i na dobu, kdy s celou kapelou v Praze natáčeli v roce 2003 videoklipy pro "From The Inside" a "Numb". Druhou zmiňovanou běžně na turné nehraje, tentokrát ale udělal výjimku a v bloku, kdy seděl jen sám za klavírem, si na ni vzpomněl. Ty tři minuty, kdy vlastně jen hrál, zatímco fanoušci s obrázky Mikea a Chestera nad hlavou unisono zpívali, byly velmi dojemné. Taktéž už běžně hrané a příznivci zpívané "In The End" nebude jen tak zapomenuto.

Samotná sólovka "Post Traumatic" tak nakonec byla zastoupená spíše minoritně. Skladby na ní jsou velmi upřímné a jejich obdivuhodné texty dávají nahlédnout do mysli člověka, který ztratil blízkého přítele a snaží se s tím vyrovnat, ryze hudební stránka už ale bohužel tak zajímavá není. Z těch skladeb, co za zmínku stojí, ale v zaplněné hale dostaly prostor singly "Crossing A Line", "Make It Up As I Go", do níž se v refrénech tak jako v jiných městech přidala předskokanka, která měla za úkol suplovat vokály K.Flay, což pro Lenny, které Shinoda pochválil hlas, musel být životní zážitek, a vše zakončil ještě kousek "Running From My Shadow", během níž rapper seskočil k divákům v prvních řadách. Celkově tak šlo o výjimečný zážitek s řadou nezapomenutelných momentů, za což je vystupujícím i pořadatelům z Charmenko CZ třeba poděkovat, neboť takto vytříbený koncert se vidí málokdy.

Co bude dál s Linkin Park?

Kdo pravidelně sleduje veškeré kanály referující o aktuálním dění kolem kapely, ví, že Shinoda zatím v žádném rozhovoru nebyl konkrétní ohledně budoucnosti Linkin Park. Nepotvrdil, zda bude kapela pokračovat s jiným zpěvákem nebo jen s ním samotným, a dokonce ani jasně neslíbil, že se kapela vůbec vrátí. V zákulisí sice jeho spoluhráči možná zkoušejí potkávat různé vokalisty, ani to ale ještě nebylo potvrzeno, takže šance na to, že bychom je měli šanci vidět v nové sestavě v nejbližších měsících, se blíží nule. Zda to nějak změní nedávno ohlášený comeback Grey Daze, není vůbec jasné. Řada fanoušků si přeje, aby se hlavním hlasem stal Mike Shinoda a setlisty se upravily tak, aby se hrály jen ty skladby, které buď sám na deskách nazpíval nebo je v nich schopný Chestera nahradit.

Po pražském koncertě v předvečer jeho nedožitých třiačtyřicátých narozenin se ale přimlouvám k tomu, aby se přece jen raději hledal nový hlas. Když se ve Foru Karlín přešlo do pokusu zastoupit zemřelého v "Bleed It Out" nebo útržku "Papercut", bylo vidět, že do toho Mike tu potřebnou intenzitu a agresi zkrátka nezvládne dát. Takže nejen že to bylo poprvé, co se u takových hymen nemoshovalo, ale především byl zážitek z nich (logicky) poloviční.

Raději tedy doufejme v nový hlas a očekávatelné nářky, že už to s ním není, co to bývalo, než aby to všechno táhl sám Mike. Doby "Hybrid Theory" a "Meteory" už se stejně nevrátí, protože je téměř jisté, že jestliže někdy vyjde nějaké nové album Linkin Park, bude potřeba dát o sobě vědět i do komerčních rádií, aby se celá mašinérie zase nastartovala. A tam to s kytarami a nu metalem známým z jejich začátků moc nepůjde.


NÁZORY
  • WTF? Myslím, že Linkin Park mají dostatečně v... (Anonym, 20.03.2019 12:01) Reagovat

    WTF? Myslím, že Linkin Park mají dostatečně velkou fanouškovskou základnu a opravdu nebude třeba "dát o sobě vědět do komerčních rádií". Autor asi zapomíná, že minulá popová deska naprosto propadla a o mnoho posluchačů je naopak okradla.

  • Název skladby (Václav, 20.03.2019 13:08) Reagovat

    *I.O.Y - I.O.U. / Nerejpu , děkuji za článek : )

    • Re: Název skladby (Autor, 20.03.2019 15:21) Reagovat

      Díky, opraveno

  • Stále si myslím, že LP dokážou pokračovat sa... (Michael Mašek, 20.03.2019 14:03) Reagovat

    Stále si myslím, že LP dokážou pokračovat sami. Například Brad má velmi zajímavý hlas a bylo by zajímavé slyšet ho na koncertech i na nové desce, pokud někdy nějaká bude. Co se týče koncertu za mě naprostá paráda a úplně jinej zážitek než loni ve Vídni. Tady je Running From My Shadows httpswww.youtube.com/watch?v=lWCJZOeGXk0 a tady, kde hostovala Lenny v Make It Up As I Go httpswww.youtube.com/watch?v=Tv15L5XxmJI

    • Re: Stále si myslím, že LP dokážou pokračovat sa... (Petra Rudolfova, 20.03.2019 20:43) Reagovat

      Doufejme a modleme se za to, aby nám hlavně Mike zůstal na scéně ???? včera se mi splnil můj největší sen, který jsem měla cca od 6 let, Mika jsem konečně mohla vidět žive a pocity a emoce, které se ve mě honili jsou nepopsatelne!bušení srdce, klepání v celém těle, ani natáčet mi první píseň nešlo, zimnice, vzápětí mě polil pot, pocit štěstí, smutku. Byla to pro mě nejkrásnější věc v mém životě! Ať už se děje co chce, hlavně ať nám Mike zůstane na scéně co nejdyl to půjde, znám kazdickou píseň a s jeho písněmi chci jednou umrit, Linkin Park byla největší věc ❤️, ale ať už se Mike rozhodne pro jakoukoliv věc, budu ho stále milovat a ne jen já, ale X milionů fanoušků ????❤️

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fanoušci Linkin Park se mohou těšit na další nevydanou skladbu "Friendly Fire" (22.02.2024 20:41)
- České barvy bude na Eurovizi hájit zpěvačka Aiko, nechala za sebou MYDY i Lenny (13.12.2023 17:06)
- Bývalý basák Linkin Park poslal kapelu k soudu (19.11.2023 13:59)
- Recenze: Lenny a Marpo na společném EP "Klenoty" potenciál nenaplnili (07.11.2023 08:00)
- Video: Z nového hitu "My dva" Lenny a Marpa stříkají hektolitry zamilovanosti a spokojenosti (04.11.2023 12:22)
- Video: Lenny a Marpovi vznikly pod rukama "Klenoty", zpěvačka v něm anglicky rapuje (11.10.2023 07:52)
- Video: Mike Shinoda opět sólo. Singl "Already Over" v sobě nese prvky pop-punku a power popu, ale i DNA Linkin Park (10.10.2023 15:36)
- Brněnský festival BATCH má kompletní program, zahraje i Lenny či Vladimir 518 (29.09.2023 11:58)
- Naživo: Na Grammy nominovaná K.Flay nastavila klubu MeetFactory tvář moderní hudby (26.09.2023 17:54)
- Nové desky 37/2023 - od Thirty Seconds To Mars přes Demi Lovato po The Pretenders (20.09.2023 19:00)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Billie Eilish Mirai Bono
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu